Vraag & Antwoord

OS Linux

VT2003 programma van de Belastingdienst

Anoniem
wbsoft
13 antwoorden
 • Kunnen we hier niet een mooie "[i:561cac89df]Belastingdiskette onder Linux (Intel) Howto[/i:561cac89df]" maken?

  De hele beperking van Wine is overigens natuurlijk wel dat je wel een Intel-based processor moet hebben, dus op termijn is een XUL+Javascript interface beter, of Java, of C# voor mijn part.
 • Ik gok er op dat dit forum voor deze vraag een aardige kans biedt op een zinnig antwoord.

  Ik onderneem een (wienig kansrijke?) poging om het programma voor de aanvraag van een Voorlopige Teruggaaf over 2003 bij de Belastingdienst aan de praat te krijgen onder Linux met behulp van Wine. Wine is al dan niet een Windows emulatorm zie deze discussie.)

  Enfin, tot de bestanden die je kan installeren (dat lukt prima met behulp van Wine) behoren onder meer:
  VT2003.bdr
  VT2003.cnt
  VT2003.dat
  VT2003.efr
  VT2003.exe
  VT2003.hlp
  VT2003.mld
  VT2003.pfr
  VT2003.rsa
  VT2003.scr
  VT2003.scx

  1) Durft iemand te zeggen met wat voor soort software we hier te maken hebben? (De .exe spreekt natuurlijk voor zich.)
  2) Kan iemand zeggen welke Windows drivers je voor dat soort software nodig hebt, naast wellicht deze Virtual Device Drivers, wat dat ook mogen zijn?
 • [quote:9dde254880="PeBo"]Ik gok er op dat dit forum voor deze vraag een aardige kans biedt op een zinnig antwoord.[/quote:9dde254880]En ik weet zeker dat je hiervoor toch echt niet in het programmeren forum, maar in de Linux hoek moet wezen ;)

  Ik verplaats de topic dus.
 • Volgens mij is de belanstingdienstdiskette een kwestie van 'installeren onder wine en gebruiken maar!!'.
  Vraagt de diskette om virtual drivers?

  Max
 • Nee, VT2003 stopt met een messagebox (van het type met een ballonnetje met een blauwe i erin). Titel: "VT2003.SCR". Tekst: "Kan bestand niet openen. Het programma wordt beeindigd." Wine geeft vervolgens een failure status 1. Debug info die interessant lijkt:[quote:31c97d2073]warn:module:open_app_key could not get module file name loading C:\Bdienst\2003\VT2003.exe[/quote:31c97d2073]Voor het overige is het debug info die je zo ongeveer altijd tegenkomt: debug geeft wellicht niet alleen feedback over errors.
 • gewoon de ondersteuning van de Belasting dienst bellen. Echt waar. Dan komen zij er meteen achter dat ze moeten omzien naar een meer cross-platform oplossing.
 • Tja, hoe heb je wine geconfigureerd?

  Heb je windows ernaast, of heb je zo'n fake windows partitie?

  Je weet geloof ik nog niet welke dll's dat progje allemaal gebruikt?

  Je zou kunnen proberen als je windows hebt, welke registry entries er bestaan voor dat programma, wine houdt ook een fake registry bij en misschien kun je wat kopieren van het een naar het ander.

  Meestal is het on trial and error bij Wine. Vooralsnog, helaas.
 • Zoals wbsoft bijvoorbeeld hier al liet merken, is hij in dat soort dingen handiger dan ik. Prima werk! Dus zijn opmerking mag niet meer verbazen:[quote:32601e66e2="wbsoft"]gewoon de ondersteuning van de Belasting dienst bellen. Echt waar. Dan komen zij er meteen achter dat ze moeten omzien naar een meer cross-platform oplossing.[/quote:32601e66e2]Ik zal maar niet laten zien welke reactie ik van de belastindienst kreeg. Laat ik maar proberen voortaan nog aardiger mails te versturen!
 • Het ligt niet aan Wine, maar eerst even reageren![quote:0f68eb163d="w.roosenburg"]Tja, hoe heb je wine geconfigureerd?

  Heb je windows ernaast, of heb je zo'n fake windows partitie?

  Je weet geloof ik nog niet welke dll's dat progje allemaal gebruikt?

  Je zou kunnen proberen als je windows hebt, welke registry entries er bestaan voor dat programma, wine houdt ook een fake registry bij en misschien kun je wat kopieren van het een naar het ander.[/quote:0f68eb163d]Fake windows, dat lijkt allemaal veel beter te werken!

  In de registry entries kon ik weinig vinden, behalve dat Belastindienst zich als NETWORK0 heeft gezet in een key met daarin o.a. RAS Autodial. Verder niets gevonden. Allemaal abracadabra voor mij.[quote:0f68eb163d="w.roosenburg"]Meestal is het on trial and error bij Wine. Vooralsnog, helaas.[/quote:0f68eb163d]Bij mij ook. Het beste resultaat tot nu toe is Netscape 7.0: de online (!) installatie verliep vlekkeloos, maar surfend kom ik er tot nu toe maar één of twee pagina 's ver mee (maar Wine herkent dus wel mijn PPPoE!). Daarna in elkk geval een nogal harde crash. Een beetje gek plan, wellicht maar ik probeer dit probleem op te lossen.

  Maar nu het goede nieuws (nou ja!): ik kan de foutmelding van het Voorlopige teruggaaf programma in Windows XP ook oproepen. Als ik namelijk opstart met Start / Deze computer / WINXP (C:) / BDIENST / 2003 / VT2003.exe krijg ik precies dezelfde fout! (Ik heb Deze computer overigens zelf aan mijn Startmenu toegevoegd, geloof ik.)

  Maar, start ik gewoon op met Start / Programma's / Belastingdienst 2003 / VT 2003 dan loopt het wèl gesmeerd. Het gekke is dat onder (…) VT 2003 zo te zien gewoon een link staat naar (…) VT2003.exe. Vreemd of niet?

  Resteren twee vragen:
  1) hoe zou ik dit kunnen voorkomen?
  2) moet dit topic nu maar naar OS Windows verplaatst worden?
 • Je zou bij os windows even tijdelijk een nieuwe topic kunnen openen om meer te weten te komen over dit progje van de belastingdienst.
  Op de site van Jeroen Baten staat/stond overigens een petitie dat de belastingdienst haar broncode hoort vrij te geven…

  Risne
 • Ik ben er (min of meer) uit, maar eerst iets anders.[quote:e1189b4d6e="maximilaan"]Op de site van Jeroen Baten staat/stond overigens een petitie dat de belastingdienst haar broncode hoort vrij te geven…[/quote:e1189b4d6e]Als ik Google op Jeroen Baten dan vind ik zo snel geen site van hem.

  Maar goed, het kan toch, alleen snap ik niet waarom. Ik krijg het VT 2003 programma in Wine namelijk wel aan de praat als ik in een Konsole navigeer naar de directory (in fake_windows) waar VT 2003 is geinstalleerd. Daar geef ik dan het simpele commando "wine VT2003.exe" en het programma lijkt (tot nu toe) vlekkeloos te werken! Soms ligt de oplossing zo voor de hand dat je er niet gelijk aan denkt! Om de een of andere reden geven alle andere manieren om op te starten zo te zien de foutmelding. Iemand een idee hoe dat zou kunnen komen?

  Nu is er nog het een en ander te verbeteren (de schermen van VT 2003 zijn bijna onleesbaar klein) maar daarop ga ik eerst maar eens bij Wine neuzen.
 • site van Jeroen:
  http://www.i2rs.nl/

  Max
 • En goede suggestie:[quote:b1c8c5fa84="wbsoft"]Kunnen we hier niet een mooie "[i:b1c8c5fa84]Belastingdiskette onder Linux (Intel) Howto[/i:b1c8c5fa84]" maken?[/quote:b1c8c5fa84]Maar voordat we dat doen, zou het (voor mij) aardig zijn als ik eerst duidelijkheid kreeg over de volgende twee punten:
  1) hoe zorg je dat je de schermen van de Belastingdiskette een beetje kan zien. Tot nu toe is me niet gelukt om de vensters anders dan veel te klein te krijgen en daardoor amper leesbaar. Dat komt misschien omdat ik zelf een LCD scherm gebruik met moderne maten (iets van 1000 bij 780, weet het niet precies) zodat Wine erg klein schermen aanmaakt.
  2) hoe laat je de schijf printen? CUPS lijkt niet te werken onder Wine, ook volgens de spordaische informatie op hun site. (Wat gelukkig wel perfect werkt, is het opslaan van de aangifte als een tekstbestand: daar kan je in GNU/Linux vervolgens prima mee uit de voeten!)

  Waar kan je Nederlandse HOWTO's eigenlijk " aanmelden"?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.