Vraag & Antwoord

OS Linux

nieuwe Dell alleen met XP ?

Anoniem
maximilaan
22 antwoorden
 • via mijn baas kan ik een nieuwe pc aanschaffen , het kost mij alleen een aantal snipperdagen .. afijn je kent het verhaal . nu wil het geval dat we alleen bij Dell kunnen bestellen , nu zie ik op de site van Dell dat elke pc van hun word geleverd met Win XP .. je voelt het al , dat wil ik helemaal niet punt 1 wil ik mij niets op laten dringen en punt 2 .. nou ja .. ik bedoel windows :cry:
  op de site van Dell vind ik nergens een email adres dus mijn vraag is .. weet iemand of er ook delletjes worden geleverd met Linux ? of hebben die gasten een deal met Bill G. ? het lijkt me toch dat ik als klant de keuze moet kunnen hebben tussen diverse besturings systemen , ik vind het gewoon zonde om te betalen voor XP terwijl ik er niets mee doe .
 • Ja, dat noemen ze nou "precies op maat gemaakt" (citaat: [i:6fe4d1352d]Dell designs its desktop PCs around the individual and varying needs of our customers.[/i:6fe4d1352d]) Volgens mij hebben ze inderdaad een dikke deal met bill gates.
  Ik zou denk ik gewoon doen of mn neus bloedt, en een Linux PC eisen van Dell. Kijken hoever je komt.
 • Dell levert geen pc´s meer zonder OS (lees: Windows) omdat dit een "terroristisch gevaar kan opleveren". PC´s zonder OS zijn nmlk levensgevaarlijk, en kunnen daardoor problemen opleveren bij de duane, in vliegtuigen etc…

  Verder dwingt de overeenkomst die Dell (of elke andere OEM-builder) met MS heeft dat ze [b:901211a3ad]elke pc die ze afleveren[/b:901211a3ad] voorzien van MS Windows.


  Maar als je ze het lief vraagt, dan krijg je volgens mij nog wel een os-loze pc.
  Eentje met Linux voorgeinstalleerd hoorde vroeger tot de mogelijkheden, mogelijk dat ze die op verzoek nog steeds wel maken…


  Max
 • vreemde zaak , wil ik een server kopen dan kan dat wel met RedHat ( dit kost trouwens 995 Euro voor een jaar lang support , alleen kantoor uren ) ik wil dus een os loze pc , anders kan Dell de pc stoppen waar de zon niet schijnt .. :) wil ik rond de 2400 euro uitgeven en daarvoor krijg ik geen os keuze
 • Ik wil een misschien binnenkort een Dell laptop gaan kopen en ik had ook al naar de perinstalled software gekeken. Oa Windows en NAV.
  Ach, ik bel ze eerst op en ik vraag het lief, houden ze voet bij stuk dan is mijn rechtsbijstand nog ergens goed voor ook.
  Het is namelijk gewoon koppelverkoop en dat mag niet. Ik doe zaken met Dell en niet met M$.

  BTW Dell heeft natuurlijk een vet contact lopen net als elke andere OEM.
 • Mja, destijds heb ik ook geinformeerd en je krijgt van hen echt geen computer zonder OS… en als je gaat dreigen met rechters enzo zeggen ze gewoon dat je niet perse bij hun hoeft te kopen, wil je wat anders dan zoek je dat maar ergens anders. Die lui zitten zo diep in hun contracten, die kunnen dat gewoon niet maken.
 • Dat is juist het punt, ik WIL bij Dell kopen en niet bij M$.
  Het is gewoon koppelverkoop en zodra ik protesteer en zeg dat ik de extra software niet wil dan moeten zij dat accepteren. Het enige wat ze mee mogen leveren is een Dell OS en dat is er niet dus dan maar geen OS.
  BTW de preinstall van Windows is geeneens een punt, daar is cdfdisk voor ;)
  Maar ik weiger gewoon te betalen voor een Windows licentie.
 • Als je zin hebt om een robbertje te vechten met Dell, De EULA van MS verzekert je dat je je geld voor de licentie terug krijgt als WindowsXP je niet bevalt, of als je niet accoord gaat met de gebruikersovereenkomst.
  Ga dus bij de eerste start niet accoord met de gebruikersovereenkomst, en eis van Dell dat ze het beloofde geld terug geven

  Max
 • mischien is dit een onderwerp dat computer totaal eens zou moeten bekijken , alhoewel .. er zit elke maand wel een leuke folder van dell bij de ct , dus al te kritisch zal ct ook niet willen zijn :wink: ik vind sowieso dat ct een beetje te microsoft vriendelijk is desondanks ben ik toch al een jaar of 8 lid en lees het blad nog steeds met plezier , maar meer Linux zou op z'n plaats zijn.
 • Tjaa ik ben sinds dit jaar lid van C!T, C't en Linuxmagazine.
  Maar ik vind de C!T eigenlijk toch wel te simpel. Weinig diepgaande artikelen en veel te veel Windows based artikelen.

  Ik heb BTW van de Linuxmagazine nog niets gehoord, is het bekend dat dat zo lang duurt?
  Ik heb nu toch zeker al 3.5 week geleden me aangemeld. (autoincasso)
 • Ik weet niet hoe het met Toshiba zit, maar die laptops zijn iig (naar ik gehoord heb) Linux-vriendelijk.
 • De van Dell zijn qua componenten ook best Linux vriendelijk. Geen Winmodems ed.

  BTW Toshiba is $$$$$$$ niet te betalen.
 • Ik zou in ieder geval geen pc kopen als die niet zonder software kan die ik niet wilde hebben. Voor een pc prive is het ook al lang niet meer nodig dat men met 1 leverancier werkt, dat principe is zelfs totaal achterhaald. Ik zou het ook maar eens bij de baas aankaarten.

  Wat Dell en software betreft. Ik heb het zelf ook wel eens kort geprobeerd, had toen een Dell notebook met WinME gekocht Op de site stond 'volledige versie' waaronder ik toch iets anders versta dan een OEM. Omdat ik zelf al XP thuis had en op die notebook wilde gebruiken, heb ik toen die WinME aan mijn vader gegeven voor zijn pc. En daar wilde dat pakket dus niet installeren omdat er geen Dell bios op die pc zat. Daarna drie maal met Dell gebeld maar men bleef onverbiddelijk dat een 'volledige versie' wel degelijk hardware-gebonden kon zijn. Ik heb toen inderdaad ook verwezen naar het consumentenrecht en een uitspraak van de Europese rechtbank die inderdaad de koppeling van hard- en software bij verkopen verbood. Men werd er warm nog koud van. Uiteindelijk ben ik afgehaakt, maar het frustreert nog altijd.

  Dell heeft denk ik een wel redelijk argument. Men heeft namelijk een jaar lang Red Hat op al haar pc's aangeboden maar het verkocht voor geen ene meter. Anderzijds was men wel geld kwijt aan marketing en het ontwikkelen van wat extra software en Linux-drivers, en dat verdiende men zelfs al niet terug. Ik zie hierin overigens alleen een argument om geen Linux meer aan te bieden, geen argument om iedereen dan maar Windows door de strot te duwen.

  Zelfde verhaal geldt trouwens voor Office. Mijn broer kocht onlangs een Dell notebook met verplicht Works erop. Terwijl hij vanuit zijn eigen bedrijf gewoon een licentie Office 2000 heeft. Dus waarom moet je dan toch nog 35 Euro ofzo voor Works betalen?

  Het zou absoluut mijn voorkeur hebben als deze koppelverkoop eens zou stoppen.

  mvrgroet Edmond
 • [quote:0f8d7f8afb="Mandraker"]mischien is dit een onderwerp dat computer totaal eens zou moeten bekijken , alhoewel .. er zit elke maand wel een leuke folder van dell bij de ct , dus al te kritisch zal ct ook niet willen zijn[/quote:0f8d7f8afb]
  Hmm, waarom twijfelen aan de objectivieteit van het blad?
  [quote:0f8d7f8afb]
  ik vind sowieso dat ct een beetje te microsoft vriendelijk is desondanks ben ik toch al een jaar of 8 lid en lees het blad nog steeds met plezier , maar meer Linux zou op z'n plaats zijn.[/quote:0f8d7f8afb]
  Meer Linux zou idd leuk zijn, en schrijf de redactie hier eens een brief over, het blad schrijft voor haar lezers, hoe meer lezers Linux willen hoe meer Linux in het blad komt. ;)
  Of C!T Microsoftvriendelijk is? Ze hebben afgelopen jaar zeer kritische artikelen over XP en bijhorende activering geschreven, dus …

  Max
 • Terug bij het onderwerp,
  Waarom eigenlijk een pc van Dell?
  Waarom geen zelfbouwding van de pc-boer om de hoek?
  Die laatste heeft meer lak aan dat OEM-gedoe, is sneller met het afleveren van de pc (zwager van me wacht nu al 2 mnd op Dell, excuus van Dell is dat de dvd-romspelerproductie tijdelijk plat ligt :o ), en als je een probleem met het apparaat krijgt, dan kun je de verkoper in de winkel aan de stropdas trekken (niet letterlijk doen ;) , ipv je telefoonhoorn kapotknijpen terwijl je met zo´n helpdeskmiep (m/v) aan het discuseren bent.

  Max
 • Ik heb een redelijk nieuwe Toshiba-laptop…. even mijn verhaal….

  Linux op een laptop? Geeft nogal eens problemen met de beeldgrootte… Zo ook op mijn Toshiba Satellite 6000 pro met een Trident Cyberblade XP Ai1 videokaart. Deze kaart staat niet precies in de lijst; ook niet na kernel 2.4.18-3. Ik een LCD-XGA-scherm 1024x768(-16)@60Hz (hoewel vesa-generic ook zou moeten kunnen) met de Trident Cyberblade Ai1-module; driver trident (type 673 in de xf86config-lijst), met mem 8192. HorizSync 31.5-64.3, VertRefresh 50-90.
  Startend als niet grafisch bleef het scherm te klein. Dit bleek op te lossen door een append van "vga=791" aan de kernel-boot, hetgeen betekent 1024x768 16 bits kleuren. En 792 is 24 bits. Dit kan in grub of lilo (of loadlin) ingesteld worden.
  Verder had ik een klein grafisch scherm. Hiervoor bleek de truuk om in XF86Config in de subsectie display de gewenste resolutie 1024x768 vooraan te zetten.

  Met Suse8.0 en RedHat7.3 geprobeerd…. perfect! Ik denk dat het met Suse8.1 en RedHat8.0 nog eenvoudiger kan….
 • [quote:8fb8f21b14="maximilaan"][quote:8fb8f21b14="Mandraker"]mischien is dit een onderwerp dat computer totaal eens zou moeten bekijken , alhoewel .. er zit elke maand wel een leuke folder van dell bij de ct , dus al te kritisch zal ct ook niet willen zijn[/quote:8fb8f21b14]
  Hmm, waarom twijfelen aan de objectivieteit van het blad?
  [quote:8fb8f21b14]
  ik vind sowieso dat ct een beetje te microsoft vriendelijk is desondanks ben ik toch al een jaar of 8 lid en lees het blad nog steeds met plezier , maar meer Linux zou op z'n plaats zijn.[/quote:8fb8f21b14]
  Meer Linux zou idd leuk zijn, en schrijf de redactie hier eens een brief over, het blad schrijft voor haar lezers, hoe meer lezers Linux willen hoe meer Linux in het blad komt. ;)
  Of C!T Microsoftvriendelijk is? Ze hebben afgelopen jaar zeer kritische artikelen over XP en bijhorende activering geschreven, dus …

  Max[/quote:8fb8f21b14]

  Max , begrijp me niet verkeerd , ik val ct niet aan , als ik het niets vond had ik geen abbonement meer .
  over de inhoud in het blad zou eens een keer een poll gehouden moeten worden zodat de lezers hun ideen kwijt kunnen over de inhoud.

  om ff op dell terug te komen , er staat me ook iets van bij dat ze pc's met redhat geleverd hebben maar de " menigte " kent alleen windows , als ik vertel aan mensen dat op mijn pc Linux loopt dan zeggen ze " wat is dat ? " of " dat is toch zonder plaatjes ? " en het is jammer dat de " grote " jongens zoals dell ook alleen gaan voor het grote geld , dus als Linux niet meteen verkoopt laten ze het vallen ik denk dat ze liever 155 miljoen winst maken dan 150 miljoen , mij persoonlijk zou die 5 miljoen niet uitmaken :)

  in ieder geval zal ik het wel horen van dell en ik was niet van plan 2 maanden te wachten op een bak met printplaatjes , zelf knutsel ik zo'n ding in een paar uur in elkaar en vele hier zullen het nog sneller kunnen , en xp erop is absoluut uit den boze :)
 • [quote:897eab0f82="Mandraker"]
  om ff op dell terug te komen , er staat me ook iets van bij dat ze pc's met redhat geleverd hebben maar de " menigte " kent alleen windows , als ik vertel aan mensen dat op mijn pc Linux loopt dan zeggen ze " wat is dat ? " of " dat is toch zonder plaatjes ? " en het is jammer dat de " grote " jongens zoals dell ook alleen gaan voor het grote geld , dus als Linux niet meteen verkoopt laten ze het vallen ik denk dat ze liever 155 miljoen winst maken dan 150 miljoen , mij persoonlijk zou die 5 miljoen niet uitmaken :) [/quote:897eab0f82]

  Nou, wat ook geholpen heeft is dat MS Dell er fijntjes op wees dat ze volgens het OEM-contract geen systemen mochten aanbieden met een ander OS. Dus dat van te weinig vraag naar RH is niet de doorslag geweest om niet langer Linux aan te bieden voor hun systemen.

  Max
 • Zo zie je maar weer dat wanneer een leverancier zijn klanten wil helpen en dus een OEM-contract aangaat hij zijn kop in een strop steeekt :evil:

  Maar ze kunnen je niet verplichten om software af te nemen die je niet wilt dus een PC zonder software moet een mogelijkheid zijn.

  WBT. de licencie zoals MS die geeft en de terugkoop gearantie …
  Die geldt alleen indien je de software ongeopend retourneerd :o
  Hoed at werkt voor geinstalleerde software weet ik niet, maar ik heb zelf al eens een geintje bij VOBIS gehad. Ging een MB+proc halen en nog wat los spul (vrijwel een compleet systeeem :D ) en moest daar zgn. Windows bij nemen. Heb een hoop stennis gemaakt in die winkel en gedreigd met de koppelverkoop :D toen bond de fil.chef WEL in en accepteerde de verkoop zonder OS (scheelde toen slechts FL.50,= maar toch, het ging om het principe :D )

  Verder kom je onder de licentie van MS altijd wel uit want die is voor 90% onzin en van die laatste 10% kunnen ze hier in NL slechts 2 % gestand houden :D
 • [quote:f931e0c83b="MrLeeJohn"]Ik heb een redelijk nieuwe Toshiba-laptop…. even mijn verhaal….

  Linux op een laptop? Geeft nogal eens problemen met de beeldgrootte… Zo ook op mijn Toshiba Satellite 6000 pro met een Trident Cyberblade XP Ai1 videokaart. Deze kaart staat niet precies in de lijst; ook niet na kernel 2.4.18-3. Ik een LCD-XGA-scherm 1024x768(-16)@60Hz (hoewel vesa-generic ook zou moeten kunnen) met de Trident Cyberblade Ai1-module; driver trident (type 673 in de xf86config-lijst), met mem 8192. HorizSync 31.5-64.3, VertRefresh 50-90.
  Startend als niet grafisch bleef het scherm te klein. Dit bleek op te lossen door een append van "vga=791" aan de kernel-boot, hetgeen betekent 1024x768 16 bits kleuren. En 792 is 24 bits. Dit kan in grub of lilo (of loadlin) ingesteld worden.
  Verder had ik een klein grafisch scherm. Hiervoor bleek de truuk om in XF86Config in de subsectie display de gewenste resolutie 1024x768 vooraan te zetten.

  Met Suse8.0 en RedHat7.3 geprobeerd…. perfect! Ik denk dat het met Suse8.1 en RedHat8.0 nog eenvoudiger kan….[/quote:f931e0c83b]

  framebufferdevice is geweldig ;)

  levert vooral ook lekkere consoles op… 120x69 ofzo :9 ( zie Documentation/fb/* )

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.