Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Linux

[Red Hat 7.3] Source RPMs

RobertV
7 antwoorden
 • Ik liep net voor het eerst tegen zogemoemde source RPMs op. Waar vind ik meer over die dingen? Het lijkt namelijk net even anders te werken dan " gewone" RPMs
 • source rpm's moeten eerst nog gecompileerd worden voordat je ze kunt gebruiken. Dat kun je automatiseren via het rpm-commando, maar ook handmatig doen. Voordeel van handmatig compileren is dat je nog bepaalde vlaggen kunt meegeven, de source kunt patchen, etc…
  Hierdoor krijg je een gecompileerd programma dat beter op je systeem etc. aansluit, waardoor de zaak stabieler/sneller kan draaien.
  Doordat het een rpm-bestand betreft heb je tevens het voordeel dat de dependencies etc. gewoon in de rpm-database worden opgenomen..


  Max
 • Om de een of andere reden kan ik nergens een "standaard" commando vinden dat je op source RPMs kan loslaten - of een setje commando's waarmee je in de meeste situaties aan de slag kan … of bestaat zoiets gewoonweg niet?
 • Het commando is [b:1c979ec70f]rpm[/b:1c979ec70f] met enkele vlaggen die aangeven dat je de broncode automatisch wilt compileren.
  RobertV heeft deze onlangs in dit forum gepost bij een ander onderwerp, weet zo snel niet meer welke, maar misschien dat Robert deze thread morgen of zo leest.
  Voor het compileren van de source rpm, ga naar de map waar rpm de source heen schrijft, doe ./configure, make en make install.
  Bij ./configure kun je diverse vlaggen meegeven tav de configuratie van het compilatiescript. Dat staat verder los van rpm, het compileren is dan hetzelfde als met een doorsnee broncode die je download van Internet.  Max
 • Ik ben er inmiddels achter dat ik rpm-build package niet had geinstalleerd en dat dit nodig is voor het loslaten van het rpm commando op source RPMs. Tja, dan blijf je steken op de eerste hobbel …

  Daarna stuitte ik natuurlijk wel weer op nieuwe problemen bij het installeren van m'n eerste source rpm, maar ik kan nu beter eerst even zelf verder zoeken. Kortom: wat mij betreft is deze thread al weer gesloten. Dank voor je antwoorden, er zit zoals altijd weer handige info in!
 • rpm –rebuild –clean –rmsource blablabla.src.rpm

  Daarna vindt je een of meer binary RPM(s) in /usr/src
  edhat/RPMS/jouw_architectuur/
 • Wellicht een beetje naieve nabrander: source-RPM's zijn toch min of meer distributie(-versie) onafhankelijk? Als ik bijv. op freshrpms een binary-RPM vind voor Red Hat Linux 8.0 dan kan ik toch de daarbijbehorende source-RPM (proberen te) installeren op mijn Red Hat Linux 7.3 systeem?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.