Vraag & Antwoord

OS Linux

Distrowars ;)

Anoniem
danieldk
33 antwoorden
 • Zonet zat ik even naar de ontwikkeling van de "normale distro's" te kijken. Ik zag dat de eerste versie van Xandros ( http://www.xandros.com/desktop.html ) net verschenen is. Bij het kijken naar de mogelijkheden bekruipt mij het gevoel dat dit is wat Lindows eigenlijk had willen zijn. Xandros heeft standaard CrossOver Office geintegreerd, waardoor een aantal veel gebruikte Windows programma's out of the box draaien.

  Ook zijn nieuwe versies van SuSE, RedHat en Mandrake verschenen, waarvan de nieuwe RedHat waarschijnlijk voor een newbie het interessantst is door de nieuwe interface (die gelijk getrokken is tussen KDE en Gnome). Maar ook SuSE e.d. zullen in de vorm van UnitedLinux iets nieuws brengen.

  Daarnaast is er een opkomst van de source distro's als LFS en later Gentoo. Ze leken eerst razend populair te worden, maar lijken nu hoofdzakelijk een niche te dekken.

  Kortom, tijd om weer eens hevig te speculeren ;). Is het slechts een kwestie van een paar maanden of 2 a 3 jaar dat we een groot deel van de Windows programma's onder Linux kunnen draaien (m.b.v. bijvoorbeeld CrossOver)? Gaan meer distro's CrossOver integreren? Komen er nog grote verschuivingen in distroland? Wordt de dominantie van SuSE in Europa doorbroken door RedHat's "nieuwe koers"? Of gaat een desktopvariant van UnitedLinux de VS veroveren? En worden de pro distro's nog populairder (Debian, Slack, e.d.) omdat veel voormalige newbies iets anders willen? Doet The Hurd eindelijk z'n intrede nadat het naar L4 geport is? Of misschien komt er een desktopversie van een BSD variant of MacOS X voor Intel die desktop Linux volledig van de kaart veegt?

  Discussieer maar raak ;).
 • Het integreren van Wine kan voor problemen zorgen, bijv. doordat het schrijven van cross windows/linux virussen/wormen een stuk eenvoudiger wordt.
  Op linuxguru.net (http://articles.linuxguru.net/view/198/?PHPSESSID=d1ad0635baeW) is een 'case study' waarin een hypothetische virusinfectie wordt beschreven. Alhoewel het hier niet om een werkelijke situatie gaat en er veel haken en ogen aan de study zitten (bijv. kmail opent uit zich zelf geen bijlagen als je er op klikt..) blijkt het wel mogelijk te zijn om een w32-virus te schrijven die ook via Wine de nodige schade kan aanrichten..


  Max
 • RH heb ik nog niet kunnen bewonderen, use 8.1 hoop ik eind deze week te ontvangen
  Qua distrowars verwacht ik geen verschuivingen tussen RH, SuSE of Mandrake.
  RH mag dan een 'nieuwe gui' hebben , Mandrake heeft al veel langer een goed opgezette gui (in de zin dat alle applicaties in de startmenu's worden geplaatst bij de installatie ervan, aardige integratie van de configuratieprogramma's in de desktop, gebruiksvriendelijkheid van deze apps etc.) en YaSt van SuSE scoort ook steeds hogere ogen..

  Xandros kan idd interesant worden, Lycorisch overigens ook. In hoeverre ze de desktop kunnen verorveren is afwachten. Veel Linux-gebruikers willen een zeer veelzijdig systeem, de desktop-distro's schieten hierin vaak nog te kort.


  Max
 • [quote:a8e73b133f="maximilaan"]blijkt het wel mogelijk te zijn om een w32-virus te schrijven die ook via Wine de nodige schade kan aanrichten..[/quote:a8e73b133f]

  Je noemt hier een interessant punt. Maar ik denk dat er twee argumenten te noemen zijn om desondanks toch Windows ondersteuning te geven maken:

  - Aangezien de virus user privileges heeft kan het nooit het hele systeem door de war gooien.
  - Zelfs nu Windows gebruikers constant besmet worden door virussen vinden ze dat blijkbaar nog niet genoeg om op een alternatief over te stappen.

  Kortom, ik zie geen extra gevaar van een Windows virus boven een Linux virus (veronderstellend dat Linux virussen ook steeds meer in circulatie komen).

  Bovendien denk ik dat "we" (de opensource gemeenschap) veel meer kwa viruspreventie kunnen bieden. Bijvoorbeeld:

  - Maak een optie in Wine/CrossOver waarmee je in kunt stellen dat alleen bepaalde programma's geladen kunnen worden, maar de virus attachments niet (als het een exe is dan gebruikt het gewoon de PE loader en kun je het laden gewoon tegenhouden).
  - Opensource kan goed reageren op nieuwe virussen, denk aan een updatesysteem zoals Debian dat bijvoorbeeld doet met security upgrades via apt-get. Als er een nieuwe virus ontdekt wordt kan de oss gemeenschap hier waarschijnlijk binnen 24 of 48 uur op reageren.
 • De Linux-wereld is momenteel flink zoekende naar DE weg om de gui aan de man te brengen. Het zal even een zooitje zijn, denk ik. Uitiondelijk zal de wereld kiezen voor een paar stromingen. Een KDE- of Gnome-variant zal waarschijnlijk zijn.
  Misschien komt MacOsX voor intel er wel… zou dan zeker een belangrijke ontwikkeling zijn!!!

  Maar ook MsOffice is belangrijk. De belangrijkste reden om nog Windows te gebruiken voor velen. Cross-over-Office is een oplossing, maar ik vind de prijs nog te hoog. Ik weet niet of dat obstakel blijft of dat er betere alternatieven komen. Een betere Open/Star-Office misschien.
  Voor de eenvoudigere win-software (belastingdiskette en zo) zal wine misschien toch nog een belangrijke rol gaan spelen… de intrede van de virusscanner voor Linux zal ook geboren moeten worden…

  Ook moet de hardware-detectie bij de meeste distro's toch nog flink beter. Dingen als usb-pennen, scanners, webcams, e.d. moeten gemeengoed worden.
  Op eoa manier moet Linux van dat nerd-imago af, wil het bij het grote publiek aanslaan. Er blijft soweiso genoeg techogeleuter om Linux over; waar ik zo van hou, trouwens…

  Maar even een tapje terug…. Linux moet met meer eenheid de wereld van de gui binnen treden. Momenteel is de Linux-wereld zoekende hoe dat dan moet….
 • Wellicht is een goede oplossing voor MS-Office al voldoende om met name bedrijven over te doen stappen naar Linux.
  Dit kan natuurlijk met CrossOver of met Wine maar dan moeten beiden wel goed en stabiel worden/zijn.
  Of een applicatie die 100% MS-Office compatable is en dan kijk ik dus naar het importeren van deze bestanden want exporteren/opslaan als dat gaat wel goed.
  En natuurlijk een Goed alternatief voor Outlook.
 • [quote:91d1f2aa03="wstolk"]Wellicht is een goede oplossing voor MS-Office al voldoende om met name bedrijven over te doen stappen naar Linux.
  [/quote:91d1f2aa03]

  Waarom? Ze hebben nu veel betaald om dure software te mogen gebruiken. Waarschijnlijk zullen ze die investering niet graag geheel waardeloos zien worden.

  Maar wat te denken van sommige specialistische tools. Als ik in mijn eigen werkkring kijk, kan ik Anjuta icm Glade en een KDevelop zien als vervangers voor programmeeromgevingen. Maar wat is er voor de boekhouding? Misschien dat ik van dat soort pakketten gewoonweg niet ken omdat ik ze nooit gebruik.

  [quote:91d1f2aa03="wstolk"]
  Dit kan natuurlijk met CrossOver of met Wine maar dan moeten beiden wel goed en stabiel worden/zijn.
  [/quote:91d1f2aa03]

  Da's natuurlijk wel heel belangrijk

  [quote:91d1f2aa03="wstolk"]
  Of een applicatie die 100% MS-Office compatable is en dan kijk ik dus naar het importeren van deze bestanden want exporteren/opslaan als dat gaat wel goed.
  [/quote:91d1f2aa03]

  Kijk eens naar Abiword (Word) GNumeric (excel), Agnubis (powerpoint) en MrProject (ms project) Voor meer van dit soort toepassingen kijk op www.gnome.org/gnome-office/

  [quote:91d1f2aa03="wstolk"]
  En natuurlijk een Goed alternatief voor Outlook.
  [/quote:91d1f2aa03]

  Balsa als vervanger voor Outlook expres, en Evolution als vervanger voor Outlook.

  Imho zijn we dan al een heel eind.
 • een goed alternatief voor outlook is er al.. en het eet evolution. Daar zit het probleem niet zo in…. Echter zakelijk gezien is er echt veel meer dan enkel MS OFfice.. want dit is nou juist het minste probleem, Office is redelijk poortbaar naar Open Office.
  Het grote probleem zit hem in tools/applicaties die zo specifiek zijn, niet zozeer voor een bedrijf alleen geschreven, maar een type tool die je niet op de linux omgevingen ziet nog.. OLAP oplossingen zijn hiervan een voorbeeld.

  Verder grafisch gezien, is er absoluut geen stijgende vraag naar distributies zoals Lycoris, XandrOS of Lindows..
  Mandrake en RedHat zijn verruit de populairste tryouts voor een linux leek. Lycoris en Lindows wordt zelfs door veel leken al als een bagger OS beschouwt. Dit heb ik algemeen ge-polled op IRC onder een set mensen van verschillende landen die wel een zeker basis van kennis over systemen hebben, maar zelfs nog geen tot weinig ervaring met de linux kernel hebben.

  Mocht ik eerlijk zijn, zie ik distributies zoals xandrOS , Lycoris en Lindows gauw verdwijnen.. reden hiervoor is , dat deze absoluut geen meerwaarde brengen t.o.v. een systeem als mandrake, suse of redhat.
 • Mee eens maar zolang de grote distro's nog niet out of the box vervangers installeren voor windows equivalenten dant blijft er dus een probleem :(

  Dus out of the box Wine werkend en direct na inloggen vragen of MS-Office geinstalleerd moet worden bijv.

  Dit als voorbeeld omdat juist dat bij veel bedrijven gebruikt wordt.

  Enne verder.. Boekhoud proggies ?? ik weet het niet en als ze er al zijn dan hebben ze ongetwijfeld namen die je zelf niet kunt verzinnen en je je dus scheel zult zoeken naar zo'n programma dus ook dat moet duidelijker/bekender worden.

  Wij werken nog met een pakket dat inmiddels al zo'n 15 jr. oud is geloof ik en dat draid op een vax/vms terminal server dus waas simpel met een terminal proggie aan tespreken over de seriele poort :D en dat werkt dan weer makkelijker en logischer onder Linux dan met een dure terminal emulator onder windows :D
 • altijd prachtig die vaxen
  een gigantisch dure kast met t.o.v. nu weinig performance
 • Boekhouden? Dat kan toch met Quicken (heb er geen verstand van). Quicken draait onder CrossOver, dus waarschijnlijk ook Xandros.
 • [quote:8da4aa6598="AndorabLe"]

  Maar wat te denken van sommige specialistische tools. Als ik in mijn eigen werkkring kijk, kan ik Anjuta icm Glade en een KDevelop zien als vervangers voor programmeeromgevingen. Maar wat is er voor de boekhouding? Misschien dat ik van dat soort pakketten gewoonweg niet ken omdat ik ze nooit gebruik.
  [/quote:8da4aa6598]
  Boekhoudprogramma's zijn er al voor linux, heb tijd geleden een folder in handen gehad van een Nederlandstalig boekhoudprogramma (duur!! iets van 3000 gulden voor een commandoprompt-proggie!!)
  Verder heb je huishoud boekhoudprogramma's als GNUCash en Kapital…
  Maar er zijn veel meer pakketten. Je hoort er alleen weinig van, omdat ze veelal als totaaloplossing aan bedrijven worden gesleten, niet in krimpverpakking bij de super (zoals Davi-account e.d. ;) )

  [quote:8da4aa6598]
  Of een applicatie die 100% MS-Office compatable is en dan kijk ik dus naar het importeren van deze bestanden want exporteren/opslaan als dat gaat wel goed.
  [/quote:8da4aa6598]

  Kijk eens naar Abiword (Word) GNumeric (excel), Agnubis (powerpoint) en MrProject (ms project) Voor meer van dit soort toepassingen kijk op www.gnome.org/gnome-office/
  [/quote[
  Sorry, maar persoonlijk vind ik projecten als Gnome-Office of KDE-office lang niet volwassen genoeg om als serieus alternatief voor MS Office te zien. WP Office en StarOffice komen dan dichter in de buurt.
  Verder zijn kde/gnome office niet bepaald compatible met MS Office-formaten, althans niet in voldoende mate om geschikt te zijn voor het bedrijfsleven…
 • [quote:678a51a798="maximilaan"]
  Verder zijn kde/gnome office niet bepaald compatible met MS Office-formaten, althans niet in voldoende mate om geschikt te zijn voor het bedrijfsleven…[/quote:678a51a798]

  Als ik naar mijn eigen werk (en het bedrijf waar ik voor werk) kijk, dan wordt er nauwelijks MS-bestanden uitgewisseld met externen. Daarentegen hebben we een partij problemen met de uitwisseling tussen Autocad en Microstation, die problemen met de uitwisseling van van tekstverwerkingsprogramma's en spreadsheets waarschijnlijk flink zullen overtreffen.

  BTW: kun je word-documenten ook al opslaan in XML? Of heeft MS hier een eigen variant van, zodat het niet compatable is?
 • Perfecte Wine/Crossover? Krijgen we dan niet zo'n situatie waarin bedrijven alleen nog maar Windows software schrijven omdat ze op Linux toch wel doen, en zo steeds en steeds minder Linux software op de markt komt? Da's toch wel een van de redenen waarom OS/2 verloor.

  Onmiddelijk vragen of MS Office geinstalleerd moet worden? MS Office is gewoon overkill voor 90% van alle thuisgebruikers! OpenOffice is goed genoeg voor de meeste thuisgebruikers.
  En helpen we zo'n manier niet MS Word aan de macht? Zo huppelen we eeuwig achter MS aan!
 • Zolang M$ klauwen met geld blijft vragen voor haar producten, veiligheidslekken laat bekend maakt en slecht oplost, bedrijven dwingt te upgraden naar de volgende versie, dan denk ik niet dat het een bedreiging zal zijn voor de ontwikkeling van alternatieven.
 • [quote:0e8b0f2fe8="water"]
  BTW: kun je word-documenten ook al opslaan in XML? Of heeft MS hier een eigen variant van, zodat het niet compatable is?[/quote:0e8b0f2fe8]

  Je kunt idd opslaan naar xml, of naar html, waarbij de word-specifieke zaken in een xml-bestand worden opgeslagen.
  Uiteraard is dat MS haar eigen variant, maar het is wel leesbaar/open, dus zijn filters hiervoor makkelijker te implementeren dan voor het binaire doc-formaat.


  Max
 • [quote:634e7882d1="RobertV"]En helpen we zo'n manier niet MS Word aan de macht? Zo huppelen we eeuwig achter MS aan![/quote:634e7882d1]

  dat is nog niet eens zo'n punt.. maar mijn vraag is, waarom specifiek WIN32 toepassingen draaien op een linux systeem? als we even kijken naar bijvoorbeed OpenOFfice is dat goed te gebruiken voor het bedrijfsleven en thuis.. de interface is logisch.. dus mensen die al tekstverwerken en zo op MS office zullen hier absoluut geen moeite mee hebben..
  Het maakt een bedrijf geen ruk uit wat voor applicatie het is,en wat voor OS eronder zit, zolang het maar kan wat het bedrijf wil, en dat bestaande software, documenten, spreadsheets en presentaties makkelijk ingelezen kunnen worden op de nieuwe software. Open Office slaagt hier al redelijk goed in.

  dus wat is interessant?
  1 oude software moet gewoon draaien in linux toepassingen
  2 de nieuwe applicatie moet voldoen aan de behoeften van de organisatie.

  Wine Oplossingen zijn geen goede oplossingen.. zoals RobertV al zegt.. dan kun je net zogoed onder windows blijven hangen.. ga je migreren.. dan zul je toch door de zure appel heen moeten bijten.. een hybride zoals een Linux kernel + win32 software wordt dan vaak een blijver binnen een organisatie. Bovendien kost win32 software vaak meer geld waardoor er van kostenbesparing nog niet eens sprake is.
 • KayJay snijd een goed punt aan. Bedrijven interesseert het zelfs nix welk OS ze draaien, zolang de specifieke applicaties maar kunnen draaien voor het dagelijkse werk en hun behoeftes. eigenlijk is het OS het minst interessante softwaredeel voor bedrijven.

  Zolang de appicaties goed draaien op een OS, zijn bedrijven best bereid daar geld voor uit te geven. Het kost ze immers meer om een linux idee te implementeren en er vervolgens achter komen dat het maar half werkt. Liever schaffen ze dan een setje windows cd's aan, dan weten ze meteen dat het goed werkt (nou ja, is betrekkelijk ;) ) en dat kost ze uiteindelijk minder.

  Ik praat hier wel over een bedrijf, wat hoofdzakelijk desktopwerk moet verrichten (tekstverwerker, spreadsheetje, ontwikkeltools, boekhouden etc.) niet over een bedrijf dat alleen maar high performance servers heeft of aan embedded development doet. Da's weer een ander verhaal.
 • Ik heb bij m'n vader en collega's een keer OpenOffice/StarOffice erbij op gezet. Teneerste worden de helft van de documenten en presentaties volledig verkracht. Daarnaast hebben veel mensen moeite met de overstap MS Office -> OpenOffice (remember, niet iedereen is computerfreak).
 • [quote:54cb391f66="danieldk"]Ik heb bij m'n vader en collega's een keer OpenOffice/StarOffice erbij op gezet. Teneerste worden de helft van de documenten en presentaties volledig verkracht. Daarnaast hebben veel mensen moeite met de overstap MS Office -> OpenOffice (remember, niet iedereen is computerfreak).[/quote:54cb391f66]

  die verkrachting van word docs in OO heeft voornamelijk te maken met een verkrachte opmaak in Winword.exe. Ik ben bij ons op het werk dus geen enkel docuement tegen gekomen waar een verkrachting van het document onder OO plaatsvind.. reden hiervoor is, dat we erg strict in opmaken zijn. (standaarden en sjablonen noemen ze dat) De documentatie, zowel technisch als functioneel die van een ontwikkelafdeling van een IT bedrijf afkomt kan men ook niet bepaald boodschappenlijstjes noemen..

  Dat mensen moeite hebben met OO tov MS Office applicaties kan ik me heel goed voorstellen..
  Maar zou ik het even anders formuleren.
  Cursus Open Office: 7 dagen x 350 euro (voor 15 mensen) = 2450 euro
  15 licenties Office XP = 15 x 400 euro = 6000 euro

  Nou mag jij als bedrijf kijken wat aantrekkelijker is.. MS Office op Linux of OpenOffice op Linux.

  Office .NET prijzen per maand kennik niet , dus hier heb ik nog niets mee kunnen doen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.