Vraag & Antwoord

OS Linux

Multiple Boot, verscheidene HD

Anoniem
KayJay
5 antwoorden
 • Ik heb hetzelfde probleem en alleen windows 98 en linux(fat32) kunnen smanewerken.
  Ik heb nu win 98 en linux lopen maar win 2000 daarnaast gaat niet. Omdat linux ntfs filesystem niet herkent. Er zullen heus andere manieren zijn om te kunnen doorstarten naar linux maar die ken ik 'nog' niet. Ik heb nu de standaard bootloader van linux. Misschien kan het met bootmanager(PQ) een versie die voor win2000 geschreven is. Ik weet dat windows geen ander besturingssysteem tolereerd. Alleen met een andere partitie kan het lukken.

  Grtn
 • Hallo iedereen,

  Ik heb een multi-boot probleempje.
  Ik heb nl. reeds op mijn 1e schijf (3.2Gb) 2 partities aangemaakt waar windows 98 en windows 2000 via BootMagic vlekkeloos op draaien.

  Nu had ik daar graag nog Linux (RH 7.2) bijgezet.
  Ik moest hiervoor echter wel een extra schijf (2e schijf: 4Gb) voor gebruiken.
  Hier wringt het schoentje. Ik kan wel op mijn 2e schijf de nodige Linux-partities aanmakenen en Linux installeren maar ik ben er tot nu toe nog niet in geslaagd om het op te starten.
  Ik vrees dat de LILO zich niet kan nestelen in het MBR van de 1e schijf, ondanks het vele proberen. :evil:

  ———————————————————————————-


  Heeft er iemand enige tips om in deze situatie toch Linux te draaien?

  Alvast Bedankt
  M
 • LILO moet geïnstalleerd worden op de eerste schijf. Volgens bij is het beste wat je kunt doen een nieuwe, extended partitie aanmaken van 1 MB op de eerste primaire schijf. Ook zonder logische partities kun je daarop LILO installeren. Omdat Windows een dergelijke schijf niet kan activeren ben je daarvoor het linux-programma 'activate' dat vaak bij LILO geleverd wordt. De syntax daarvan moet zijn: "activate /dev/hda 3" ervanuitgaande dat de extended partitie hda3 geworden is.

  Meer informatie hierover is te vinden in de LILO-documentatie. Deze is te vinden in "/usr/share/doc/lilo…". Daar staat precies waar je LILO met welke schijfindelingen moet plaatsen.
 • Met Windows 2000 is het inderdaad iets lastiger. Ik heb twee boot-programma's naast elkaar gezet: eerst komt LILO en daarna de Windows 2000 boot loader (tenzij ik naar Linux wil). Dit gaat niet goed als de boot-loader op de MBR geïnstalleerd is. In mijn geval staat de Windows boot-loader op de Windows 2000 schijf. Als BootMagic in de MBR (van de eerste schijf) staat, kun je proberen BootMagic een partitie te laten booten waar LILO op geïnstalleerd is. In dat geval hoeft LILO niet te wachten, omdat er maar 1 optie nodig is.
 • Bedankt voor de reactie, jongens !

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.