Vraag & Antwoord

OS Linux

3 Vragen Mandrake 9.0

Anoniem
None
18 antwoorden
 • 1: dan wel ff inloggen als root (of su doen)
 • De problemen komen mij ook bekend voor.

  Bij 2: is dit niet gewoon aan te passen in XF86Config?

  Bij 3: dat hele beheersingscentrum werkt gewoon niet bij mij.

  BTW: /etc/hosts bewerken moet je als root of superuser doen.
 • Ik gebruik sinds een paar dagen Mandrake 9.0.
  1)
  Bij het opstarten krijg ik de melding" Er kan geen internetadres gevonden worden voor Laptop. Gnome kan daardoor niet correct functioneren. Het probleem zou verholpen kunnen worden door Laptop toe te voegen aan het /etc/hosts bestand"
  Ik kan dat bestand wel vinden maar heb geen idee hoe ik "Laptop" toe moet voegen, of die fout melding op andere wijze moet verwijderen. De computer zit aan een router met een DHCP server verbonden en het internet werkt naar behoren

  2)
  In dat " andere" besturingssysteem kon ik mijn toetsenbord instellen op VS internationaal, zodat ik met de aanhalingstekens gemakkelijk accenten e.d. kon maken. Kan dat in Linux ook. Bij de taal instellingen voor het toetsenbord kon ik daar niets over vinden.

  3)
  Ik wil het Mandrake beheersings centrum in om de bootmanager te bewerken. Als ik dat doe, wordt gevraagd om het wachtwoord voor root, dat ik keurig intik en vervolgens gebeurt er niets meer. Als ik na een aantal minuten weer op de knop klik, verschijnt er heel even in beeld " bezig met laden, even geduld" en dan niks meer…..
 • Antwoord 1:
  echo "127.0.0.1 Laptop" >> /etc/hosts

  Antwoord 2:
  GNOME Panel->rechtsklikken->Applets->Utilities->Keyboard Layout Switcher
 • 1: krijg dan de melding: "permission Denied"

  2: Heb NL versie. Ik heb gekeken via Mandrake-configuratie-GNOME-geavanceerd en kan daar nergens meer met rechts klikken om bij een keyboard layout switcher te komen
 • [quote:66704c1da3="Peter Vooges"]

  2: Heb NL versie. Ik heb gekeken via Mandrake-configuratie-GNOME-geavanceerd en kan daar nergens meer met rechts klikken om bij een keyboard layout switcher te komen[/quote:66704c1da3]

  Logisch, Robertv heeft het over het [b:66704c1da3]Gnome-paneel[/b:66704c1da3], niet over het configuratiecentrum ;)
 • [quote:8f2b96d4ee="Peter Vooges"]1: krijg dan de melding: "permission Denied"[/quote:8f2b96d4ee]

  Het moet als root gebeuren. Normale gebruikers hebben geen recht om naar een systeembestand te schrijven.
  En er zit een foutje in die commando die ik heb gegeven (sorry). Moet zijn:
  echo "127.0.0.1 Laptop" >> /etc/hosts
  (let op die dubbele groter dan-teken)


  [quote:8f2b96d4ee]2: Heb NL versie. Ik heb gekeken via Mandrake-configuratie-GNOME-geavanceerd en kan daar nergens meer met rechts klikken om bij een keyboard layout switcher te komen[/quote:8f2b96d4ee]

  Je moet rechtsklikken op een lege plaats op je GNOME panel. Dan vind je de contextmenu van je panel en daar vind je dan Applets.
 • Ik probeer het een en ander uit, maar zoals kennelijk misschien niet duidelijk is, is dit mijn eerste kennismaking met Linux, dus alles is voor mij nog niet zo gewoon. Ik moet er nog naar zoeken
 • Is duidelijk

  Wat is het Gnome-paneel?
  dat is de balk die onder- of bovenlangs je scherm loopt. Onder Windows zou je hem mogelijk 'taakbalk' noemen.

  Max
 • En wat RobertV met dit commando doet is het toevoegen van de regel tussen de "" zodat deze in /etc/hosts komt te staan

  Dus nu weet je dat je wanneer je iets wilt toevogen je dit met " >> " doet en als je alleen " > " gebruikt overschrijf je het bestand.

  Vandaar ook dat je NOOIT standaard als ROOT inlogd en allen mbv. su of su - beheerstaken uitvoer.

  Het bestand /etc/hosts bevat de namen van bekende computers in je netwerk (maar kan ook en extern ip zijn dat je zo verkort weergeeft.
  syntax van /etc/hosts is dan ook
  [code:1:a22dee80b1]
  ip computer.domein.naam computernaam
  [/code:1:a22dee80b1]

  dus bij jouw zou /etc/hosts er alsvolgd uit kunnen zien

  127.0.0.1 localhost
  192.168.0.1 laptop.local laptop

  wbt. je keyboard :
  Als het goed is kon je dit in de setup al aangeven en anders moet je idd handmatig je config files aan gaan passen als je het niet mbv. het configuratie centrum van Mandrake kan (wellicht is er al een update voor ?? )
 • hoi alle,
  dat mandrake control center niet werkt is een bug in mandrake 9 ,
  daar is op de web site van mandrake een update voor! of gewoon via mandrake update.
  groeten berry :lol:
 • Probleem 1 is opgelost, alleen begrijp ik het ip-adres niet. De router heeft zelf 192.168.0.1 en geeft vervolgens IP-adressen uit, dus 127.0.0.1 zou niet voor moeten komen in het netwerk.


  Ik heb in het panel een symbool met de US-vlag erop, daar kan ik echter niets wisselen. Log ik in als root, dan heb ik wel dat de aanhalingstekens als accent werken (instelling US met dode toetsen). Als normale gebruiker kom ik daar echter niet bij en ook als ik het als root heb gewijzigd, kom ik het niet meer tegen als gebruiker.

  Ik heb MandrakeUpdate uitgevoerd en ben helemaal bij. Toch kan ik nog steeds niet in het beheersings centrum (control centre) komen ???
 • hoi peter,
  weet je zeker dat je drakconf - 9.0.6 1mdk.i586.rpm geinstalleerd heb?
  probeer vanuit de console eens mcc op te starten.dat werkt ook.

  groet berry.
 • wbt. 127.0.0.1

  Dit is je locale/interne netwerk interface oftwel dummy of lo (net als in windows trouwens :D )

  dit adres heeft iedere machine omdat er programma's zijn die een netwerk nodig hebben en dat hoeft dus niet een fysiek netwerk te zijn :D

  Overigens is het ook voor elke machine hetzelfde en kun je het van buitenaf ook niet zien
 • Berry,
  ik heb gezocht naar drakconf en vind het in 3 mappen terug. Hoe kan ik zien welke versie het is. (Ik neem tenminste aan dat drakconf het bestand is dat ik moet zoeken en de rest van de gegevens het versie nummer is).

  Met het starten van mcc, als gewone user, kom ik ook niet verder, heel even een melding dat er iets geladen gaat worden en dan niks meer. Ik ben echter wel in het control center gekomen, door als root in te loggen. Toen kon ik er wel bij.


  WStolk: Bedankt voor je uitleg. Is dat tenminste duidelijk.
 • wbt MCC :

  Dit MOET ook als root gebeuren als je voor de gebruiker dingen in KDE wil instellen gebruik je het configuratie centrum van KDE (in je starmenu bijv.)
  anders ff
  F2
  kcontrol
  en aanpassen die hap :D
 • peter,
  het beheerscentum mag alleen root gebruiken,zoek even op google naar dat drakconf-9.0.6. 1mdk.i586.rpm en installeer dat eens als root,dan zou het volgens mij moeten werken.
  hij staat ook op mandrake.com

  groet berry. :D
 • Dat het beheerscentrum alleen door root gebruikt mag worden is duidelijk, want als je als gewone user het programma start, wordt het root wachtwoord gevraagd. Ik ga in ieder geval even zoeken naar die nieuwe versie. Ik heb op mijn systeem gezocht, maar ben niet helemaal bekend met de naamgeving in Linux. is "drakconf-9.0.6. 1mdk.i586.rpm" de bestandsnaam, of zit hier ook de map naam in verwerkt ?
  Ik heb het in ieder geval zojuist van internet gehaald en ga er morgen weer mee verder. Tot zo ver in ieder geval bedankt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.