Vraag & Antwoord

OS Linux

Partities omzetten van fat naar eoa linux fs

Anoniem
water
9 antwoorden
 • Op dit moment staat mijn Linux op drie partities, te weten hda8, hda9 en hda10. Nu heb ik ook nog de partities hda5, hda6 en hda7 (ik weet het, dit is logisch). Deze laatste partites zijn fat32 en fat16 partities. Nu wil ik één van deze partites eraf gooien, en (waarschijnlijk) formateren in ext3 formaat.

  Vraag is welke problemen ik ga tegenkomen? Met name als ik één zo'n partitie opdeel in meerdere nieuwe partites. Gaat de nummering van de hda8t/10 dan schuiven? Zo ja, dan zou ik voor het rebooten, mijn fstab en menu.lst (grub) aan moeten passen, lijkt me. Hoe veilig zijn verder de overige partities? Formateren met Windows wil nog wel eens je linux-partities vernaggelen, maar gaat het omgekeerd wel goed (afgezien van fouten, via het toetsenbord ingevoerd)?

  Verder heb ik nog een 800MB harde schijf liggen. Ik wil hier een paar boot-partites opzetten, zodat ik wat kan spelen met andere distro's. Kan ik die op mijn tweede slave zetten, zonder problemen te krijgen met grub, of rare volgorde van partities of zo? En als ik de schijf verwissel met mijn cd-rom (=hdb), wordt mijn cd-rom dan nog netjes herkent door Linux (ik heb devfs in de kernel, en ik dacht dat dat de boel netjes regelt, of niet?).

  Dus als iemand ervaring met dit soort grappen heeft, dan hoor ik het graag :D .
 • [quote:dd1e536272="water"]Op dit moment staat mijn Linux op drie partities, te weten hda8, hda9 en hda10. Nu heb ik ook nog de partities hda5, hda6 en hda7 (ik weet het, dit is logisch). Deze laatste partites zijn fat32 en fat16 partities. Nu wil ik één van deze partites eraf gooien, en (waarschijnlijk) formateren in ext3 formaat.

  Vraag is welke problemen ik ga tegenkomen?
  [/quote:dd1e536272]
  In principe geen ;)
  [quote:dd1e536272]Met name als ik één zo'n partitie opdeel in meerdere nieuwe partites. Gaat de nummering van de hda8t/10 dan schuiven?[/quote:dd1e536272]
  Ja. Aangezien je alleen logische partities gaat veranderen en je al aangaf dat je linux partities op logische partities staan kunnen we met zekerheid zeggen, dat deze partities ook in de volgorde van nummering op de harde schijf staan. (Als er ook primaire partities in het verhaal voor zouden komen, dan hoeft dat namelijk helemaal niet het geval te zijn. Zo kan hda3 bijvoorbeeld makkelijk achter hda8 staan ;) In dat geval zou er wat beter opgelet moeten worden). Goed hier zorgt het dus voor geen problemen. Het betekent dat je linux-partities evenredig zullen verschuiven met het aantal aangemaakte verwijderde partities. In het vervolg ga ik ervan uit dat je een uitgebreide partitie op /dev/hda5 hebt staan. Dit is de plaats/partitie waarbinnen de logische partities dus zullen vallen. /dev/hda6 is daarin de eerste logische partitie met een fat 32 filesysteem. Stel voor dat je alle 2 de dos-partities verwijdert en 1 partitie aanmaakt op de vrijgekomen plaats, dan schuiven de oude linux partities op naar de logische partities /dev/hda7 t/m /dev/hda9.
  [quote:dd1e536272] Zo ja, dan zou ik voor het rebooten, mijn fstab en menu.lst (grub) aan moeten passen, lijkt me.[/quote:dd1e536272]
  Goed opgemerkt ;)
  Dit is een zeer belangrijke stap die soms nog wel eens vergeten wordt. Hoewel het niet problematisch is, zorgt het wel voor wat problemen en omwegen die bewandeld moeten worden, indien men vergeet de aanpassingen door te voeren.
  [quote:dd1e536272] Hoe veilig zijn verder de overige partities? Formateren met Windows wil nog wel eens je linux-partities vernaggelen, maar gaat het omgekeerd wel goed (afgezien van fouten, via het toetsenbord ingevoerd)?
  [/quote:dd1e536272]
  100% veilig. Als jij zelf geen fouten maakt bij het opgeven van commando's dan kun je er 100% zeker van zijn, dat je Windows partities volledig ongedeerd zullen blijven. :)
  [quote:dd1e536272]Verder heb ik nog een 800MB harde schijf liggen. Ik wil hier een paar boot-partites opzetten, zodat ik wat kan spelen met andere distro's. Kan ik die op mijn tweede slave zetten, zonder problemen te krijgen met grub, of rare volgorde van partities of zo?[/quote:dd1e536272]
  No problemo. :)
  [quote:dd1e536272]En als ik de schijf verwissel met mijn cd-rom (=hdb), wordt mijn cd-rom dan nog netjes herkent door Linux (ik heb devfs in de kernel, en ik dacht dat dat de boel netjes regelt, of niet?).
  [/quote:dd1e536272]
  Wederom no problemo.
  [quote:dd1e536272]
  Dus als iemand ervaring met dit soort grappen heeft, dan hoor ik het graag :D .[/quote:dd1e536272]
  Bij deze ;)
 • Kijk, dat is nog is een antwoord! :D Het schijfje van 800 MB zit er in en winblows noemt de schijf D en de logische stations op de eerste schijf worden vervolgens weer genummerd vanaf E. Logische jongen, die Bill! :P

  Nu nog het schijfje partitioneren, MS-DOS (ik heb eigenlijk liever dr-dos, dus als iemand dat nog heeft?) erop, een paar kleine (boot)partities, een swappartitie en een paar flinke ext3/xfs partities op mijn groter schijf en…..

  Slackware?
  Suse?
  Redhat?
  Mandrake?
  Gentoo test-versie?
 • Ik DR Dos nog liggen, incl een erg dik bijhorend boek :):)

  Max
 • [quote:d3a5112b8a="maximilaan"]Ik DR Dos nog liggen, incl een erg dik bijhorend boek :):)

  Max[/quote:d3a5112b8a]

  Prijsje?

  BTW, er is in gebruik verder geen verschil tussen ms-dos en dr-dos, toch?
 • dR-Dos doet meer aan Linux denken, althans dat gevoel had ik toen ik het vluchtig doorgelopen heb op de bijhorende pc.
  Grappig was dat DR DOS de datum gewoon met 4 cijfers weergeeft (geen millenium probleem ;) ), terwijl de meegeleverde grafical environment for dos systems (aka windows 3.0) daar dus wel over viel ;)
  De shell van DR Dos zelf kan ook gebruik maken van verschillende tty's en zo…

  De prijs?
  Pfoei, doe een bod zou ik zeggen.
  Ik gok dat de verzendkosten ongeveer 5 euro bedragen..


  Max
 • Ik ga denk eerst maar eens dit proberen. Het gaat mij alleen om het draaien van wat simpele dos-programma'tjes. Vijf euro heb ik er nog wel voor over, maar ook niet veel meer dan dat.
 • Ook DR-DOS is tegenwoordig gratis. :D
 • Yep ;)

  Maar hier zit best een leuk boek mee.
  Doos is overigens kleiner dan verwacht, dus mogelijk vallen de verzendkosten lager uit.
  Mag je overigens kopieën draaien van de diskettes?
  Zo ja, dan valt de prijs nog lager uit :D

  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.