Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Linux

[RH8.0] lilo, speciale tekens

jolo
9 antwoorden
  • Ey,

    Heb 2 vraagjes:
    1. Als ik computer opstart krijg ik van lilo zo'n ontzettend lelijk plaatje. Als je control+x indrukt gaat ie naar de lilo prompt. Hoe moet ik het instellen dat je meteen de prompt krijgt?

    2. Wat moet ik instaleren/instellen om speciale tekens in linux te kunnen gebruiken zoals het euro teken en accent tekens?

    THNX,

    Rene
  • 2: één van je toetsen (rechter windows toets vaak) is een zgn. Multi key (compose key). Door daarop te drukken en vervolgens bijv. e en ' krijg je é. Een euro kun je maken door <composekey>, gevolgd door "e" en "=".

    Als je ergens op je toetsenbord een euroteken hebt staan kun je die ook toewijzen aan het euroteken. Probeer dat met het programmaatje xkeycaps. Maar 10 tegen 1 dat de composekey methode het makkelijkst is.

    Mocht je geen compose key kunnen vinden probeer dan eens wat te prutsen in het control center/panel. Lukt dat ook niet, dan kun je handmatig /etc/X11/XF86Config gaan aanpassen. In de Section "InputDevice" voor het keyboard heb ik de opties[code:1:112ea41487] Option "XkbRules" "xfree86"
    Option "XkbModel" "pc105"
    Option "XkbLayout" "us"
    [/code:1:112ea41487]staan.
  • 1: post je /etc/lilo.conf eens, daar moet nl. wat veranderd worden
  • Je kunt ook via Xmodmap de ? toevoegen aan bijv. toets 5, zoals je in Windows gewend bent.
    Open het bestand ~/.Xmodmap en zet daarin de volgende regels:
    [b:e2dacbe350]
    clear Mod3
    keysym Alt_R = Mode_switch
    add Mod3 = Mode_switch

    keycode 14 = 5 percent EuroSign
    [/b:e2dacbe350]

    Voer het commando [b:e2dacbe350]xmodmap ~/.Xmodmap[/b:e2dacbe350] uit, en maak voortaan ?? mbv je rechter Alt-toets en de 5.
    Heb je liever de E als eurotekengever, vervang dan de [b:e2dacbe350]14[/b:e2dacbe350] door [b:e2dacbe350]26[/b:e2dacbe350]

    Max
  • Is het trouwens nog steeds zo dat - zo herinner ik mij het namelijk - je op dit moment het euroteken niet (zeg maar: globaal) aan Ctrl+Alt+5 kan toekennen, omdat het koppelen van karakters aan toetsen niet verder gaat dan combinaties van twee toetsen?

    (Onder Windows lijkt Ctrl+Alt+5 een tamelijk populaire oplossing. Mijn toestenbord gaat ook min of meer van uit van die benadering …)
  • Onder Windows gebruik je ook de rechter alt-knop in combinatie met de 5 voor het euroteken.
    In Word kun je sneltoetsen toewijzen aan speciale tekens, en dan is inderdaad ctrl+alt+5 een populaire combinatie. En de grap is dat wanneer dit in Word is ingesteld het ook elders in Windows werkt…
    Bij ons op het werk leidt dit tot verwarring onder de computergebruikers (voor wie een computer nog altijd een supereng ding is): degenen met een nieuwere pc gebruiken AltGr+5, en als die achter een ouder type klimmen werkt dat opeens niet meer :roll:.
    Overigens raar dat de 5 wordt gebruikt voor het euroteken, de E lijkt me logischer…

    Max
  • [quote:58eadd7553="Inferno"]1: post je /etc/lilo.conf eens, daar moet nl. wat veranderd worden[/quote:58eadd7553]

    [code:1:58eadd7553]
    prompt
    timeout="50"
    boot="/dev/hda"
    map=/boot/map
    install=/boot/boot.b
    message=/boot/message
    vga="771"
    lba32
    default=Windows98

    image="/boot/vmlinuz-2.4.18-18.8.0"
    label="linux"
    read-only
    initrd="/boot/initrd-2.4.18-18.8.0.img"
    append="hdd=ide-sci root=LABEL=/ ether=9,0,eth0"

    other=/dev/hda1
    optional
    label="Windows98"
    [/code:1:58eadd7553]

    Hier mijn lilo.conf
  • Probeer eens vga=791 en voer dan lilo uit (typ lilo bij een console). Als het niet werkt probeer dan vga=normal en als dat ook niet werkt probeer dan vga=ask
  • de optie vga is het niet. dat heb ik al geprobeerd.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.