Vraag & Antwoord

OS Linux

[Red Hat 7.3] Codeweavers-wine en Windows XP

Anoniem
w.roosenburg
16 antwoorden
 • Ik heb zonder al te veel problemen een rpm geinstalleerd die mij in staat stelt vanuit GNU/Linux mijn Windows XP (NTFS) partitie te bekijken en daarnaast heb ik een (recentste) codeweavers-wine rpm geinstalleerd.

  Nu is het allemaal geen halszaak - per saldo heb ik nog maar een programma dat alleen onder Windows XP draait en dat programma is meer leuk dan nodig - maar zijn er mensen die echt aardige resultaten hebben behaald met Wine en Windows XP programma's? Mijn eerste resultaten zijn namelijk niet erg hoopgevend: soms krijg ik notepad.exe aan de praat maar verder niet veel - een of ander stom spelletje …soms. En, tja, Kwrite, Kedit etc. zijn echt veel handiger dan notepad!

  Kortom: moet ik hier meer moeite in stoppen of lijkt het sop de kool niet waard?
 • ik persoonlijk vindt dit soort applicaties het echt niet waard.
  Er zijn toch wel vervangers voor op gebied van linux
 • Ben het met KayJay eens…. als je een hele goede reden hebt om wine te gebruiken doe het, laat het anders….
 • of probeer het eens met een fat32 partitie
 • 1) Dank voor de reacties.

  2) Overzetten van de NTFS partitie naar FAT32 klinkt mij nogal spannend in de oren - daar waag ik me voorlopig niet aan.

  3) Wellicht is een beetje onderbelicht gebleven dat het hier een "obscuur" programma betreft: daarmee kan ik mijn ISDN-centrale instellen. Aan de ondersteuning voor GNU/Linux wordt hard gewerkt, maar een en ander staat nog in de kinderschoenen: we hebben het over versie 0.3.2!

  4) Gelden jullie reacties ook voor dergelijke programma's: is ook dan Wine vooral veel gedoe?
 • [quote:1c26f303bb="PeBo"]1) Dank voor de reacties.

  2) Overzetten van de NTFS partitie naar FAT32 klinkt mij nogal spannend in de oren - daar waag ik me voorlopig niet aan.

  3) Wellicht is een beetje onderbelicht gebleven dat het hier een "obscuur" programma betreft: daarmee kan ik mijn ISDN-centrale instellen. Aan de ondersteuning voor GNU/Linux wordt hard gewerkt, maar een en ander staat nog in de kinderschoenen: we hebben het over versie 0.3.2!

  4) Gelden jullie reacties ook voor dergelijke programma's: is ook dan Wine vooral veel gedoe?[/quote:1c26f303bb]

  Persoonlijk vind ik Wine perfect …. voor alle programma's waar op de doos staat dat ze minimaal win 3.1 of win95 nodig hebben, verder heb ik het nog nooit nodig gehad.. of je moet de cdfoongids willen draaien :D
 • [quote:f067fc5b0a="wstolk schreef al weer een tijdje geleden"]Persoonlijk vind ik Wine perfect …. voor alle programma's waar op de doos staat dat ze minimaal win 3.1 of win95 nodig hebben, verder heb ik het nog nooit nodig gehad.. of je moet de cdfoongids willen draaien :D[/quote:f067fc5b0a]Hmm … misschien doe ik iets fout. Of werk jij soms met Windows-versie die nog niet werkt met ntfs? Of installeer jij Windows programma's soms (opnieuw) onder Linux in plaats van in een echte Windows partitie (ik meen ergens gelezen te hebben dat dat de prestaties van Wine ten goede zou komen, maar ik kon dat zo snel niet meer terugvinden)?
 • Misschien zie ik het verkeerd…. maar als ik wine zou willen gebruiken (heb ut wel gedaan, maar was ook niet razend enthousiast)….

  Dan zou ik win98 (met Office97) installeren….. daar zou wine redelijk mee moeten kunnen samenwerken. Toch winXP? Zet die dan naast win98, maar gebruik win98 voor wine.

  Dan heb je volgens mij de beste kansen dat het gaat werken. Of heb ik ut mis?
 • Hmm, Wine moet toch ook zonder Windows kunnen werken?
  Dus als Wine over WinXP stuitert (heeft Wine wel XP-ondersteuning?), configureer Wine dan zodanig dat deze geen gebruik maakt van XP, en probeer de applicatie binnen Linux te installeren via Wine.

  Max
 • >Hmm, Wine moet toch ook zonder Windows kunnen werken?

  Dachtut nie. Cross-over wel.
 • Wine kan zonder Windows werken, dat wil zeggen: In dat geval maakt hij zijn Eigen "windows-installatie" . Dus een directory-structuur en een register en meer van die shit.

  Persoonlijk heb ik ook niet echt goede ervaringen met Wine, heb er eens StarCraft onder gespeeld, maar verder weinig mee gedaan.

  Verder vind ik emulatie van software iets halfslachtigs hebben, volgens mij heeft emulatie geen toekomst. En als ik kijk naar wat een talent en energie er in Wine gestopt wordt, vraag ik me echt af of ze niet beter aan vervangers van populaire Windows-software hadden kunnen gaan meewerken….
 • Blijft leuk, al die reacties.

  Even voor de duidelijkheid: het enige programma dat ik onder GNU/Linux een beetje mis is een XP-programma waar ik mijn telefooncentrale mee kan configureren, dat dus meer leuk is dan belangrijk. De GNU/Linux versie is onderweg, sterker nog, werkt eigenlijk al prima, maar zoals versienummer 0.3.4 al aangeeft: er is ook nog een hoop te doen.

  Blijft mijn brandende (nou ja) vraag: zou Wine met een programma dat je buiten Windows om (opnieuw) installeert inderdaad beter werken of heb ik dat niet helemaal goed begrepen?

  Of , tweede gedachte, moet ik met Partition Magic (duur! duur! duur!), dat ik toch al heb gebruikt om ruimte te maken voor Red Hat Linux 7.3, mijn NTFS (read only onder GNU/Linux) partitie omzetten naar FAT32 (ook write onder GNU/Linux) en dan hopen dat GNU/Linux dan beter met die telefooncentrale software overweg kan?
 • Probleem is dat de ondersteuning van XP door wine nog vrijwel nihil is.
  Dus als het isdn-programma XP vereist (en dus geen Windows '95), dan kun je het eigenlijk wel vergeten.

  De bedoeling van Wine is dat je Windows-applicaties kunt draaien zonder dat Windows op je systeem aanwezig is. Maar doordat Wine Windows nog niet 100% kan emuleren is een bestaande Windows-installatie zeker welkom voor Wine.

  CrossOver is een project van Codeweavers, waarbij dit bedrijf per applicatie er voor zorgt dat deze onder Wine kunnen draaien, zonder dat Windows aanwezig is op het gastsysteem. Wat codeweavers doet kun je deels ook zelf doen, alhoewel dat de nodige trial and error vereist.
  Je kunt dus Wine installeren (zorg ervoor dat Windows niet is gemount, zodat Wine deze niet kan 'zien'.) en vervolgens het isdn-programma installeren.
  Vervolgens moet je uitvogelen welke dll-bestanden het isdn-programma nodig heeft, en welke niet voldoende ondersteuning hebben van Wine.
  Deze bibliotheken haal je uit een Win'95-installatie, of pluk je van Internet.
  Hoe je zoiets regelt staat heel mooi op deze site omschreven, zei het met KazaA

  Succes, Max
 • Dank voor de link, dat was weer een stap in de goede richting. Overigens betrof het een andere (nieuwere?) versie van Wine (20021107) dan ik gebruik (20020904): de ontwikkelingen gaan kennelijk snel! Overigens komt mijn Wine-rpm van Codeweavers, maar of dat uitmaakt …?

  Op de site van Wine vond ik wat info over Windows XP. Hier staat dat ze Windows XP binaries ondersteunen en hier staat, geloof ik, dat je bijvoorbeeld Windows XP programma's niet vanaf een Windows XP partitie moet draaien, maar in je Wine fake windows directory, terwijl ik hier uiteindelijk vond dat het geen wonder zpou zijn dat de ze programma's die onder Windows XP draaien ondersteunen, omdat die programma's ook draaien onder Windows 98 (zo begrijp, ik het, althans).

  (Nou niet allemaal beginne te gillen dat ik dat eerst had moeten vinden, voordat ik hier een berichte [i:9956b7ab57]postte[/i:9956b7ab57] (Anglicisme?).

  Dat gaf deze burger moed!

  Enfin, ik ben gaan experimenteren met een fake-windows directory … mja, het beter, maar nog niet helemaal je van het. Dus als iemand goede ervaringen heeft, verneem ik gaarne de ins en outs van dat succesverhaal!
 • [quote:a46ae76ac3="maximilaan"]Maar doordat Wine Windows nog niet 100% kan emuleren is een bestaande Windows-installatie zeker welkom voor Wine.
  [/quote:a46ae76ac3]

  Wine emuleert niks
  Wine = Wine Is Not an Emulator

  volgens mij zet Wine gewoon API calls om
 • Tja, en dat noemt de een wel emulatie, en de ander niet.
  ;)
  Wine betekende eerst WINdowsEmulator, toen WINE Is Not An Emulator, tegenwoordig wordt het ook wel WIndows Environment genoemd.
  Hoe dan ook, datgene dat Wine uithaalt om Windows-applicaties onder Linux te draaien, zonder de aanwezigheid van Windows, dat is niet 100% compleet.

  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.