Vraag & Antwoord

OS Linux

[RH8.0]Tijd - Toetsenbord - Numlock

Anoniem
wbsoft
4 antwoorden
 • Ok, ik heb drie vragen:

  1. Hoe kan ik me tijd goed instellen? Hij loopt 2 uur achter. Tijdens de installatie heb ik aangegeven dat ik in de Nederlandse tijdzone zit, dus hij zou het goed moeten doen. In WinXP (dualboot) heb ik wel de goede tijd…. Ik ben al naar "Datum en tijd" geweest, maar die kan ik niet openen???

  2. Me toetsenbord heb ik tijdens de installatie ingesteld als V.S. International, want er stond geen Nederlands toetsenbord bij. Ik dacht namelijk dat dat toetsenbord met de AltGr naast de spatiebalk en de @ naaste de 1 een NL toetsenbord was (tenminste in WinXP wel) hoe kan ik dat wijzigen?

  3. Hoe kan ik er voor zorgen dat me NumLock aan blijft staan? elke keer als ik me pc aanzet in Linux staat hij uit, in WinXP blijft hij wel aan staan

  sorry dat ik zoveel op WinXP wijs, maar in Windows wist ik echt bijna alles te vinden, maar ik ben Linux es aan het proberen, kijken of dat ook wat is
 • Ik ken RedHat jammergenoeg niet, maar ik zal je toch zo goed mogelijk proberen te helpen hetzij op een dan wat ingewikkeldere niet-grafische manier.
  Je gebruikt zeker gewoon Gnome? (default bij RedHat) Dat ken ik namelijk ook niet :)

  1. Kijk eens in /etc/sysconfig/clock
  deze kun je gewoon als root openen
  Staat daar UTC=1? Dat betekend namelijk dat je BIOS tijd, GMT is en dat is in 99% van de gevallen juist dus dan klopt dat. Is je BIOS tijd lokaal dan moet je er UTC=0 van maken en dan klopt je tijd waarschijnlijk wel.
  Werkt het nog steeds niet dan gaan we rustig verder:
  open een konsole als root en typ in [code:1:b74c46bcfa] tzselect [/code:1:b74c46bcfa] nu worden je een aantal vragen omtrend je tijdzone gesteld en die moet je beantwoorden.
  Als het goed is komt daar Europe/Amsterdam uit en dan typ je dit in:
  [code:1:b74c46bcfa] ln -sf ../usr/share/zoneinfo/Europe/Amsterdam /etc/localtime [/code:1:b74c46bcfa]
  Nu zou het dan toch echt moeten kloppen.

  2. VS internationaal is waarschijnlijk gewoon goed, Windows XP is gewoon brak :D Nederlandse toestenborden komen zelden voor. Ze zijn bijna allemaal VS internationaal.
  Je kunt het beste de keymap Engels m/ dode toetsen hebben BTW.
  Dit kun je waarschijnlijk met [code:1:b74c46bcfa]kbdconfig[/code:1:b74c46bcfa] kiezen.

  3. Tjaa dat weet ik dus niet onder Gnome, maar voor het geval je toch KDE gebruikt:
  onder Configuratiescherm/Invoer Apparaten/toetsenbord heb je de optie om iedere keer als KDE start numlock in te schakelen.
 • WBT. Tijd:
  Zelf heb ik dat ook met een dual boot en dus gebruik ik xntpd die start tijdens booten en netjes ff mijn klok aan de hand van een atoomklok op inet goed zet :D
  ff /etc/ntp.conf editten en je bent klaar.
  Wel natuurlijk zoals Marcel aan gaf je localtimezone goed instellen (UMC=-1)
 • Ah handig, ga ik gelijk bij mijn nieuwe Slack install instellen.
  Welke IP gebruik jij daarvoor?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.