Vraag & Antwoord

OS Linux

[MANDRAKE 9.0] Waar vindt ik mijn geinstalleerde programma's

Anoniem
ewienk
12 antwoorden
 • Hallo,

  Zoals jullie al uit de titel zullen opmaken, ben ik een complete newbie op linux gebiedt.

  Ik wilde weleens zien hoever linux inmiddels is gekomen en heb Mandrake 9.0 geinstalleerd op mijn oude pc (PIII 550, 192Mb)

  Wat mij zeer aansprak is dat (gelukkig) alles herkend werdt door mandrake, zelfs mijn Miro DC10 video capture kaart. Dat is Microsoft Windows nog nooit gelukt ;-)

  Nu wil ik graag video gaan bewerken en heb daarvoor MJpeg tools geinstalleerd en linux video studio 0.1.7. Ook dit ging schijnbaar goed, want ik kreeg geen meldingen.

  Om te testen of het goed werkt wilde ik het programma opstarten……maar ik kan het nergens vinden :oops: .

  Volgens de readme kon ik gewoon "studio" op de command line invullen. Ik krijg dan echter een melding dat dit niet gevonden kan worden.

  Ik heb al geprobeerd om het bestand "studio" op te zoeken maar kan het nergens vinden.

  Kan iemand mij zeggen hoe, waar, waarmee etc. ik het programma kan opstarten?

  Alvast bedankt

  Erik
 • Als je 'command not found' krijgt dan is hij is niet geinstalleerd.
 • Ga idd even na of het pakket is geinstalleerd. Dat kun je doen via de packagemanager van mandrake, kijk even in het configuratiecentrum van deze distributie.. (het geloof ik 'mandrake beheers systeem :roll: )

  Max
 • of locate bin/studio

  draai vantevoren wel ff ' updatedb ' als root user om de database van de bestanden aan te maken.

  heb je geen Studio in getypt?? er is een groot verschil tussen Studio en studio namelijk
 • Ik heb het pakket wel gezien in de lijst van geinstalleerde pakketten (staat onder de folder "video" geinstalleerd).

  Moet ik dan ook updatedb uitvoeren als root? Of vult linux met dit commande juist die lijst aan met nieuwe pakketten (die vervolgens weer te zien zijn in het beheerssysteem)?

  Erik
 • Ja, updatedb moet je als root uitvoeren.
  Maar dat updatedb en slocate gedoe is eigenlijk onnodig. Updatedb maakt een database aan waardoor bestanden zoeken via slocate sneller wordt.
  Als je een bestand eenmalig wilt zoeken kun je ook gewoon [i:d60ec6c251]find / -name 'bestandsnaam'[/i:d60ec6c251] gebruiken.

  Als je een softwarepakket installeert dan kun je dat programma altijd direct uitvoeren, Linux vindt hem wel (tenzij je hele rare opties hebt aangegeven bij de installatie maar da's een ander verhaal). Dus als je dat progamma eenmaal hebt geinstalleerd hoef je verder alleen maar 'studio' in te typen.
 • [quote:9c24d67b6a="RobertV"]Als je 'command not found' krijgt dan is hij is niet geinstalleerd.[/quote:9c24d67b6a]

  Tenzij de gebruiker geen rchten heeft natuurlijk :D

  En dat zou hier weleens van toepassing kunnen zijn omdat je met dat proggie volgens mij direct je hardware gaat aanspreken

  je kan ook even met je package manager kijken hoe die rpm is opgebouwd en waar de betreffende files worden weggeschreven
 • Niet waarschijnlijk. Dit is Mandrake, ze zorgen er wel voor dat er automatisch om je root password wordt gevraagd als het programma alleen als root gedraaid kan worden.
  En bovendien kan ik me niet voorstellen dat een programma als "Linux video studio" de hardware direct nadert.
 • Het pakket is geinstalleerd volgens het beheersysteem. Er waren op de downloadsite wel diverse downloads beschikbaar

  http://ronald.bitfreak.net/downloads.shtml

  een source.tar.gz, source rpm en een x86 rpm. Bij 2 van deze kreeg ik een error melding en bij 1 liep de installatie goed (de x86 rpm ging in ieder geval fout, ik weet dit omdat de [b:866519cca0]tv 0.1.7 x86 rpm [/b:866519cca0]file fout ging)

  Nu zag ik dat ik ook nog een X-server met Xvideo extentie geinstalleerd moet hebben (Xfree 4.x ???)

  Zou hier de oorzaak kunnen liggen dat het programma niet opgestart wordt? En als ik dat Xvideo bestand nodig heb…weet iemand waar ik dat kan downloaden en nog belangrijker…hoe ik dat installeer??

  bedankt in ieder geval voor jullie aandacht :)
 • Die Xvideo extensie hoef je niet te installeren, die zit in de driver voor je videokaart. Als je de goede driver voor je kaart hebt en je hebt geen Xvideo, dan kan dat een van de volgende dingen betekenen:
  1) je driver ondersteunt geen YUV hardware acceleratie.
  2) je videokaart ondersteunt dat niet eens! daarom kan je driver dat ook niet ondersteunen.

  Aan 2 kun je niets doen behalve een nieuwe videokaart kopen. Aan 1 wel: doneer geld of broncode aan het XFree86 project om ze te helpen de driver van je videokaart te verbeteren. ;)
 • het zou kunnen dus dat de dc10 kaart die ik heb net niet het model is wat ondersteund wordt….

  maar start dan een programma ook niet op? Omdat een stuk hardware waar uiteindelijk ge-captured mee gaat worden niet goed geinstalleerd is, of een verkeerde driver heeft?

  Bij de installatie van mandrake werdt de kaart wel gelijk gezien en geinstalleerd….

  blijf ik met de volgende vragen zitten:

  1- Als in linux een stuk hardware niet goed geinstalleerd is (mijn DC10 capture kaart) dan werkt ook een apart programma niet (video capture software)? Zelfs zo dat ik het programma niet eens kan opstarten?

  2- Ik heb nog wel ergens drivers gezien…..die kan ik nog proberen te installeren, maar ehmmmm hoe werkt dat precies? :oops:

  3- Klopt het dat 2 van de 3 versies die aangeboden worden (http://ronald.bitfreak.net/downloads.shtml ) niet werken onde r mandrake 9.0 (omdat ze voor andere linux distributies gelden) of heb ik ze niet goeg geprobeerd te installeren (nadat ik ze gedownload had, heb ik er gewoon op geklickt om ze te installeren, 1 daarvan ging goed, rest niet)?

  Thanks
 • Niet elk bestand kun je installeren via klik en klaar. rpm kan dat wel, maar een broncodebestand (vaak .tar.gz) niet, omdat deze argumenten verwacht die je vanaf de commandoprompt kunt meegeven.
  Bekende manier om broncode te installeren is:
  tar -zxvf bestandsnaam.tar.gz
  cd map-van-uitgepakt-resultaat
  ./configure
  make
  su root
  [wachtwoord invoeren]
  make install

  Da's alles.

  Als je nieuw bent op Linux-gebied dan doe je er verstandig aan om eerst te stoeien met zgn rpm-bestanden. Zorg er wel voor dat je rpm-bestanden krijgt die geschikt zijn voor in jouw geval mandrake 9.0. Andere versies werken mogelijk niet omdat ze een andere set bibliotheken op je systeem verwachten, zijn gecompileerd met een incompatible compiler, of de bibliotheken op een andere plek verwachten dan bij mandrake het geval is (leuk he? Linux ;) )

  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.