Vraag & Antwoord

OS Linux

Repareren van partities

Anoniem
water
19 antwoorden
 • Probleem: mijn partities zijn verkl#@t.

  Eerst kon ik niet meer in win 98 komen. Met Linux mijn documenten veilig gesteld, schijf weer bereikbaar, maar win 98 wilde niet opnieuw installeren. Partite gefromateerd, win 98 wil installeren, maar alle andere partites zijn verdwenen. Ook na booten met een Linux cd-tje zijn ze niet meer zichtbaar. Als ik kijk met Ranish partition manager zijn zijn ze ongebruikt, maar de data staat er nog op.

  Wie heeft goede tips om de boel weer te herstellen?

  Ik heb iig dit gevonden, wat exact lijkt gemaakt te zijn voor mijn probleem. Kent iemand dit progje?
 • Dat tooltje werkt. Als je je data echt heel erg nodig hebt maak dan eerst een 1:1 (op bitniveau) copy van je hd. Dan kun je - via wat omwegen - nog terug naar de oude situatie. Hiervoor is zat software op internet te vinden, zoek maar naar "data retrieval".

  Je zult eerst windows moeten installeren om r-tt te kunnen gebruiken. Daarna kun je ext2fs partities herstellen.

  Heb je fdisk /mbr al geprobeerd? Vanaf een dos-bootflop.

  Greetz, dJezzer 8)
 • Windows staat er al weer op. Ik moest formateren omdat fdisk /mbr ook niet meer werkte. In het verre verleden was er al iets mis met mijn partite-tabel, omdat PM er al niet meer mee overweg kon.

  De data is niet verschrikkelijk belangrijk, maar mijn config-files redden is toch wel handig.
 • heb ooit in Windows zo'n akkefietje gehad, Norton Disc Doctor heeft toen vanaf flop alle verdwenen mappen hersteld, incl 95% van de juiste mapnamen.
  Verder schijnt DR Dos vanaf flop ook goede tools te hebben voor het herstellen van een beschadigde fat-partitie.


  Max
 • Ik heb zelf hele goede ervaringen bij dit soort problemen met testdisk.
  Het herstelt onder andere linux, en fat partities.

  http://www.cgsecurity.org/index.html?testdisk.html

  Het werkt vanaf windows en ik geloof ook vanaf linux. maar met dos heb ik in ieder geval goede ervaringen.
 • om welke filesystems gaat het?

  ik had - nog in mijn duale periode - partition magic gebruikt, en daarna was mijn partitietabel volledig verkloot. de extended partitie was verwijderd (van de tweede schijf) waarschijnlijk komt dat omdat het een illegale versie betrof ;)

  ik heb de boel handmatig kunnen herstellen door partities (waren allemaal ext2) aan te maken

  begonnen met de eerste (welk een wonder) en dat kleiner dan de eigenlijke groote.
  daarna fsck gedraaid, en dat gaf de correcte groote voor de partitie
  partitie verwijderen en met de goede groote aanmaken

  en dat herhalen totdat ze allemaal terug waren
 • wanneer je je partitie's zomaar en spontaan kwijt bent dan kun je ook nog met PT-edit (powerquest) aan de gang.

  Handig is om eerst met pqmagic te booten en dan undelete te doen je kunt dan vrij precies vinden hoe ze geweeest zijn zodat je zelf de tabel kunt invullen.


  Wat mij trouwens wel opvalt is het feit dat de laatste tijd erg veel partitite problemen rondwaren (had zelf óók al problemen laatst) Het lijkt of er iets aan de hand is met windows installatie's (ga er tenminste niet vanuit dat mijn Linux met iets besmet zou zijn.

  Ik heb hier zelfs een machine van iemand terug gekregen waarvan zelfs het id van de bootsector weg was en alle (2) partitie's waren zelfs nietmeer te herstellen :(
 • [quote:b878a2c6b9="wstolk"]wanneer je je partitie's zomaar en spontaan kwijt bent dan kun je ook nog met PT-edit (powerquest) aan de gang. [/quote:b878a2c6b9]
  Tja, in 1997 had ik met een 850 MB WDC haddisk toen deze ongeveer 1,5 jaar oud was, dat plotseling alle partities verdwenen. Met een Norton Rescue disk kon ik de partitie tabellen terug plaatsen, maar de partities verdwenen 3 maal per week. De WDC Diagnostic test was ok. In dit geval bracht de low level format uitkomst. Na de low level format zijn de partities niet meer verdwenen. :)
 • [quote:f74d998875="Mithrandir"]om welke filesystems gaat het?

  ik had - nog in mijn duale periode - partition magic gebruikt, en daarna was mijn partitietabel volledig verkloot. de extended partitie was verwijderd (van de tweede schijf) waarschijnlijk komt dat omdat het een illegale versie betrof ;)

  ik heb de boel handmatig kunnen herstellen door partities (waren allemaal ext2) aan te maken

  begonnen met de eerste (welk een wonder) en dat kleiner dan de eigenlijke groote.
  daarna fsck gedraaid, en dat gaf de correcte groote voor de partitie
  partitie verwijderen en met de goede groote aanmaken

  en dat herhalen totdat ze allemaal terug waren[/quote:f74d998875]

  Ook ik heb in het verleden een niet door mij betaalde versie van PM gebruikt en ik vermoed dat toen de problemen al begonnen zijn. De partities zijn twee extended's, met op de eerste een drietal fat-schijven en op de tweede een ext2 en twee ext3. Probleem is dat ik niet weet waar die ext2 begint. Ik ga wat proberen en als het lukt dan drop ik hier wel de oplossing.
 • Ik vindt die oploosing van Mithrandir toch wel mooi.

  Vraag: kan ik met Ranish (of welke andere?) die partitetabel bewerken door een extended partite te maken en vervolgens een logische partitie aan het eind van mijn schijf maken? Vervolgens e2fsck draaien, dan zou ik de juiste grootte moeten zien en de partitetabel opnieuw bewerken. En zo de grap herhalen voor de voorlaatste partitie?

  Ik vraag dit omdat nu nog alle data gewoon op mijn schijf staat en ik dat zo wil laten.
 • Waarom allemaal van die moeilijke oplossingen met handmatig ….
  Met [u:dce5acad35] testdisk[/u:dce5acad35] loste ik vrij simpel al dit soort problemen op. Ik heb met partition magic verschillende keren dit soort problemen gehad. Al vanaf versie 3.01 tot mijn laatste versie 6. Echt betrouwbaar is pm niet.
 • Testdisk DOS-versie kijkt niet verder dan cilinder 1024, en daar staan nu juist al die partities. :( Ik ga de Linux-versie op een fat-schijfje zetten en booten met een cd-tje en dan maar hopen of dat wel lukt.
 • water, ik wist iig waar mijn extended partitie begon ;) - en dat is wel essentieel… (en ook dat ie aan het einde van de schijf eindigde - minder belangerijk, maar een extended partitie wijzigen gaat minder makkelijk dan een logische…)

  hoezo weet je dat overigens niet?
  is dat niet gewoon direct na de laatste primaire? (of zijn die ook weg?)

  ext2 en ext3 maken niet uit.. maar fat ? brrr… :(

  ahbart: ik vind tooltjes eng ;) (ik wil per se weten wat er gebeurt :D )
 • Die tooltjes zoeken de sectors op met info over partities, door gewoon elke sector te scannen. Mijn probleem is inmiddels nog veel erger: beschadigde sectoren, waaronder de sector waar de info van de eerste partitie staat. Onder Linux heb ik er geen problemen mee, maar helaas moet win 98 er ook nog op blijven. :(

  Een ieder bedankt voor zijn hulp en ik ga even verder infomeren in het hardware-forum
 • slechte sectoren :? :eek:

  backuppen dan!
 • Mijn data heb ik gered, nu nog de rest van mijn schijf. :-? Ik heb wel zin in een nieuwe, maar ik heb even geen geld. Ik ben nu maar even bezig met twee 850 MB schijfjes en geen Linux. :(
 • die data da's :D

  nu die schijven nog :(

  geen garantie meer?
 • Ik heb al een tooltje gevonden die de boel zou moeten fixen. Het lijkt wel M$, eerst een brak product verkopen en dan nog maar een patchje erbij dat de boel weer mag fixen. Is blijkbaar goedkoper. :-?
 • emmm, die tooltjes marken bad sectors als bad en gebruiken dat vervolgens niet meer…

  als je een echt goede tool wilt hebben dan moet je eens aan spinrite gaan denken. (test duurt uren en werkt alleen met een fat fs maar het is wel heel grondig)

  maar als je nog garantie op het ding hebt moet je 'm gewoon terugbrengen, whatever ;)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.