Vraag & Antwoord

OS Linux

Al die verschillende mailservers...

Anoniem
None
6 antwoorden
 • Allo,

  Af en toe zit ik met het probleem dat ik door de bomen het bos niet meer zie, dat is nu ook het geval met alle soorten mailservers die er zijn. Welke is het beste, of welke is het makkelijkste? Welke is voor zenden, en welke voor ophalen?

  Ik heb thuis een oude P150 als servertje staan. Deze regelt mijn isdn internetverbinding, en heeft een kleine web- en mysqlserver (alleen voor eigen netwerk) draaien. Het liefst wil ik deze ook mijn email af laten handelen, ik weet alleen niet zo goed waar te beginnen. Op mijn netwerk heb ik verschillende gebruikers (2 echte gebruikers, m'n vriendin en ik, maar met meerdere emailaccounts). Deze gebruikers hebben geen inlogaccount op de server. Is het dan wel mogelijk om deze de email op te laten halen op alle 5 de verschillende pop3 accounts die in gebruik zijn, en deze op de server vast te houden, zodat ik vanaf m'n winXP client de mail vanaf deze server afhaal?

  Begrijpen jullie het nog? De reden dat ik dit wil is dat ik zo de server, op het moment dat ik online zit, alle email verstuurd en ontvangt, zodat er wat meer taken gebundeld worden in de online periode. Nu is het vaak zo dat ik m'n mail heb gecheckt en op heb gehangen, en dat komt even later m'n vriendin die weer in gaat bellen om haar mail te halen. Met verzenden net zo. Hij moet gewoon alles vanaf de client verzenden (dus geen mails meer in de outbox), en pas bij het online gaan deze vanaf de server doorsturen. Eventueel met een cron die kijkt of er mail staat, en dat op bepaalde tijdstippen vanzelf wegzend (voor het geval dat we hierna twee dagen niet online gaan en de mail dus zou blijven staan).

  Volgen jullie het nog steeds? Ik heb al eens met sendmail zitten klooien, maar is qua configuratie erg lastig. Verder veel over procmail en exim gehoord. Ik zit dan nog steeds met het feit dat ik geen gebruikersaccounts op de machine hebt waar hij de mail heen kan sturen.

  Alvast bedankt voor het meedenken en ik hoor het wel!

  Groeten,
  Rutger

  PS. Ik gebruik LFS 4.0 pre-release op de server (CVS versie, eind augustus gedownload)
 • Sendmail is/kan vrij veel qua config.
  Wat je beter misschien eens kan proberen is dan Postfix of Qmail.
  Maar als je webmin cim met sendmail gebruikt is het vrij makkelijk te doen wat jij wilt..dan kan je heel simpel in een cron de queue legen en tegen sendmail zeg je dat ie niet meteen mail moet versturen die in de queue terecht komt.
  Webmin is echt een aanrader..vooral als je door de bomen het bos niet meer ziet.. :wink:

  M.
 • je kunt met postfix, fetchmail en een pop of imap server een eind komen. Wel zou ik toch even accounts aanmaken op de server voor de 2 gebruikers. Al geef je ze geen shelltoegang.

  Postfix kun je dan (zoek op "defer" in de manpage) instellen om mail via een of meer (hij probeert ze dan 1 voor 1) relayhosts weg te sturen als je online bent (via het commando sendmail -q (ook al is het postfix)). De windows mail clients moet je dan als SMTP-server je lokale mailserver opgeven.

  Postfix heeft (net als sendmail) het commando "mailq". Als dat niet "mail queue is empty" geeft ligt er dus mail te wachten. Op die manier kun je kijken of er mail ligt, en zo ja de internetverbinding opbouwen.

  fetchmail kan mail ophalen vanaf verschillende popboxen, en deponeren bij de verschillende locale users. Fetchmail kun je starten in daemon mode zodra er een verbinding is (fetchmail -d 600 bijvoorbeeld gaat elke 10 minuten de in de fetchmailrc file genoemde popboxen langs) en weer laten stoppen wanneer je de verbinding afbreekt (fetchmail -q).

  een pop server of imap server kun je dan gebruiken om de gebruikers vanaf hun (windows) pc's de mail te laten ophalen. Ik zou imap doen, dan kunnen mensen hun mail op de server laten staan, zodat met vanaf meer plaatsen bij de mail kan.

  Just my ?0,02
 • lijkt mij ook beste manier…
 • Bedankt,

  ik ga vanavond eens met postfix aan de slag. Deze installeren en gebruikers hierin toevoegen. Dan wil ik met fetchmail alle mail ophalen als ik online ga en ben.
  Een IMAP server, welke zou ik daar dan voor kunnen gebruiken, of kan ik daar postfix ook al voor gebruiken?

  (ik zal ook eens naar webmin gaan kijken, thnxx)
 • IMAP-uw is een standaard goeie..en je hebt qpopper..maar het liefst gebruik ik imap-uw die een pop3 en imap daemon bevat.

  M.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.