Vraag & Antwoord

OS Linux

hoe groot moet de swap partitie worden?

Anoniem
[DarthV]
16 antwoorden
 • Ik ga Mandrake Linux 9.0 installeren. Mijn AMD 1000 TB heeft 384 MB SD-RAM. Hoe groot moet de swap partitie worden? Is het nog steeds zo dat de regel is 2x het RAM geheugen, maar niet meer als 128 MB? Dus moet ik in dit geval omdat ik meer heb als 128, de swap 128 MB maken? Of kan die tegenwoordig groter gemaakt worden? Zoja hoe groot?

  En welke partities moet ik verder nog aanmaken? Alleen de zogenaam / ?
  Of nog meer partities? Misschien nog een /boot erbij? En hoe groot moeten die partities dan worden?

  mvg,
  Roy
 • swap minstens even groot als je ram

  ik heb 1 gb swap op 512 ram

  als je schrijfruimte genoeg hebt, wat maakt het uit ;)

  alleen / zou genoeg moeten zijn

  zeker om mee te beginnen
 • Hmm, 1 GB swap-geheugen?
  Wat moet je daar nu mee?
  ik zou qua swap hooguit 128 MB installeren. Groter kan tegenwoordig ( voorheen ook wel, maar dan met meerdere swappartities), maar is niet echt noodzakelijk als je zoveel ramgeheugen hebt.
  Wat voor partities?
  je kunt inderdaad eentje voor /boot aanmaken, die is meestal zo'n 20 MB groot. Verder is een aparte partitie voor /home wel handig, als je dan van distro wilt wisselen, of een upgrade uitvoert, dan hoef je je geen zorgen te maken over je eigen data..
  Hoe groot /home moet worden is afhankelijk wat je zoal aan persoonlijke documenten wilt opslaan.

  Max
 • [quote:f405b19b2e="Mithrandir"]swap minstens even groot als je ram

  ik heb 1 gb swap op 512 ram

  als je schrijfruimte genoeg hebt, wat maakt het uit ;)

  alleen / zou genoeg moeten zijn

  zeker om mee te beginnen[/quote:f405b19b2e]

  Moet jij voor de gein eens kijken hoeveel swap er gebruikt wordt :D

  340 kb hooguit denk ik :D

  Zelf probeer ik en totaal van 512 MB aan te houden en een minimum van 128 Mb swap en dat werkt voor mij altans heel goed :D (ik had 768Mb ram en heb er 128 uitgehaald omdat dat toch niet gebruikt werd)
 • ik heb voor mandrake 9.0 mijn swap net zo groot als mijn ram gehouden ( 256 Mb ) dit werkt perfekt , het meeste swap dat ooit gebruikt werd was zo'n 7 Mb . dit was toen ik onder KDE 3 zat te werken met Gimp ( beide lusten wel een beetje geheugen :) ) dus ik denk dat RAM = SWAP een aardige vuistregel is .
 • Ik heb 256MB RAM, en met verschillende programma's naast elkaar (WindowMaker, Mozilla, The Gimp, Evolution, MS Word) zit m'n geheugen nooit vol. (Let op dat Linux altijd probeert te cachen, dus het geheugen wordt wel vol, maar de werkelijke hoeveelheid gebruikte geheugen is vaak minder). Toch heb ik 512MB swap. Waarom? Voor uitzonderlijke situaties en met de harde schijven van tegenwoordig stelt dat toch niets voor, dus waarom niet?
 • Als je flink gaat compileren is een grote hoeveelheid ram ook wel prettig. Als je vervolgens daarnaast ook nog wat progjes wilt draaien is een hoeveelheid extra swap wel handig.
 • klopt… swap wordt zelden gebruikt…
  maar 1 gb merk ik toch niet ;)
  en zo af en toe is het wel nodig :roll:
 • [quote:f557cd0cc8="maximilaan"]Hmm, 1 GB swap-geheugen?
  je kunt inderdaad eentje voor /boot aanmaken, die is meestal zo'n 20 MB groot. Verder is een aparte partitie voor /home wel handig, als je dan van distro wilt wisselen, of een upgrade uitvoert, dan hoef je je geen zorgen te maken over je eigen data..
  Hoe groot /home moet worden is afhankelijk wat je zoal aan persoonlijke documenten wilt opslaan.

  Max[/quote:f557cd0cc8]

  Tot nu als ik Linux ging installeren maakte ik steeds een / en een /swap. En ik snapte nooit het nut van het maken van extra's partities zoals b.v. /home. Dit omdat een partitie zoals /home automatisch in de / partitie zit. Dus waarom zou ik die extra aanmaken?

  Maar ik begrijp nu dat als een /home partitie aanmaakt dat je van distro kunt wisselen, en dan de inhoud van /home kunt behouden. Wat niet het geval is als alleen een / partitie hebt. Maar hoe zit het nu met de /boot partitie??? Wat kan het nut zijn als ik zo een partitie aanmaak? Dat ik de bootmanager en menuopties van de bootmanager bewaart blijven als ik van distro wissel ofzo?

  En dan snap ik verder niet hoe groot ik deze moet maken? Waar hangt dat van af. Max jij zegt dat ik hem ongeveer 20 MB moet maken. Maar in je FAQ staat 50 MB. Is het per distro verschillend hoe groot deze partitie moet zijn? Zoja waar ik deze info vinden? Want dit verandert ook steeds allemaal.


  Op deze site: http://www.mandrakelinux.com/nl/doc/82/en/user.html/p468.html

  Lees ik het volgende over hoe groot de swap moet zijn:
  A partition of type swap, which is roughly equivalent to twice the memory size.

  Dus ik moet de swap partitie ongeveer gelijk maken aan het aantal RAM dat ik heb. Dit geldt wel voor Mandrake 8.2. Ik heb 9.0, maar dat zal wel niet veel uitmaken. Dit antwoord gaven enkele van jullie mij ook al. Dus dat ga ik aanhouden. Dus mijn swap wordt 384 MB.

  Bedankt dusver, en hopelijk weten jullie ook het antwoord op de vraag over de /boot partitie.

  mvg,
  Roy
 • voordeel van een aparte /boot is dat wanner / is beschadigd door een crash oid. (zie de thread van Pebo..), dan heeft in ieder geval de kernel hier geen hinder van, zodat je het systeem nog op redelijk eenvoudige wijze kunt starten om / weer te repareren. Als / is gecrashed, en de kernel hierdoor beschadigd is, dan ben je iets verder van huis..

  Wat betreft de grootte, hangt eigenlijk af van wat je van plan bent met /boot te doen. Als je een gewone installatie wilt, en niet van plan bent een zee van nieuwe kernels te compileren en gebruiken, dan is 20 MB zat hoor ;)

  Max
 • Ik heb 512mb swap op 512mb geheugen en dat is echt nodig.
  Ik game veel en als ik UT2k3 speel met anisio 4x en FSAA 4xS dan vreet dat aardig wat geheugen, wil ik ook nog wat op de achtergrond draaien dan loopt mijn swap aardig vol.
 • Maar die 2xRAM regel is toch onzin? Een swap is toch gewoon virtueel geheugen voor als je "echte" geheugen vol is?
  Als je 32 MB RAM nodig hebt moet je een 64 MB swap hebben, maar als je je geheugen upgrade naar 128 moet je opeens een swap van 256 hebben?
  Die voorbeeld met UT2k3 levert meer bewijs dat die regel onzin is. Hij heeft in totaal 1 GB RAM nodig. Dus als hij 512 MB bij koopt moet hij opeens zijn RAM opschroeven naar 1 of 2 GB?? Of stel nou dat iemand 256 MB RAM heeft, en hij heeft een swap met 512 MB. Samen is dat 750 ofzo. Dat is minder dan wat Marcel heeft, maar is wel genoeg omdat je minder "echt" geheugen heb??

  Kortom, vergeet die regel. Ik weet niet wie het bedacht heeft maar sinds het begin der tijden heb ik die regel al raar gevonden.
  Hoeveel swap je nodig hebt hangt af van wat je gebruikt. Gebruik je veel geheugenintensieve programma's? Dan heb je veel swap nodig (tenzij je heel veel echt geheugen nodig hebt natuurlijk). Voor normaal desktop gebruik is 256 MB swap meer dan voldoende, tenzij je al 256 MB of meer echt gebeugen hebt natuurlijk. Als je 1 GB geheugen hebt en je gebruikt je comp voor normaal desktop gebruik heb je helemaal geen swap nodig!
 • Bedankt voor jullie reacties! Ik snap nu het nut van de /boot partitie. En ik ben er ook uit over die swap zoals ik al eerder aangaf. Ik moet wel zeggen dat ik Windows wel sneller vind werken als Linux. Niet dat Linux zo traag bij mij is. IK weet niet of helpt om me swap te vergrooten tot b.v. 1 GB? Klopt het dat Linux traager is dan Windows? En kan ik Linux misschien net zo snel maken als Windows door b.v. de swap groot te maken?

  mvg,
  Roy
 • Linux trager dan Windows…. Met welke Windows vergelijk je Linux?
  Linux zo out of the box is vaak wel aan de trage kant.
  Dat kun je niet versnellen door meer swap te creëren. Om te kijken of je wel voldoende swap hebt kun je met een processenbeheerder, systeemmonitor, of het commando [b:18d295abac]top[/b:18d295abac] in een terminal kijken hoeveel swap Linux gebruikt. Pas als Linux 90% van je swap gebruikt is meer swap aan te raden. Laat je niet misleiden door de waarden die bijv. top aangeeft, geheugenbeheer in Linux is niet te vergelijken met geheugenbeheer in Windows..

  Hoe kun je Linux dan versnellen?
  1- DMA voor je schijf activeren als dat nog niet is gebeurt.
  2- onnodige services uitschakelen
  3- zorgen dat de localhost en loopback device goed zijn geregeld,,,
  4- software gebruiken die ontworpen is voor de desktop die je gebruikt (dus KDE-software onder KDE, Gnome-software onder Gnome, etc..)
  5- zelf software compileren, waarbij je middels opties de programma's beter laat aansluiten op je systeemconfiguratie
  6 - er zijn nog meer tips voor versnelling, iemand anders??


  Max
 • [quote:579ee4d613="RobertV"]Maar die 2xRAM regel is toch onzin? [/quote:579ee4d613]

  Ik denk dat die regel stamt uit de tijd dat ram-geheugen vrij duur was. Je kocht dan meer ram als je dat echt nodig had, en als je meer ram nodig hebt, dan heb je ook meer swap nodig. Tegenwoordig heb je vaak zat ram-geheugen, waardoor deze regel lang niet meer altijd van toepassing is..


  Max
 • Hmmm,

  Aardige discussie hier over de hoeveelheid swap-geheugen die je nodig hebt. Ik heb standaard een swap partitie van 2 gigabyte! Het is mij te vaak overkomen dat een proces eruit gegooit werd door te weinig geheugen; maar goed: niet iedereen gebruikt een linux-systeem voor wetenschappelijke berekeningen :) .

  Kortom: de hoeveelheid swap hangt af van wat je met het systeem wilt gaan doen. Met de harde schijven van tegenwoordig (60 gig is zo'n beetje de standaard), kijk ik niet op een gig-je meer.

  Groet,

  Philip

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.