Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux.nl

Anoniem
maximilaan
146 antwoorden
 • www.linux.nl is nu alweer een tijdje onbereikbaar.

  Ik weet dat het domein in handen is van het bedrijfje NedPlanet, maar het zou toch fantastisch zijn als het nu eens in handen zou kunnen komen van de Linux Community. Dan zou het tenminste eens een up-to-date, moderne Linux portal voor Nederland kunnen worden.

  Ik zou me daar best voor willen inspannen. Zijn er mensen die mee willen doen? Dit topic dient ter brainstorm daarover.

  [b:c2fe6c747d]moderatoredit:[/b:c2fe6c747d] op verzoek sticky gemaakt.
 • Pogingen daartoe zijn al eerder gepleegd onder de plu van VOSN (nlo, e.d. waren ook betrokken). Misschien is het interessant dit te lezen: http://www.vosn.nl/article.php?sid=3&mode=thread&order=0
 • Nog een toevoeging: ;)

  [quote:0c6c513b29="wbsoft"]maar het zou toch fantastisch zijn als het nu eens in handen zou kunnen komen van de Linux Community.[/quote:0c6c513b29]

  Dan moet je alle Nederlandstalige communities op 1 lijn krijgen en we hebben gezien dat dat vrijwel onmogelijk is :( .
 • Mis, wij hebben vandaag nadat jij al weg was gediscusseerd met mensen van www.nedlinux.nl en er liggen toch echt mogelijkheden.
  Eigenlijk zou daar een nieuw topic voor komen maar dat wordt deze dan maar.
  Ik zal even zeggen hoe de zaken er ongeveer voor staan:
  [b:80bb919e52]Doel: [/b:80bb919e52] ervoor zorgen dat er een Linux orgaan komt die de informatie op de grote Linux-fora maar ook van kleinere sites die zich dan later kunnen aanmelden bundelt dmv een een portal. Op deze portal zal dan een zoekmachine komen die de databases van de aangemelde fora en de aangemelde site dan doorzoekt op het opgegeven onderwerp. Dit kunnen dus van alles zijn: Topics, news, howto's noem maar op.
  Ook zullen de belangrijke en goede sites over gespecialiseerde onderwerpen zoals bepaalde programma's of distrubuties onder een kopje te vinden zijn zodat je snel en efficient op de voor jou nuttige sites terecht komt.
  Hiermee bereik je uiteindelijk dat je snel en effectief informatie kunt vinden voor Linux en dat er 1 duidelijke site is waar newby's (voor wie het vooral handig is) terrecht kunnen.
  Als zo'n portal het goed gaat doen krijg je vanzelf dat voortaan de portal in bladen zoals Linuxnews vermeld wordt ipv 1 van de grote sites. Ook is het een optie om bij de bekende distro's zoals SuSE en Mandrake de naam van de portal opgeven, zodat ze deze op een kaartje in de voor Nedeland bestemde dozen kunnen stoppen in de trend van: problemen? Kijk dan eens op ……

  [b:80bb919e52]Problemen[/b:80bb919e52]: er waren 2 grote problemen, namelijk:
  - wie gaat het onderhouden? Uiteindelijk waren we het er wel min of meer overeens dat in die grote Linux community vast genoeg mensen te vinden zijn.
  - de naam: en dan komen we gelijk op het punt waarover het topic ging. Bijna iedereen was het er mee eens dat er maar 1 ideale naam was en dat is www.linux.nl dus al we dat domein zouden kunnen krijgen zou dat prachtig zijn al vrees ik dat die kans klein is.
  2 andere namen die genoemd werder waren:
  pagina.linux.nl (bestaat al maar wordt verwaarloosd)
  portal.nedlinux.nl

  Over deze portal zal zowel hier als op Nedlinux eerst rustig en graag in alle redelijkheid gediscuseerd worden. Geef duidelijk je mening en je argumenten als je reagaeert aub.
  We hebben alle tijd dus we moeten dit prille begin niet stuk maken en overal goed over nadenken. Zijn we erruit wat het nu precies moet worden en op welke locatie dan zullen we andere grote fora op de hoogte brengen en hun mening vragen, of ze mensen hebben die mee willen werken en of ze problemen hebben om hun database aan de zoekfunctie van de portal toe te voegen.
  Kom maar op.
 • [quote:ee37b0d116="Marcel de Reus"]Mis, wij hebben vandaag nadat jij al weg was gediscusseerd met mensen van www.nedlinux.nl en er liggen toch echt mogelijkheden.
  [/quote:ee37b0d116]

  Nou, ik zag jullie al discussieeren toen ik er nog was. Lekker sociaal dat ik en de aanstichter van de hele discussie (in positieve zin) er ook bij gevraagd zijn (niet dus). Misschien is het gewoon foutgelopen, maar ik krijg het gevoel dat een aantal mensen uit de discussie gemeden zijn. Ik had vroeg in de middag Marc al gevraagd om een discussie, maar heb later niks vernomen (behalve dat ik een groep in een aparte zaal zag). De discussie, die voor veel mensen relevant was had toch ook om 11:00 kunnen plaatsvinden?

  Over het idee dat besproken is, de kans is erg klein dat het gaat slagen. Zoals we eerder hebben kunnen zien loopt het alleen op "rellen" uit en veel Nederlandstalige sites zullen niet gecharmeerd zijn van de commercieele inslag van NedLinux.

  Je moet met iets kleiners beginnen, bijvoorbeeld een mailinglist zoals ik op NedLinux voorgesteld had. Een aantal mensen vinden het een goed idee, maar het liep gelijk al weer op mot uit omdat ik zo'n lijst liever op neutraler terrein zou willen zien, terwijl anderen het op hun eigen server willen. (nu ff geen namen)
 • In een (ja die ene) vorige discussie (toen ik de besturen van de grotere organisaties bewust wat probeerde te prikkelen; hetgeen toen in de discussie nog geen probleem was) vielen hele volksstammen over me heen, nadat ik een belangrijk iemand wees op een duidelijke en heel belangrijke tegenspraak in 2 postings op verschillende forums. Die persoon (en velen daarna in opvolging, wel in mindere mate) beet me zowat de kop af.

  Daarom vraag ik maar even voorzichtig…. mag ik meediscussieren of wordt dat niet op prijs gesteld?
 • [quote:be16794b0d="MrLeeJohn"]In een (ja die ene) vorige discussie (toen ik de besturen van de grotere organisaties bewust wat probeerde te prikkelen; hetgeen toen in de discussie nog geen probleem was) vielen hele volksstammen over me heen, nadat ik een belangrijk iemand wees op een duidelijke en heel belangrijke tegenspraak in 2 postings op verschillende forums. Die persoon (en velen daarna in opvolging, wel in mindere mate) beet me zowat de kop af.

  Daarom vraag ik maar even voorzichtig…. mag ik meediscussieren of wordt dat niet op prijs gesteld?[/quote:be16794b0d]

  Ik geloof dat de mensen van Nedlinux maar ook sommige van C!T het fijner vinden als jij je een beetje afzijdig houdt.
  Ik zeg ik geloof dus laat anderen er ook wat over zeggen, maar dat gevoel had ik gister. Ik zelf heb er overigens geen bezwaar tegen dat je meediscusseert.

  //danieldk
  Laten we het even rustig doen en van het positieve uitgaan. Ik dacht echt dat jij al weg was :-?
  Waarom kwam je er dan niet bij? Later kwamen nog vele meer mensen mee discusseren die eerst even aan het opruimen waren. Jij bent iig zeker niet gemeden hoor. Tenminste niet door Walter en mij.
  BTW de aanstichter van het idee is toch w.roosenburg? Die was er toch helemaal niet? :-?
  Dat vonden we juist zo jammer.
  Ik vind het heel vervelend als jij je buitengesloten want dat was absoluut niet de bedoeling. Wil je misschien nu toch meediscuseren? En je moet niet vanuit het negatieve uitgaan. Nedlinux en C!T willen iig hun schouders erachter zetten en dan kunnen we later als er al een wat sterkere band is ook met de andere sitesx kontakt opgenomen worden maar dan moeten we het eerst eens worden.
  Is nedlinux commercieël BTW? Ik lees er alleen mijn nieuws maar ik dacht adt nedlinux ook gewoon een non-commerciële site was :-?
  Dat doet er overigens niet toe want uiteindelijk hebben de andere sites helemaal niets met Nedlinux, C!T of andere fora te maken. De portal wordt neutraal en ze sluiten hun database er gewoon op aan en geven toestemming om te linken.
 • [quote:cba26cc4a9="Marcel de Reus"]
  Laten we het even rustig doen en van het positieve uitgaan. Ik dacht echt dat jij al weg was :-?
  [/quote:cba26cc4a9]

  Ik neem het jou persoonlijk ook niet kwadelijk, maar ik heb de hele tijd in de NedSlack hoek gezeten.

  [quote:cba26cc4a9]
  BTW de aanstichter van het idee is toch w.roosenburg? Die was er toch helemaal niet? :-?
  Dat vonden we juist zo jammer.
  [/quote:cba26cc4a9]

  w.roosenburg was er wel, en dat had marc ook moeten weten, hij had braaf z'n kaartje opgehaald en volgens mij was hij iig duidelijk aanwezig. Maar ik wil hem hier niet bij betrekken, ik kan niet voor hem spreken.

  [quote:cba26cc4a9]
  Ik vind het heel vervelend als jij je buitengesloten want dat was absoluut niet de bedoeling. Wil je misschien nu toch meediscuseren? En je moet niet vanuit het negatieve uitgaan.
  [/quote:cba26cc4a9]

  Ik heb er in ieder geval weinig zin meer in.

  [quote:cba26cc4a9]
  Is nedlinux commercieël BTW? Ik lees er alleen mijn nieuws maar ik dacht adt nedlinux ook gewoon een non-commerciële site was :-?
  [/quote:cba26cc4a9]

  Zo wordt het wel gezien, omdat er een shop is en webhosting aangeboden wordt. Ik denk dat andere organisaties ook vrij skeptisch zullen zijn over een C!T en NedLinux combo.
 • Eén en ander neemt niet weg dat je nog steeds een portal kunt bouwen, met verwijzingen naar relevante informatie op de bestaande Linux-sites.

  Ofwel laat Nedlinux en de rest even voor wat ze zijn, werk je plan uit, en als het lukt om eeen portal te lanceren, verwijs je gewoon lekker naar de bestaande sites. Die bestaande sites zullen waarschijnlijk niets anders, dankdaar zijn voor het doorlinken.

  En MrLeeJohn, wat mij betreft discusieer je lekker mee. :wink:
 • Voordat er hier verkeerde ideeen ontstaan.

  Nedlinux.nl is non-commercieel gericht. De winst die we halen uit de opbrengst van de shop (die is echt minimaal) en de webhosting gaat meteen op aan vaste lasten zoals de server (dat ding staat daar echt niet gratis!)

  Blowgish/danielk, sorry dat je dan niet bij dat gesprek was…dat is echt niet met opzet gegaan hoor. Op het einde van de dag was het gewoon hectisch……de zaal was er maar tot 5 uur, en een paar minuten van te voren moesten we nog beginnen met het gesprek.

  Dit was echter gewoon een kenningsmakings gesprek, waarin we alleen probeerde een beetje op de hoogte te komen van elkaars standpunten. Het gesprek was positief, maar voordat we uberhaupt iets gaan realiseren moet er nog veel meer gepraat worden. En dat praten gebeurt echt niet alleen tussen nedlinux en c!t. Dat heeft namelijk geen zin. Of iedereen moet meewerken, of niemand. zo simpel ligt het.

  De zaak is nu dat wstolk jullie (memebrs van c!t) verder gaat informeren over het gesprek. Vervolgens gaan jullie daar zelf over verder praten. En tegen de tijd dat we allemaal wat concretere dingen hebben bedacht, heeft het zin om weer ens bij elkaar te komen.

  Op een of andere manier moeten ook nllgg.nl en nlo en got en…. en …. en weetikveelwieallemaal hiervan op de hoogte worden gehouden, zodat ook zij met hun achterban kunnen overleggen…. maar zover is het nog lang niet. Nogmaals dit was echt alleen maar een soort kennismakings gesprek, waar wel potentieel in zit!

  We keep each other updated!
 • Oei, dit is dus erg slordig ;(

  ik heb nog zo gevraagd of w.roosenburg er was maar kreeg negatief :(

  Danieldk, Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier een klein beetje het voortouw heb genomen want toen ik binnen kwam was het al dirct van " oh van het C!T forum" niet zo bedoeld maar je hebt wel direct een stempel :D

  Ik heb, stom van mij, niet op de discussie aangedrongen om de doodeenvoudige reden dat er smorgens bij de eerste bak koffie al wat gekletst was en ik de indruk kreeg dat er wel positief tegenover gestaan werd maar omdat ik dus "gast" was heb ik het initiatief aan NedLinux gelaten (meede omdat toen hier het idee geboren werdt er minof meer aan een "overname" gedacht werd.)

  Ik heb daarnaast ook diverse pogingen gedaan om duidelijk te maken dat het c!t forum niets meer of minder is dan een forum waar mensne bivackeren en hun plek hebben gevonden maar er zit niet zoals bij Nedlinux een site en een stel enthousiastelingen bij die eea. kunnen realiseren, juist omdat we hier alleen een forum hebben en niets meer.

  het uiteindelijk voorstel is dus om eea. eens rustig met zijn allen (ook MrLeeJohn) te bespreken en van een positieve kant moeten gaan bekijken.

  Dus niet opvoorhand ervan uit gaan dat dit niets wordt.

  Het idee is dus om met elkaar een portal op te zetten waarbij door vrijwilligers de boel wordt bijgehouden.
  Dus in het prille begin door c!t-forummers en Nedlinux mensen en dat op voorhand bij elkaar het linken naar onderwerpen, documentatie en topics wordt toegestaan.

  VB. hier loopt een topic over HD-indeling dan mag er op Nedlinux naar verwezen worden.

  Op Nedlinux staat een mooi document over X, dan wordt er hiervandaan naar verwezen en indien nodig in het "sticky" topic bovenaan.

  Dit om voorlopig eens een eind te gaan maken aan alle dubbele discussies en werk dat er vrricht wordt.

  Dus als er hier iemand bezig is een howto te schrijven en daarbij hulp wil dan vraagd hij/zij dat eerst hier en evt. maakt hij/zij het ook kenbaar bij nedlinux zodat ook zij evt. kunnen helpen.

  Vooropgesteld is het feit dat het niet gaat om zieltjes winnen voor welk forum danook maar puur het "centraliseren" van basis info zodat een nieuwe Linux gebruiker niet verloren gaat in de berg info.

  Dit houdt overigens ook in dat wanneer iemand ergens op het web een goed document vind hij daarvan een link mag plaatsen.


  En nu zou ik graag hebben dat Max ook even reageerd omtrend de mogelijkheden die hij hiertoe heeft en hoever dat dit door de c!t redactie wordt toegestaan.

  BTW. nogmaals jammer dat je niet meegepraat hebt daniel maar ik voel me niet persoonlijk schuldig hiervoor dit hadden de mensen van Nedlinux (die waren tenslotte gastheer) moeten verzorgen.
 • OK, hier komt max ;)

  Ten eerste zie ik geen samenvoeging van de fora van C!T en Nedlinux.
  Het linux-vorum van C!T is een afdeling van een groter geheel, gericht op de gebruikers van hun blad (in theorie, forumgebruikers hoeven geen lid te zijn om van deze dienst gebruik te maken). Het lijkt me uitgesloten dat C!T deze dienst aan haar leden opheft ten bate van een Portal van derden. NedLinux op haar beurt doet er niet goed aan om haar forum op te heffen ten behoeve van een Commercieel, niet per se op Linux gericht blad.

  Linken vanuit dit forum naar de NedLinux-site is geen probleem, linken naar topics op nedlinux-forum, met als doel meer hits te genereren in dat forum is overigens niet toegestaan.

  Ook het werven van vrijwilligers voor bepaalde projecten, zoals softwareontwikkeling of het schrijven van documentatie, onderhouden van websites, etc lijkt me geen probleem, vooropgesteld dat het gaat om niet-commerciele projecten, al dan niet volgens het OSS-principe.


  Verder lees ik in deze thread dat er gesprekken zijn tussen NedLinux en C!T.
  Daarbij wil ik opmerken dat geen van de posters in dit forum, mij incluis, binding hebben met C!T. Dus als er gesprekken zijn tussen gebruikers van dit forum en NedLinux; dan lijkt het me, om verwarring te voorkomen, verstandig om de naam C!T niet te gebruiken ;

  Max
 • [quote:dc2ad0b86d="MrLeeJohn"]Lijkt me aan te bevelen om eerst het begin te definieren…. welke organisaties zijn een must om mee te doen? Wat moet er op de portal? Wie helpen mee?

  Begin voorzichtig en blijf voorlopig conceptueel bezig…[/quote:dc2ad0b86d]

  Leon ook jij bent uitgenodigd om mee te denken hoor

  voorlopig heb ik mijn zegje wel gezegd en wacht ik op de rest
 • Kleine misvattingen uit de weeld helpen:

  1)
  Wij worden gezien als de mensen van het C!T-forum, niet als meedewerkers aan C!T. Dus zoals je al zei we hebben geen bindingen, noch verplichtingen jegens C!T.
  2)
  Het gaat niet om het samengaan van forah, websites of groeperingen maar meer om samenwerking tussen dezen.
  3)
  Mijn vraag aan jouw Max was meer gericht op hetgeen toegestaan is en daar gaf je dus antwoordt op ;)
  4)
  Het gaat zeker niet om het genereren van hits, dat zou idd. uit den bozen zijn, maar meer om beginners een duwtje in de rug te geven door duidelijk en makkelijk toegngkelijke informatie te gaan verschaffen. En hoe doe je dat beter dan bijv. de "hottopics" uit diverse forah op een pagina te laten zien en vandaaruit door te linken (hardlinks dus)
  5)
  de essentie van het verhaal is dus idd. OSS :D
  met elkaar de anderen helpen, met software, howto's maken/aanbieden, enz. , en gezamelijk iets doen voor de Linux communitie.

  Geen van de meedespelers staat voor ogen de andere de loef af te steken of mensen ergens weg te kapen. Dat moet een ieder voor zich uitmaken.
 • site doet het weer
 • Lijkt me aan te bevelen om eerst het begin te definieren…. welke organisaties zijn een must om mee te doen? Wat moet er op de portal? Wie helpen mee?

  Begin voorzichtig en blijf voorlopig conceptueel bezig…
 • Ik zal ook even reageren.

  Ik moet zeggen dat ik enigzins teleurgesteld ben op de manier waarin eventuele discussies zouden gaan plaatsvinden of plaatsgevonden hebben.

  Ik was toch echt wel duidelijk aanwezig. Heb Marc een paar keer gesproken bij binnekomst en heb ook nog van Bart die Dell gekocht (jij ook walter ;) )

  Toch vond ik dat ik in het begin niet echt veel aanspraak had (was ook laat, moest nog ff fluiten 's ochtends) heb hier en daar ff rondgekeken en heb daarna een praatje met Daniel gemaakt. Ik moet zeggen dat Daniel erg geinteresseerd was en wij hebben toch zeker een tijdje gediscussieerd ook met anderen in de Nedslack hoek en daarna vooraan ook nog een tijdje. Ook heeft Daniel Marc geloof ik wel drie keer aan zijn broek getrokken maar er kwam helemaal niks uit. Daarna was het alweer bijna vijf uur en zou Daniel ook opgehaald worden. Toen ben ik om 16.55 uur exact weer terug gegaan, ik was er dan toch nog zo'n 4 uur.

  We hebben het echt wel geprobeerd maar er kan volgens mij ook niet veel moeite gedaan zijn om ons erbij te betrekken, aangezien wij toch zeker een uur met elkaar gediscussieerd hadden en ik geloof dat veel mensen Daniel wel kennen. Ook is Marc diverse keren op de hoogte gebracht maar die had het natuurlijk ook erg druk die dag.

  Ik weet niet wat nu de bedoeling is, maar ik voel nu iets meer voor het idee van Daniel, maargoed wij hebben ook de rest van de discussie gemist.
 • Is het niet een idee om het beheer van de site ieder jaar bij een ander (democratisch gekozen?) team te leggen. Mensen van nlo, nllgg, nedlinux en anderen (er lopen er heel wat rond!) kunnen dan meedoen.

  Verder stel ik mij eigenlijk zoiets voor als nlo feitelijk is, een portal, maar dan ietsje meer op de newbies gericht. Vooral: goed bijgehouden en bruikbaar. Misschien mensen gericht vragen om (vrijwillige) bijdragen. Ik heb bv ook wel eens iets voor www.linux-adept.nl geschreven. De mensen van www.linux-adept.nl en ook www.linux-box.nl zijn enthousiaste mensen.

  Het is gewoon jammer vind ik, die site die op op www.linux.nl staat (hij doet het weer, inderdaad) maar daar zou veel meer op kunnen staan, en veel actueler.

  Daarbij gaat het dan niet zozeer over het vertellen wat Linux nu wel niet is/welke voordelen het biedt enz. zoals nu op linux.nl (Linux als alternatief schetsen), maar juist ook een krachtige gebruikssite voor mensen die al Linux gebruiken. Niks "alternatief"! (Natuurlijk is het fijn als ook de informatiezoekenden/argeloze surfers er iets kunnen vinden).
 • Tsja, ik heb Marc gisteren persoonlijk nog een e-mail gestuurd en bedankt voor de leuke dag en met de vraag waarom wij er niet bij betrokken waren. Tot dusver nog steeds geen reactie (terwijl hij normaliter vrij snel reageert), mij begint toch het gevoel te bekruipen dat er een schijnsamenwerking is. (Overigens niet negatief bedoelt tegenover Walter en Marcel)
 • Gaat het niet te snel? Waar de portal moet komen?

  Moet het niet conceptueler beginnen? Wie doen er mee en zo? Details later?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.