Vraag & Antwoord

OS Linux

[lilo MANDRAKE 8.0] NTLDR missing

Anoniem
jolo
7 antwoorden
 • OK, heb een klein probleempje…

  Heb vier partities, C –> Win2K, D –> Data, E –> WinXP, F –> Data

  Ik gebruik Win2K niet meer, dus ik dacht, laten we daar eens linux madrake 8.0 op zetten.

  So far so good. Cd erin en hollen maar met die hap. Mandrake goed geconfigureerd, start WinXP dus niet meer op vanuit Lilo. Nu wil het ding op de een of andere manier ook niet meer booten van CD-Rom.

  De reden waarom XP niet meer wil starten is denk ik simpel, hij kan de NT loader niet meer vinden, wat volgens mij de betekenis is van NTLDR.

  Vraagje, hoe vind ik die weer en als hij is gewist, hoe krijg ik hem er weer op.

  Booten van Cd werkt dus op de een of andere vage manier niet, maar wellicht dat jullie een idee hebben.

  Overigens heb ik nog een PC met dezelfde configuratie, al zijn de partities anders ingedeeld.

  Ideeen zijn welkom, want tot ik dat linux een beetje door heb, ben ik nog erg gehecht aan de winxp variant….

  Greetz,

  Tazzie
 • Het commando om de mbr van XP te herstellen ken ik helaas niet, maar heb wel vernomen dat een oude Win9x-opstartdiskette ook soelaas biedt, typ dan het commando
  fdisk /mbr
  in om het mbr te herstellen, zodat je tenminste weer in XP kunt komen
  Maar vraag in de Windows groep even hoe je het mbr voor XP kunt herstellen (spreek niet over linux, daar schrikken ze nogal van :) )
  Ik gk dat de verwijderde nt-loader bij de verwijderde Windows2000 hoorde?


  Het al dan niet kunnen booten vanaf cdrom is volgens mij een kwestie van je biosinstellingen aanpassen zodat de bootsequence eerst naar de cdrom zoekt.
  Of de cdrom is vuil, kan natuurlijk ook ;)
 • [quote:cd09b987c1="Tazzie"]

  So far so good. Cd erin en hollen maar met die hap. Mandrake goed geconfigureerd, start WinXP dus niet meer op vanuit Lilo. [/quote:cd09b987c1] De NTLDR van Windows XP staat op C:
  Heb je de C: partitie verkleint of verwijderd?

  Hier staat nog wat info over partities en partitioneren. http://home.hccnet.nl/multi.boot/multiboot/partitie.html
 • OK, ik zou een opstartdiskette kunnen fixen met een van de andere win2K installaties, ,maar maakt het verschil in partities dan niet uit als ik het mbr herstel? En start Linux dan nog wel op?

  En in antwoord op jolo, ja ik heb Linux op C geinstalleerd. Dus die is eerst geformatteerd…. :-( ! foutje ?????

  Ik zal even in de windows groep een berichtje achterlaten voor het herstellen van het mbr…

  Thanks voor zover…

  Greetz,

  Tazzie
 • Misschien gerustellend oor jouw om te weten dat ik hetzelfde probleem heb gehad, Rode Hoed (gebruik ik NOOIT meer) had mijn partities ook om zeep geholpen: gevolg partitietabel werd verwisseld.

  Wat het makkelijkst is om een win2000 bootdisk te maken, daarna met Linux fdisk te kijken waar je partite staat zodat je de juiste hebt (ALS die er nog op staat) en dan met die flop en het config-script wat er ook op staat win2000 booten. Daarna kun je het MBR herstellen en kun je Win200 booten.

  Overigens kan Lilo niet zomaar win2000 booten en de bootloader overschrijven (kan wel maar werkt niet). Ik heb eens een keer een gekke constructie gezien dat je lilo op de eerste sector van de HD moet installen (linux partitie), een image moet maken en die op win2000 schijf moet proppen. Daar moet je de 2000 loader naar laten verwijzen en op het moment dat je boot krijg je eerst de 2000 loader en als je dan voor linux kiest krijg je Lilo (dus 2 loaders). Makkelijkst is dan nu om ff een freeware loader te installen die beide aankan.

  Goed ik hoop dat de mod me deze win2000 hulp vergeeft :D
 • Ok, het wil niet lukken.

  Is het verkeerd om Linux op de eerste primaire partitie op de eerste harde schijf te zetten (ide 0) en Windows XP op de eerste primaire partitie op de tweede harde schijf (ide 1)?

  Ik heb de MBR hersteld, maar hij kan dan nog steeds geen NTLDR vinden. Linux is dan alleen nog op te starten via een opstartdiskette.

  De harde schijven zijn als volgt ingedeeld:

  Schijf 1 IDE 0: Primaire partitie 1: Linux native
  Schijf 1 IDE 0: Logische partitie 2: Linux swap
  Schijf 1 IDE 0: Logische partitie 3: NTFS (data)
  Schijf 2 IDE 1: Primaire partitie 1: NTFS Windows XP
  Schijf 2 IDE 1: Logische partitie 2: NTFS (data)

  Het MBR bevat Lilo.

  Een en ander werkt dus niet. En blijkbaar is mijn CD rom van XP beschadigd.

  Problemen stapelen zich op… :-)

  Greetz.

  Tazzie
 • [quote:e11737e983="Tazzie"]ja ik heb Linux op C geinstalleerd. Dus die is eerst geformatteerd…. :-( ! foutje ????? [/quote:e11737e983] Inderdaad, nu je van C: een linux partitie gemaakt hebt wordt D:\Data C:\Data maar blijft wel een Logische partitie.
  De opstart bestanden van WinXP behoren op een Primaire partitie te staan.
  Bovendien de E: van WinXP wordt dan D: en ook daar zal WinXP niet blij mee zijn. :P
  [quote:e11737e983="w.roosenburg"] Overigens kan Lilo niet zomaar win2000 booten en de bootloader overschrijven (kan wel maar werkt niet). Ik heb eens een keer een gekke constructie gezien dat je lilo op de eerste sector van de HD moet installen (linux partitie), een image moet maken en die op win2000 schijf moet proppen. Daar moet je de 2000 loader naar laten verwijzen en op het moment dat je boot krijg je eerst de 2000 loader en als je dan voor linux kiest krijg je Lilo (dus 2 loaders). Makkelijkst is dan nu om ff een freeware loader te installen die beide aankan.
  [/quote:e11737e983] Als lilo geïnstalleerd is in MBR dan kan deze ook WinXP opstarten, mits de opstart bestanden op een actieve Primaire partitie staan. :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.