Vraag & Antwoord

OS Linux

dualboot win2k en linux slackware 8.1

Anoniem
None
15 antwoorden
 • Hartstikke bedankt, ik had al gekeken in de man-pages, maar dit verduidelijkt een hele boel tnx Nu gaan we installen :D
  Rob
 • hoi
  Is het mogelijk om een dualboot systeem te maken tussen win 2000 en slackware 8.1 én dan linux op te nemen in het bootmenu van win 2000? of moet ik hiervoor lilo gebruiken?
  Alvast bedankt
  Rob
 • Bill Gates kennende zul je niet Linux kunnen booten met win2000. Er zijn wel programmatjes, die vanaf een dos-partitie Linux kunnen booten, maar ik weet niet hoe goed die werken onder win 2000.

  Je kunt iig met LiLo of Grub uitstekend win 2000 booten. Dit lijkt me de beste oplossing.
 • [quote:1d56f46507="water"]Bill Gates kennende zul je niet Linux kunnen booten met win2000. Er zijn wel programmatjes, die vanaf een dos-partitie Linux kunnen booten, maar ik weet niet hoe goed die werken onder win 2000.

  Je kunt iig met LiLo of Grub uitstekend win 2000 booten. Dit lijkt me de beste oplossing.[/quote:1d56f46507]

  Volgens mijn SuSE manual kun je weldegelijk het bootmenu zo aanpassn dat je Linux ermee kunt booten. Heb de manuals nu alleen ff uitgeleend aan mijn oma :D
 • [quote:0d2115a5d4="Marcel de Reus"][quote:0d2115a5d4="water"]Bill Gates kennende zul je niet Linux kunnen booten met win2000. Er zijn wel programmatjes, die vanaf een dos-partitie Linux kunnen booten, maar ik weet niet hoe goed die werken onder win 2000.

  Je kunt iig met LiLo of Grub uitstekend win 2000 booten. Dit lijkt me de beste oplossing.[/quote:0d2115a5d4]

  Volgens mijn SuSE manual kun je weldegelijk het bootmenu zo aanpassn dat je Linux ermee kunt booten. Heb de manuals nu alleen ff uitgeleend aan mijn oma :D[/quote:0d2115a5d4]

  Ik zeg altijd maar: hoe meer Linux, hoe beter; en hoe meer open source, des te beterder! :D
 • BTW: de manuals uitgeleend aan je oma :o ? Je hebt wel talent om anderen Linux aan te smeren, moet ik zeggen. :D
 • [quote:a8df8a4d96="water"]BTW: de manuals uitgeleend aan je oma :o ? Je hebt wel talent om anderen Linux aan te smeren, moet ik zeggen. :D[/quote:a8df8a4d96]

  Goed hè? :D

  Ja ze gaat ze lezen en wil waarschijnlijk als ze er wat in ziet SuSE 8.0 Pro kopen.
  Gelukkig weet ze superveel van computers en draaide al helemaal warm toen ze Linux bij mij zag. Ze snapte mijn verhaal over de root dir en mounten prima (dat voor iemand van 65!!!).

  Enne dat talent: das geen talent maar dat komt gewoon vanzelf omdat ik er heilig van overtuigd ben dat mensen veel beter af zijn met linux dan met Windows en dat vertel ik ze dan ook :D
 • tnx voor de reacties
  dan doe ik het gewoon met lilo :D, ik dacht misschien bespaart me dat de moeite om lilo in te stellen wat ook zooooooooooon karwei is ;)
  groet
  Rob
 • [quote:b1835e01a3="Rob van Esch"]tnx voor de reacties
  dan doe ik het gewoon met lilo :D, ik dacht misschien bespaart me dat de moeite om lilo in te stellen wat ook zooooooooooon karwei is ;)
  groet
  Rob[/quote:b1835e01a3]

  jah he echt verschrikkelijk :D
  het was BTW iets met configsys boot gedeelte modden oid, zodra mijn oma de manuals uitheeft zoek ik het wel ff op :P
 • linux toevoegen in het bootmenu van win2k is een kleintje:
  begin eerst met je lilo zodanig in te stellen dat hij meteen linux start (dus geen prompt en geen delay) en geen andere os'en dan linux erin, en vul je linuxpartitie in bij de boot= regel in lilo.conf
  Voer lilo uit, en tik dan: [code:1:5157d4178f]dd if=/dev/linuxpartitie of=/winpartitie/linuxboot bs=512 count=1[/code:1:5157d4178f]

  vervolgens zet je in boot.ini op je windowspartitie de volgende regel bij (in de sectie [operating systems]:
  [code:1:5157d4178f]C:\linuxboot="Linux"[/code:1:5157d4178f]

  Voila, da's al.

  Het zou zelfs kunnen dat je in lilo.conf gewoon "boot=/winpartitie/linuxboot " kunt invullen, en dat je dan de omweg met dd niet meer moet maken, maar dat weet ik niet zeker.
 • Ik ben nog niet zolang bezig met linux, ik heb al wel een systeempje draaien, maar wat doet die dd if…enz ???
  Alvast bedankt Rob
 • Ik ben ook nog niet zolang into Linux, maar als je de betekenis van een command wilt weten typ je gewoon command –help in.
  In dit geval dus dd –help. Een meer uitgebreide uitleg geeft man dd.
 • dd is een soort geavanceerd kopieertooltje waarmee je van een (block) device (harddisk/partitie ofzo) of een bestand naar een andere (block) device of file kunt kopiëren. Je kan dus bv. met behulp van dd makkelijk een exacte kopie van een diskette maken door te tikken:
  dd if=/dev/fd0 of=eenbestand
  (en nu verwissel je de diskette)
  dd if=eenbestand of=/dev/fd0 (dit laatste is dus ook equivalent met het uitvoeren van "rawrite eenbestand a:" in dos)

  if staat voor input file en of staat voor output file.

  En als ik wil testen of een cd nog helemaal leesbaar is, tik ik: dd if=/dev/cdrom of=/dev/null.

  Met "dd if=/dev/linuxpartitie of=/winpartitie/linuxboot bs=512 count=1" worden de eerste 512 bytes (de boot sector dus…) van de linuxpartitie naar het bestand C:\linuxboot gekopieerd. De boot loader van windows zal dus van C:\linuxboot starten, wat equivalent is met het inladen van de bootsector van je linuxpartitie, waardoor dus lilo wordt gestart (die dan zonder prompt te presenteren meteen linux start zoals je zou moeten instellen in lilo.conf)

  Ik hoop dat dit de zaak verduidelijkt.
 • Oke het zaakje werkt, maar het volgende 'probleem' doet zich nu voor:
  Ik heb linux geinstalleerd op een laptop, maar xf86 kan nu het scherm niet vinden, een 14 inch tft scherm. Hoe moet ik dit goed configureren?

  Alvast bedankt Rob
 • [quote:54f72a890c="Rob van Esch"]Oke het zaakje werkt, maar het volgende 'probleem' doet zich nu voor:
  Ik heb linux geinstalleerd op een laptop, maar xf86 kan nu het scherm niet vinden, een 14 inch tft scherm. Hoe moet ik dit goed configureren?

  Alvast bedankt Rob[/quote:54f72a890c]

  Maak hiervan ff een nieuw draadje en geef dan wat meer specificaties OK ;)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.