Vraag & Antwoord

OS Linux

KDE desktop kwijt bij booten en andere vragen

13 antwoorden
  • Hallo mensen, Al een paar keer heb ik Linux mandrake 8.1 geïnstalleerd. Met succes!!! Alleen, nu heb ik er een beetje veel in gerommeld en krijg ik bij het opstarten de command prompt ipv de KDE desktop. Hij geeft ook tijdens opstarten aan bij status: Multiuser. Ik weet niet meer hoe ik het systeem kan laten opstarten met de desktop. Nog een vraag is hoe ik tussendoor kan switchen tussen normale gebruiker en root. Alvast bedankt. Jos
  • Het kan zijn dat je de opstart-instellingen hebt veranderd naar tekstmodus. Maar het kan ook zijn dat X niet goed afgesloten was de vorige keer. Als je weer opstart in tekstmode, let dan eens op of hij iets zegt van 'Starting X Display Manager' of zoiets. Als dat het geval is dan moet je eens kijken wat er in /var/log/XFree86.<n>.log staat (waarbij meestal <n>=0). Daar staat de reden waarom X niet wilde starten. Meestal volstaat het verwijderen van de /tmp/.X0.lock file. Switchen tussen gewone gebruiker kan natuurlijk door uitloggen en dan weer inloggen als root, maar ook door bijvoorbeeld een terminal te openen en daar te typen: [b:2e30df8c07]su -[/b:2e30df8c07] (su = substitute user). Maar omdat die login dan niet weet van je X-display kun je dan niet zomaar X programma's starten. Maar meestal is dat ook niet nodig, omdat je alleen maar root moet worden voor het installeren van een programma of het wijzigen van een configfiletje in /etc, iets wat je prima met pico, nano, emacs of vi kan doen. Je kan ook een tweede X display runnen, door in te loggen op een tekstmode login (druk maar eens op Ctrl+Alt+F2 bijvoorbeeld) en daar dan [b:2e30df8c07]startx -- :1[/b:2e30df8c07] te typen. :1 is de display, want :0 is meestal al in gebruik (dat is de eerste x sessie). Je kan ook een tweede X display laten runnen door bijvoorbeeld [b:2e30df8c07]XFree86 :1 -query localhost[/b:2e30df8c07] te doen (dit werkt niet altijd, hangt van configuratie af) dan krijg je een echt X login schermpje.
  • Waarschijnlijk boot je in het verkeerde runlevel. Runlevel 5 moet je hebben.
  • [quote:9fd402c711="Jos1966"]Hallo mensen, Al een paar keer heb ik Linux mandrake 8.1 geïnstalleerd. Met succes!!! Alleen, nu heb ik er een beetje veel in gerommeld en krijg ik bij het opstarten de command prompt ipv de KDE desktop. Hij geeft ook tijdens opstarten aan bij status: Multiuser. [/quote:9fd402c711] als roosenburg gelijjk heeft kun je trachten kde te starten via het commando startx nadat je bent ingelogd. [quote:9fd402c711] Nog een vraag is hoe ik tussendoor kan switchen tussen normale gebruiker en root. [/quote:9fd402c711] Hangt er vanaf wat je wilt. Wil je een bepaald commando uitvoeren als root, open dan een terminal, bijv. Konsole, en typ su -c [commandonaam] su vraagt je om het wachtwoord, alvorens het commando uit te voeren Andere mogelijkheid: su wachtwoord invoeren en dan de de commando's als root uitvoeren achteraf sluit je de su met het commando exit Grafische applicaties als root opstarten: druk op de toetsencombinatie ALT+F2 Geef het commando waarmee de applicatie gestart wordt, en klik op "opties>>" om aan te geven dat je als root wilt opstarten. succes, Max Alvast bedankt. Jos[/quote]
  • om dat kreng weer terug te krijgen naar het booten in gui (waar ikzelf op tegen ben :) maar dat is een ander verhaal ) moet je /etc/inittab ff editen op een van de eerte regels staat: default runlevel = 3 of zoiets... maak van die 3 nou eens 5. het editen van de inittab doe je overigens als root su -c vi /etc/inittab dus.
  • Zet dan wel het commando tussen quotes :) : su -c "vi /etc/inittab"
  • Bedankt voor de vele reacties. Ik ga straks zeker proberen of het lukt. Mijn vraag over het switchen naar root komt voort uit het volgende: ik downloadde de flashspeler als tar.gz file. Toen ik in de konqueror probeerde de ingepakte bestanden uit te pakken naar /usr/lib/netscape/plugins, wilde mandrake daar niet aan meewerken. Moet dat onder root? Normaal komt dan toch zo'n schermpje met de vraag om het root-wachtwoord? Maar Mandrake komt met het schermpje dat het niet gekopieerd kan worden. Jos
  • je kunt in de shell met het commando ¨su¨ naar root gaan en het dan vanaf de commandline kopieren.
  • [quote:2aaabc55f0="Jos1966"]Bedankt voor de vele reacties. Ik ga straks zeker proberen of het lukt. Mijn vraag over het switchen naar root komt voort uit het volgende: ik downloadde de flashspeler als tar.gz file. Toen ik in de konqueror probeerde de ingepakte bestanden uit te pakken naar /usr/lib/netscape/plugins, wilde mandrake daar niet aan meewerken. Moet dat onder root? [/quote:2aaabc55f0] Alles buiten je persoonlijke map (/home/gebruikersnaam) muv /tmp is in principe alleen schrijfbaar als root. [quote:2aaabc55f0] Normaal komt dan toch zo'n schermpje met de vraag om het root-wachtwoord? Maar Mandrake komt met het schermpje dat het niet gekopieerd kan worden. [/quote:2aaabc55f0] Klopt, de meeste programma's bieden je niet de mogelijkheid om terloops even als root in te loggen. Dat is oa vanwege het risico dat er een beveiligingsgat ontstaat door fouten in het programma Je kunt Konqueror wel als root starten, kijk even in je startmenu bij "systeem->bestandsbeheerder (in systeembeheermodus)" om konqueror als root op te starten. Je kunt ook op een andere wijze programma's als root starten, druk op de toetsencombinatie ALT+F2, typ in het dialoogvenster het uit te voeren commando (bijv. konqueror :) ) en druk op "Opties >>" om meer opties voor het commando in te vullen (bijv. dat je het als root wilt uitvoeren...) Succes, Max
  • Nog iets, als je iets wilt installeren/configureren, dan hoef je lang niet altijd root te zijn. netscape-plugins kun je bijv. ook installeren in je persoonlijke map, dus $HOME/.netscape/plugins Nadeel is dat ze dan alleen voor de huidige gebruiker beschikbaar komen. Max
  • Heb ik nou met een Duron 800 Mhz een i386, i586 of een i686? Dit vanwege de rpm die ik moet downloaden voor installatie van mijn nVidia Riva TNT2 M64. Ik heb maar de 386 genomen, want dat kwam me bekend voor van de NT4 map op de CD :-( De Flashplayer plugin is succesvol geinstalleerd, inderdaad vanaf de prompt waar ik met su wel eventjes root kon worden. Ook Netscape 7.0 is inmiddels geinstalleerd. Ik merk nu weer dat ik geen twee puntjes-i kan maken met alt 139, maar daar zal wel een reden voor zijn. In Harddrake geeft de display adapter aan dat het een pci is. Maar het is een Agp, of heeft Linux daar niks speciaals aan drivers voor? Met mijn muis over het scherm bewegen gaat verder ook heel traag. In de configuratieschermen vind ik niet echt een instelling om de muissnelheid aan te passen, hooguit de versnelling. Ik zal zeker ook gaan experimenteren met de command line, want op mijn werk is het niet anders (Solaris), wanneer ik buiten de applicatie om iets wil doen. De bedoeling van mijn Linux installatie thuis is om er een multimediacenter gekoppeld aan het internet en een webserver webserver van te maken. Dit gebeurt dan op een andere PII bak. Jos
  • De runlevel in de inittab stond inderdaad op 3 en toen daar een 5 kwam te staan werkte KDE weer. Goed om te weten. Jos
  • Ik dacht dat alles gelijk aan of nieuwer dan een Pentium Pro onder i686 valt.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.