Vraag & Antwoord

OS Linux

SMOOTHwall: optimale instelling Proxy cache?

Anoniem
LibraOne
8 antwoorden
 • Smoothwall draait hier (netwerkje met 2 PC's) inmiddels lekker op een 'oude' P-166MMX, 64 MB RAM en 2 GB HD. Tot zover alles goed. 8)
  Maar wat is nu eigenlijk de ideale waarde voor de Proxy-cache? Standaard staat deze geloof ik op 100 MB, ik heb hem maar op 250 MB gezet (HD-ruimte genoeg dacht ik zo). Wat is nu beter: zoveel als mogelijk cacheruimte reserveren, of de cache juist kleiner laten?
 • Je kan het antwoord hierop overigens beter uitgelegd in de documenten vinden die je kan downloaden van de SmoothWall site.

  In ieder geval moet je het niet te groot maken, er moet ruimte over blijven omdat als bijvoorbeeld je logs gaan groeien en er ontstaat ruimtegebrek je een crash riskeert. Ik heb 'm zelf op 300 mb staan op een schijf van 2 GB. Ik vraag me wel af of hij ook wel alles van die 300 mb gebruikt. Wellicht is die 100 mb just fine.
 • De log-files worden standaard (in mijn versie van smoothwall tenminste) op een aparte partitie /var/logs weggeschreven en iedere maand automatisch verwijderd. Een crash door teveel geroeide logfiles is dus vrij onwaarschijnlijk.
 • Als je maar 2 computers gebruikt werkt een proxy server alleen maar vertragend.
 • Kan je dat uitleggen?
 • [quote:bcca521931="[DarthV]"]Als je maar 2 computers gebruikt werkt een proxy server alleen maar vertragend.[/quote:bcca521931]

  Ik heb anders hele andere ervaringen… :wink:
 • Een proxy server is vaak een redelijk "zware" belasting voor het systeem. Met name omdat er veel geheugen voor nodig is en dat het veel schijf activiteit veroorzaakt op de server. Aangezien de machine waarop je het draait een wat oudere is zal het altijd trager zijn dan met 2 machines rechtstreeks te browsen.
 • Smoothwall is alleen een router/firewall, met de mogelijkheid om ook een proxyserver te draaien. M.i. is een P-166 MMX met 64 MB RAM wel zwaar genoeg. Ik heb trouwens zelf de ervaring met pagina's die je dagelijks bezoekt, dat die veel sneller laden (100 MBits/sec van het LAN is sneller dan 256 Kbits/sec van de ADSL toch?) dan zonder de proxyserver…
  Het kleine beetje snelheidsverlies bij het bezoeken van 'niet-gecachte' pagina's weegt daar m.i. niet tegenop.
  Van een 'ratelende' HD heb ik in ieder geval geen last.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.