Vraag & Antwoord

OS Linux

[SuSE 8.0] enorme newbie: tar.gz file gedownload, en nu?

Anoniem
None
17 antwoorden
 • Dat gaat niet lukken. Als ik bij de permissions kijk (ik heb overigens een engelstalige versie) staan daar alle vinkjes bij execute al aan. Wanneer ik ./run-mozilla.sh typ in het console, krijg ik als melding: tar:/home/gooly/Documents/Downloads: No such file or directory
 • Na het installeren van Suse 8.0 kwam ik er al gauw achter dat die Konqueror browser niks is voor mij, dus ik heb Mozilla gedowned. Ik denk met mijn Windows hoofd: effe downen en installeren. Maar nee. Na het downloaden van mozilla-i686-pc-linux-gnu-1.1a.tar.gz kon ik het bestand keurig openen en kreeg een hele directory te zien (een soort winzip dus blijkbaar) maar hoe ik ook zocht: geen readme, en geen install.exe :)
  Dus tja, nou heb ik dat ding hier in mijn download directory staan, maar ik kan er niks mee.
  Hoe installeer ik het ding nou?
 • .tar.gz is een inpakformaat die veel gebruikt wordt voor linux. Je kunt het uitpakken door in een terminal 'tar -zxf mozilla-i686-pc-linux-gnu-1.1a.tar.gz'. Vervolgs wordt het bestand in de map uitgepakt. Ik neem aan dat dit broncode is. Dan moet je achtereenvolgens './configure' en 'make' vanuit de map van de broncode uitvoeren. Dit is het makkelijks in een terminal. Vervolgens moet je hoofdgebruiker worden en 'make install' uitvoeren op dezelfde plaats waar je 'make' uitgevoerd had. Dan wordt het programma geinstalleerd.
 • Gezien de naam van het bestand is het volgens mij geen broncode, maar een gebruiksklare versie van Mozilla.
  Kijk even of er leesbestanden (REDAME) in het gecomprimeerde bestand voorkomen, welke uitleg geven hoe je moet handelen.

  En verder, SuSE 8.0 levert Mozilla gewoon mee, dus waarom gebruik je die niet?
  Als hij niet op een van je installatieschijven staat (kijk even via yast2), kijk dan even op de ftp-servers (of een mirror) van suse.

  Max
 • waarschijnlijk bevat mozilla wel een README en een INSTALL die je zou kunnen lezen (ja linux - en alle *nix progsels zijn hoofdlettergevoelig en bevatten vrijwel altijd een README of een INSTALL file)
 • Ik kan je verzekeren: geen readme en geen install files. Broncode lijkt het me ook niet, het ziet er op zich best compleet uit moet ik zeggen, het bestand bevat 52 items waaronder 7 sub directory's. Er zit ook een file" run-mozilla.sh bij. Wanneer ik die start krijg ik de vraag: Open 'tar:/home/gooly/Do…lla/run-mozilla.sh' Using KWrite?
  Als ik dan op 'Open' klik, krijg ik een notepad achtig gebeuren vol met code. (dus toch broncode?)
  Eigenlijk heb ik de indruk dat als ik het in zijn geheel naar de juiste directory kopieer, de boel gewoon werkt (omdat het er zo compleet uit ziet) Maar deze supernewbie heeft nog geen enkel inzicht in de onoverzichtelijke directory structuur van Linux, en dus geen enkel idee naar welke directory ik dat zou moeten kopieeren :D

  Ik wist overigens niet dat Mozilla op de CD stond. Ik ga dat ding toch eens beter bekijken, want er staat inderdaad van alles op wat ik nog niet gebruikt heb. Maar ja, ik zal toch ook moeten leren downen en installeren, anders kom ik straks toch dat ik een ander pakket niet kan downen en installeren :)
 • run-mozilla.hs is inderdaad wat setup.exe bij Windows is.
  Die moet je dus uitvoeren.
  Alleen stuit je op de beveiliging van Linux: het bestand kent geen rechten om te worden uitgevoerd.

  Die moet je dus even instellen.

  Doe je als volgt:
  Klik met je rechter muisknop op het bestand, kies in het contextmenu dat wordt geopend voor 'eigenschappen', ga naar tabblad 'toegangsrechten', en vink de optie 'uitvoeren' aan.
  Nu kun je de installatie starten.
  Dat kun je doen door op het bestand te klikken, maar beter is omdat vanaf de prompt te doen.
  In Konqueror doe je dat door de terminalemulatie te openen
  (menu-item "Venster->Terminalemulatie tonen")
  In de terminalemulatie onderin het scherm kun je via het commando ./run-mozilla.sh de installatie starten.

  Max
 • Hm, ik heb 'm ook maar even gedownload en uitgepakt.
  Deze Mozilla hoeft niet geinstalleerd te worden. Open met Konqueror die Mozilla map en sleep met de linker muisknop het bestand met de naam: mozilla naar een lege plek op de KDE desktop en selecteer Hiermee verbinden. Met deze icon kan Mozilla gestart worden. :)
 • met andere woorden, gooly moet het archief gewoon even uitpakken. Dat doe je door met de rechtermuisknop op het bestand te klikken, te kiezen voor openen met.. en dan te kiezen voor 'ark'. ark werkt ongeveer als winzip. pak het .tar.gz-bestand uit en volg de aanwijzigingen op..

  Max
 • [quote:d84c48b0ee="maximilaan"]met andere woorden, gooly moet het archief gewoon even uitpakken. Dat doe je door met de rechtermuisknop op het bestand te klikken, te kiezen voor openen met.. en dan te kiezen voor 'ark'. ark werkt ongeveer als winzip. pak het .tar.gz-bestand uit en volg de aanwijzigingen op..

  Max[/quote:d84c48b0ee]

  Echter moet hij dit waarschijnlijk wel als ROOT doen :D
 • Het is niet nodig in te loggen als root. De gedownloade en uitgepakte mozilla staan tenslotte in de users home map.
  En het bestand mozilla is een shell script. :)
 • [quote:b77a6e20d8="maximilaan"]met andere woorden, gooly moet het archief gewoon even uitpakken. Dat doe je door met de rechtermuisknop op het bestand te klikken, te kiezen voor openen met.. en dan te kiezen voor 'ark'. ark werkt ongeveer als winzip. pak het .tar.gz-bestand uit en volg de aanwijzigingen op..

  Max[/quote:b77a6e20d8]
  Ok, dit lijkt inderdaad te gaan werken, ik krijg inderdaad een Winzip-achtig iets, vol met Mozilla bestanden. (Wat voor hulp heb je toch nodig om een bestandje te extracten :D tnx)
  Laatste vraag: Naar welke directory extract ik het? Ik heb nog niet veel inzicht in die structuur. Ik heb hier wel een boekje waar e.e.a. wordt uitgelegd over de directory structuur, maar bij geen enkele staat: en in deze directory mag je al je programma's neerpleuren :) Het liefst installeer ik hem zo dat in principe elke user er gebruik van kan maken.
 • Pfoei, daar vraag je me wat.
  Mozilla regelt bij haar opstart alle paden, dus in feite maakt het niet uit waar je hem neerzet.
  Wil je een beetje conform de regels werken, dan zou je hem kunnen plaatsen in de map /opt/mozilla oid.
  Maar of de versie die je hebt gedownload geschikt is om door elke user gebruikt te kunnen worden door hem centraal te installeren? Dat weet ik eigenlijk niet, iemand anders??

  Max
 • Indien Mozilla (vanaf cd of dvd) en programma's die er afhankelijk van zijn, niet geinstalleerd zijn lijkt het er op dat het inderdaad wel mogelijk is, om als root (die lelijke rode KDE met bommen) de tarbal (mozilla-i686-pc-linux-gnu-1.1a.tar.gz) te klikken met de rechter muisknop en te selecteren Hier naartoe uitpakken. Vul in bij Extaheer naar: /opt/ en klik op Extraheren.
  Log uit als root. Log in als user. Klik met de rechter muisknop op een leeg deel van de KDE desktop > Nieuw > koppeling naar applicatie.
  Vul daar in: Mozilla en selecteer een icon. Klik op uitvoeren en bladeren > /opt/mozilla/mozilla en ok. :roll:
 • Ik typ deze reaktie in Mozilla :D
  Tnx All en tot het volgende probleem :)
 • Waarom nou eigenlijk zo moeilijk doen?

  Rechtsklik op die tar.gz, kies "KArchive" of "Extract to…" of zoiets. Dan kom je in een WinZip-achtig programma terecht. Pak hem uit naar je home folder (/home/gooly).
  Als het goed is is er nu een map genaamd /home/gooly/mozilla
  Ga daar naartoe, open een terminal in die map (Tools->Terminal ?), en type in:
  ./mozilla

  En dat was het. Mozilla wordt nu opgestart. Mozilla heeft geen installatieprogramma nodig, je kunt hem gewoon overal naartoe uitpakken en direct opstarten.
 • Eeuh nog makkelijker suse 8.0 zal toch wel mozilla in zijn packet reeks hebben ?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.