Vraag & Antwoord

OS Linux

RedHat in opspraak

Anoniem
None
21 antwoorden
 • Hallo luitjes,

  Wat is belangrijker in de OSS-wereld, Geld, macht of vrijheid?

  Voor RedHat is het laatste iets minder van toepassing, nu ze op verzoek van het Chineze vasteland de Taiwenese vlag hebben verwijderd uit KDE3 van RH 8.0

  Uit commercieel oogpunt misschien verstandig (chinese markt is nu eenmaal lucratiever dan die van taiwan), maar uit het oog van vrijheid is het natuurlijk belachelijk dat RH hiervoor is gezwicht.


  Kijk en huiver op
  http://www.linux.org.tw/rh8-kde/

  Max
 • SCHANDE!!!!!!!!!!!!!!!

  zelfs microsoft zou zoiets niet doen!

  (overigens lichten ze in china weleens een handje met licenties… dus of dat nu echt commercieel interessant is…)
 • Als RH zou ik dat nooit zelf doen, je maakt je kwetsbaar voor politieke chantage. Morgen is het Bush die wat wil en overmorgen komt Hoessein wel met iets.
  Als die chinezen die vlag dan niet willen moeten ze hem er zelf maar uit halen, dat is toch de kracht van oss
  Toch?
 • helaas denken de chinezen zo.. het land staat naar mijn mening nog steeds stijf van het communisme en vrijheid is daar weinig..
  taiwan en china zijn absoluut geen beste vriendjes.. maar de chinezen moeten niet zijken. Echter vindt ik RH wel verstandig.. hoewel ik het er niet mee eens ben.. een land als china is veel te lijp.. daar wil je geen ruzie mee.
 • in mijn opinie spoort dit niet met de filosofie van open software.

  RH is een bedrijf, maar wel een bedrijf in een sector waar vrij en vrijheid de juist de sleutelwoorden zijn
 • [quote:1f2a49b2d4="KayJay"]helaas denken de chinezen zo.. het land staat naar mijn mening nog steeds stijf van het communisme en vrijheid is daar weinig..
  taiwan en china zijn absoluut geen beste vriendjes.. [/quote:1f2a49b2d4]

  China is niet communistisch, ze noemen zichzelf alleen communistisch. Maar in werkelijkheid zijn ze een mengsel van kapitalisme en communisme. Als je door de straten loopt wordt je overspoeld door reclame. Zelfde geldt ook voor de TV zenders: vol met reclame. Een heleboel mensen bezitten hun eigen winkels. Er zijn zowel prive- als regeringsbedrijven. Ze hebben daar per km^3 meer McDonalds dan hier! Zo'n beetje elke straat heeft z'n eigen McDonalds.

  Zo slecht is het in China nou ook weer niet. De situatie is sterk verbeterd vergeleken met bijv. 10 jaar geleden. Je wordt niet de hele dag in de gaten gehouden door de regering. Als je met je vriend gaat discusseren in een restaurant over democratie dan wordt je echt niet de volgende dag opgepakt ofzo.


  [quote:1f2a49b2d4]maar de chinezen moeten niet zijken. Echter vindt ik RH wel verstandig.. hoewel ik het er niet mee eens ben.. een land als china is veel te lijp.. daar wil je geen ruzie mee.[/quote:1f2a49b2d4]

  Bijna iedereen erkent Taiwan als een zelfstandige staat. Ze kunnen moeilijk ruzie krijgen met China als ze de Taiwanse flag in hun product stoppen. Die politieke gedoe kan bedrijven helemaal niks schelen, ze willen gewoon een goed product.
  Ik geloof ook helemaal niet dat de Taiwanse flag is verwijderd omdat de Chinezen zaten te "zeiken".


  [quote:1f2a49b2d4]Het blijft een beetje raar dat alleen de vlag weghoeft, de landinstelling 'taiwan' is overeind gebleven.
  RH had natuurlijk voor China een aangepaste versie kunnen uitbrengen.. [/quote:1f2a49b2d4]

  Volgens mij is het gewoon een bug. Mensen gaan echt niet meer producten van RedHat kopen alleen omdat ze de Taiwanse vlag hebben verwijderd.
 • [quote:06681b0ea3="KayJay"]helaas denken de chinezen zo.. het land staat naar mijn mening nog steeds stijf van het communisme en vrijheid is daar weinig..
  taiwan en china zijn absoluut geen beste vriendjes.. maar de chinezen moeten niet zijken. Echter vindt ik RH wel verstandig.. hoewel ik het er niet mee eens ben.. een land als china is veel te lijp.. daar wil je geen ruzie mee.[/quote:06681b0ea3]

  Ach, ze hebben Microsoft destijds ook vergeven. MS had de Chinese versie van Windows '95 door Taiwan laten vertalen. Helaas voor MS waren er enkele vertalers die meenden politieke teksten in de gui te moeten plaatsen. MS merkte dat niet, maar China uiteraard wel. Is een aardige rel om geweest.
  Toch gebruikt de Chinese overheid voor het overgrote deel MS-software,,,


  En dan was er nog de kwestie Kashmir, welke door MS per abuis werd toebedeeld aan Pakistan in een van haar softwarepakketten. Ook dat werd hen in eerste instantie niet in dank afgenomen door India.

  Max
 • [quote:1549770218="KayJay"] maar de chinezen moeten niet zijken. Echter vindt ik RH wel verstandig.. hoewel ik het er niet mee eens ben.. een land als china is veel te lijp.. daar wil je geen ruzie mee.[/quote:1549770218]

  Het blijft een beetje raar dat alleen de vlag weghoeft, de landinstelling 'taiwan' is overeind gebleven.
  RH had natuurlijk voor China een aangepaste versie kunnen uitbrengen..

  Max
 • Heel ander punt: in de Arabische KDE is "Israel" vertaald als "Bezet Palestijns Gebied".

  Is nu een hevige discussie over :roll:

  Max
 • [quote:2784830a95="maximilaan"]Heel ander punt: in de Arabische KDE is "Israel" vertaald als "Bezet Palestijns Gebied".

  Is nu een hevige discussie over :roll:

  Max[/quote:2784830a95]

  brrr… :x
 • nou, als ze M$ kunnen vergeven……….. kom maar op met die vlag :)
  misschien wil RedHat wel klanten winnen in china :D
 • [quote:6331714116="RobertV"]Bijna iedereen erkent Taiwan als een zelfstandige staat.
  [/quote:6331714116]
  China niet, en daar gaat het hier om
  [quote:6331714116]
  Ze kunnen moeilijk ruzie krijgen met China als ze de Taiwanse flag in hun product stoppen. Die politieke gedoe kan bedrijven helemaal niks schelen, ze willen gewoon een goed product.[/quote:6331714116]
  Dan begrijp je China toch niet helemaal….
  [quote:6331714116]

  Ik geloof ook helemaal niet dat de Taiwanse flag is verwijderd omdat de Chinezen zaten te "zeiken".[/quote:6331714116]
  Tja, China ziet taiwan als een opstandige provincie, die ze graag weer willen inlijven. Hebben ze meermalen geprobeerd in het verleden, maar het is ze niet gelukt.
  Veel Nederlandse bedrijven die zaken doen/deden met Taiwan, in sectoren die China als bedreigend beschouwde, werden min of meer gedwongen om hun steun aan taiwan af te blazen.
  Laatste incident was vanwege het leveren van materiaal aan de Taiwanese marine…

  [quote:6331714116]

  Volgens mij is het gewoon een bug. Mensen gaan echt niet meer producten van RedHat kopen alleen omdat ze de Taiwanse vlag hebben verwijderd.[/quote:6331714116]

  niet helemaal waar getuige dit:

  kijk in de kdebase source-rpm bij kdebase.spec, regel 558:

  558 # remove taiwanese flag
  559 %if %{redhatify}
  560 rm -f $RPM_BUILD_ROOT%{_datadir}/locale/l10n/tw/flag.png
  561 %endif

  735 * Mon Aug 5 2002 Than Ngo than@redhat.com 3.0.2-7.2
  736 - add patch file to fix kicker segfault (bug #69688)
  737 - get rid of Taiwanese Flag in KDE (bug #70235)

  830 * Mon Apr 4 2002 Bernhard Rosenkraenzer bero@redhat.com 3.0.0-5
  831 - Add fixes from KDE_3_0_BRANCH, except for the "F1 in konsole" change
  832 (that one breaks things)
  833 - Don't show Taiwanese flag for zh_CN (#61946)
  834 - Move in Red Hat splash screen


  Dat is geen bug, maar een hack die voorkomt dat de taiwanese vlag wordt getoond.
  Het gaat hier niet om of rh meer of minder kopieën verkoopt zonder taiwanese vlag, maar om het feit dat ze op verzoek/last van de chinese autoriteiten de vlag hebben verwijderd.
  En dat hebben ze klaarblijkelijk gezien hun eigen broncode van kde3

  Max
 • [quote:88f176b7a8]China niet, en daar gaat het hier om[/quote:88f176b7a8]

  Wat is nou groter? China of de rest van de wereld?


  [quote:88f176b7a8]Dan begrijp je China toch niet helemaal….[/quote:88f176b7a8]

  Vind ik erg onwaarschijnlijk. Ik heb jarenlang in China gewoond en ik heb Chinese familie. Waarom zouden bedrijven meer geinteresseerd zijn in politiek dan in geld?

  En RedHat is een Amerikaans bedrijf. Microsoft erkent Taiwan ook als een zelfstandige staat. Hoe kan de Chinese regering RedHat nou dwingen om de Taiwanse vlag weg te halen terwijl MS veel groter is en toch een groot marktaandeel in China heeft? Ze bereiken er bijna niks mee.


  [quote:88f176b7a8]Bla bla bla[/quote:88f176b7a8]

  Conclusie: [b:88f176b7a8]politiek zuigt![/b:88f176b7a8] :evil: :evil: :evil:
 • [quote:851917edb6="maximilaan"]Heel ander punt: in de Arabische KDE is "Israel" vertaald als "Bezet Palestijns Gebied".

  Is nu een hevige discussie over :roll:

  Max[/quote:851917edb6]

  Ben ik het persoonlijk mee eens (ik ben gewoon blank en nederlands).

  En Open source is practisch het zelfde als vrijheid, redhat is fout bezig vind ik.
 • Is het erkennen of ontkennen van landsgrenzen niet ook een vrijheid? (de mensen die op RedHat flamen omdat ze een universele theme hebben gemaakt zeggen ook dat ze het recht hebben om te klagen, ondanks dat RedHat het recht had om KDE en GNOME te wijzigen)
 • Ik zal ook mijn mening maar even geven:

  Ik vind dat RedHat de Taiwanese vlag niet had moeten verwijderen en zeker niet op verzoek van de Chinese regering.
  De software van RedHat is vrij dus als de Chinezen zich werkelijk zouder ergeren hadden ze het zelf maar aan moeten passen, maar ik vind dat RedHat geen landen mag buitensluiten of miskennen door de vlag te verwijderen. Op zo'n verandering door te voeren in de officiële standaartversie vindt ik een schande, omdat RedHat zo laat zien erg commerciël bezig te zijn en zich min of meer laat manipuleren.
  En idd zoals Mithrandir terecht opmerkt, zelf M$ zou nooit zoiets doen omdat een land dat vraagt.
 • [quote:11b0a7af4d="RobertV"][quote:11b0a7af4d]China niet, en daar gaat het hier om[/quote:11b0a7af4d]

  Wat is nou groter? China of de rest van de wereld?
  [/quote:11b0a7af4d]
  Tja, daar gaat het helemaal niet om, als je in China een voet aan de grond wilt krijgen (best een grote markt met 1 miljard potentiele consumenten…) en de overheid ervan eist dat je Taiwan niet als onafhankelijk land aanmerkt (want: opstandige provincie van China, geen soeverein land, gekeken uit de ogen van het Chineze vasteland..)
  dan denk ik dat je als buitenlands bedrijf het zeer zeker zult overwegen. Voor zover ik weet trok Nederland zich uiteindelijk ook terug uit de deal met Taiwan voor het leveren van materiaal aan diens marine..
  [quote:11b0a7af4d]


  [quote:11b0a7af4d]Dan begrijp je China toch niet helemaal….[/quote:11b0a7af4d]

  Vind ik erg onwaarschijnlijk. Ik heb jarenlang in China gewoond en ik heb Chinese familie. Waarom zouden bedrijven meer geinteresseerd zijn in politiek dan in geld?
  [/quote:11b0a7af4d]
  Als politiek geld oplevert zijn bedrijven zeer snel hierin geintereseerd.
  [quote:11b0a7af4d]
  En RedHat is een Amerikaans bedrijf. Microsoft erkent Taiwan ook als een zelfstandige staat. Hoe kan de Chinese regering RedHat nou dwingen om de Taiwanse vlag weg te halen terwijl MS veel groter is en toch een groot marktaandeel in China heeft? Ze bereiken er bijna niks mee.
  [/quote:11b0a7af4d]
  Tja, lees de code en verklaar waarom RH de vlag weggehaald heeft.
  China is een land met veel potentie op het gebied van ICT.Als RH voet aan de grond krijgt door in haar software Taiwan niet te zien als souvereine staat, dan doen ze dat mogelijk wel.
  Feit is dat de vlag opzettelijk is verwijderd, ik zie geen andere reden dan dat dit op verzoek van China is. Ik ken geen enkel ander commercieel dan wel politiek belang van welke partij dan ook anders dan China, om de vlag te verwijderen.

  Wat betreft Microsoft, als China (de overheid in ieder geval) hier onderuit zou kunnen hadden ze het allang gedaan. China heeft in het verleden getracht om met vervangende software op de proppen te komen, maar dat is ze (net als de rest van de wereld?) tot nu toe niet gelukt. Zolang China beter af is met MS-software zullen ze het gebruiken, maar als ze de kans zien er vanaf te komen zie ik ze het niet meer gebruiken..

  [quote:11b0a7af4d]

  [quote:11b0a7af4d]Bla bla bla[/quote:11b0a7af4d]

  Conclusie: [b:11b0a7af4d]politiek zuigt![/b:11b0a7af4d] :evil: :evil: :evil:[/quote:11b0a7af4d]

  Politiek wordt toch steeds belangrijker voor OSS.
  Als ik alleen al naar KDE kijk:

  1- taiwanese vlag verdwenen uit kde3 van rh.
  2- opschudding over de naam 'bezet palestijns gebied' voor de staat Israel in Arabische versie van KDE
  3- kritiek vanuit Griekenland over de naam "macedonie"
  4- toevoevoegen van talen aan KDE, welke door het land waar ze worden gesproken niet worden erkend..

  Allemaal politieke perikelen waar je als softwarebouwer opeens middenin komt te staan…

  Max
 • Des te meer reden waarom politiek zuigt. :evil: :roll:
 • [quote:db7ed43b56="RobertV"]Is het erkennen of ontkennen van landsgrenzen niet ook een vrijheid?
  [/quote:db7ed43b56]
  Hmm, wat bedoel je hiermee? Bedoel je dat China het recht heeft om taiwan niet te erkennen als souvereine staat, maar zien als een provincie? Tja, die discussie valt buiten dit onderwerp. Maar het verleden heeft meer dan eens aangetoond dat wanneer je je buurland niet als staat erkend, als provincie van jezelf ziet, of meent recht te hebben op dat grondgebied, dat meestal tot oorlog leidt.

  [quote:db7ed43b56]
  (de mensen die op RedHat flamen omdat ze een universele theme hebben gemaakt zeggen ook dat ze het recht hebben om te klagen, ondanks dat RedHat het recht had om KDE en GNOME te wijzigen)[/quote:db7ed43b56]
  Staat helemaal los van deze discussie.


  Vrijheid houdt ook in dat je mag klagen over iets. Iemand die vindt dat de wijzigingen in kde of Gnome door RH de betreffende software kreupel maakt heeft alle recht dat te zeggen. Iedereen heeft recht op een eigen mening, en iedereen heeft het recht om oneens met die mening te zijn.

  Taiwanezen hebben ook het recht zich te beklagen dat hun vlag moedwillig uit de software is verwijderd. Zij voelen zich in hun souvereiniteit aangetast. Iedereen weet dat de kwestie china vs taiwan gevoelig ligt in die regio. Een dergelijk ogenschijnlijk klein iets heeft voor hen een flinke impact..

  RH heeft in principe het recht om de software van KDE volgens het gpl te wijzigen. Of ze het dan nog steeds de naam KDE mogen geven is overigens maar de vraag, omdat de naam KDE vastgelegd is..

  Daarnaast heeft KDE alle recht om zich te beklagen als ze vinden dat een distributie naar hun mening hun software wijzigt op een manier die volgens hen schadelijk is voor hun naam.. Het feit dat je je geleverde werk ter beschikking stelt wil niet zeggen dat je vervolgens geen enkele mening mag hebben over de wijze waarop een ander er vervolgens mee omgaat..


  Met andere woorden, als jij vind dat iemand geen recht heeft tot klagen (ongeacht of de klacht gegrond is of niet), dan begrijp je het beginsel van vrijheid en democratie onvoldoende…

  Max
 • diepe zucht…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.