Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Linux

SCSI kaart Adaptec AVA 1502 niet herkend

None
14 antwoorden
  • hallo,
    PIII - suse 8+.

    Mijn scsi-kaart wordt niet herkend. Hij krijg ik 'm zover dat dat wel gebeurt?
    De database zegt dat de Adaptec AVA 1502 volledig herkend en ondersteund wordt.
    Voor zover ik de verschillende docs snap, brengen ze geen oplossing.

    Misschien in een ander slot zetten ?
    Conflict met andere kaarten ?
    - geluid
    - video
    - teles isdn
    - hauppauge radio-tv
  • Ik heb een 1501 gehad en die werkte ook niet. Ik moest impliciet de io en irq adressen opgeven tijdens het laden van de module en daarna werkte het als een trein.
  • Is dat geen isa kaart ??
    ik heb hem hier nml. nog als isa uitvoering in gebruik gehad :D dan moet je eerst met isapnp aan de gang ;)

    wat je eerst moet doen is eens kijken of modprobe aha152x het wel doet

    mocht dat niet llukken dan zul je idd zelf de parameters moeten opgeven check die met
    dmesg
    of mbv. lspci , /proc/interrupts , /proc/ioports
  • oeioeioei

    kan dat een beetje nieuwelingeriger ?
  • Inderdaad een isa kaartje :wink:



    Willem,

    Het kan op verschillende manieren:

    Zoek eerst op wat het IO address en het IRQ nummer van de kaart is, dit staat dit op de kaart ergens met jumpers ingesteld.

    1. Wanneer de driver in de kernel gecompiled is (dus niet als module) dan kun je de volgende regel in je /etc/lilo.conf zetten:

    append = "aha152x=0xaddr,IRQ"

    addr hierboven is het IO address van de kaart
    (bijvoorbeeld - append = "aha152x=0x140,9")

    Daarna even het commando lilo geven.

    2. Wanneer de driver als module gecompileerd is (aha152x.o) dan de volgende regel in /etc/modules.conf zetten:

    options aha152x aha152x=0xaddr,IRQ

    of in de console het volgende commando:

    modprobe aha152x aha152x=0xaddr,IRQ

    De module heet aha152x, maar is ook geschikt voor de AVA.

    Suc6
  • M'n computer is dual-boot, en windows heeft de kaart geinstalleerd. Kan ik daar het IIRQ van nemen ? of is dat steeds anders ?
  • [quote:54908eb586="willem43"]M'n computer is dual-boot, en windows heeft de kaart geinstalleerd. Kan ik daar het IIRQ van nemen ? of is dat steeds anders ?[/quote:54908eb586]

    Kijk nu wordt het ineens heel makkleijk :D

    draai gewoon ff apparaatbeheer uit dan heb je alle adressen die nodig hebt simpel op een rij :D

    dan :
    ga kijken in /etc of het bestand /etc/isapnp.conf bestaat en doe
    [code:1:54908eb586]
    mv /etc/isapnp.conf /etc/isapnp.conf.bak
    [/code:1:54908eb586]
    nu heb je je origineel gebackupped :D

    dan als root
    [code:1:54908eb586]
    /sbin/pnpdump > /etc/isapnp.conf
    [/code:1:54908eb586]

    hierna ga je in het bestand /etc/isapnp.conf die regels uncommenten die overeenkomen met de waardes van je kaart.
    het bestand bevat hiervoor voldoende info
    vergeet net het # je weg te halen voor
    ACT Y zodat de kaart ook werkelijk geladen kan worden :D

    en je kernel met wel tijdens booten al isapnp ondersteunen maar dat doet vrijwel iedere standaard kernel.

    het is nu mogelijk om mbv. van voornoemde module je kaart naar believen te laden :D
    Dus de apparaten die er aanhangen (een scanner ?? ) hoeven niet meer aan te staan tijdens het booten wat natuurlijk weer makkelijk is omdat je ze dan pas inlaadt als je ze nodig hebt :D

    :D dit is weer eens ouderwets puzzelen :D zo moest ik drie jaar terug zowel mijn soundcart als de scsi kaart configgen :D
  • /etc/isapnp.conf bestaat niet ; ook niet in andere mappen. (met zoeken gezocht)

    In /sbin staat wel een bestand isapnp

    Zet suse de bestanden niet ergens anders neer ?
  • Zoals je in wstolk zijn reply kon lezen moet je het commando:

    pnpdump -c > /etc/isapnp.conf

    geven om het bestand aan te maken.

    Om je IO settings en je IRQ settings te checken moet je de kaart uit het slot halen en kijken wat de jumper instellingen zijn.

    Voor info typ je in de console:

    man isapnp
    man pnpdump
    man isapnp.conf
  • Dit is een stukje uit isapnp.conf.
    Ik heb # weggehaald voor IRQ 10, want dat was de waarde onder windows.
    is dat nu genoeg ?
    Act Y staat al zonder # , maar tussen haakjes (ACT Y) , helemaal onderaan.



    (CONFIGURE ADP1502/1661079366 (LD 0
    # ANSI string –>SCSI Controller<–

    # Multiple choice time, choose one only !

    # Start dependent functions: priority preferred
    # Logical device decodes 16 bit IO address lines
    # Minimum IO base address 0x0140
    # Maximum IO base address 0x0140
    # IO base alignment 32 bytes
    # Number of IO addresses required: 32
    (IO 0 (SIZE 32) (BASE 0x0140) (CHECK))
    IRQ 10.
    # High true, edge sensitive interrupt
    (INT 0 (IRQ 10 (MODE +E)))

    # Start dependent functions: priority acceptable
    # Logical device decodes 16 bit IO address lines
    # Minimum IO base address 0x0140
    # Maximum IO base address 0x0140
    # IO base alignment 32 bytes
    # Number of IO addresses required: 32
  • en dat geeft bij het opstarten van linux:

    "error occurred parsig config file …. "
  • inmiddels lukt het eerste stuk.

    in isapnp.conf staat nu dat de kaart een adaptec kaart is, en dat het om een scsi kaart gaat.
    Verder staat daar aangegeven dat IRQ 10 gebruikt moet worden, port 140. Dit was ook de instelling onder windows/ systeem/apparaatbeheer.

    bij het opstarten zie ik de adaptec voorbijkomen met Ok en "done" . Lijkt dus goed.

    met dmesg krijg ik de kaart ook te zien, maar ik kan nergens uit opmaken dat irq 10 wordt gebruikt.

    In suse gekeken onder
    Kmenu / voorkeuren / informatie / available hardware staattie onder "onbekend" wel genoemd.

    onder: iopoorten komt geen 140 voor.

    onder:
    Kmenu / voorkeuren / informatie / interrupts komt geen irq 10 voor

    onder:
    idem/scsi : staat attached devices none.
  • wel, een beetje laat, tijdje iets anders gedaan.
    Maar het is gelukt.
    Bij het opstarten wordt gemeld dat de scisi-kaart herkend wordt met irq 10.

    Fijn denk je dan, nu verder met de scanner.
    Maar nee. Yast herkend de scanner niet;
    sane is geinstalleerd, en de scanner (canoscan 600) staat in het rijtje van vindbare hardware.

    Wie kan me weer een stapje verder helpen ?
    ik heb inmiddels suse 8.2
  • Iik adviseer je om hierover een nieuwe topic te starten, is wel zo duidelijk ;)

    Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.