Vraag & Antwoord

OS Linux

Overstappen op linux?? (RedHat)

Anoniem
xiliduur
18 antwoorden
 • Ik ben van plan om (als ik het getest heb) RedHat langs WindowsXP te zette. Nu heb ik nog twijfels ivm de volgende vragen:
  1. Beschikbaarheid van drivers (oa Radeon8500, heb ergens gehoord dat er slecht te krijgen waren voor deze kaart)
  2. Spellen, kan ik gewoon bijv GTA3 en Battlefield draaien onder Linux??
  3. Iemand betere ideen als Red Hat???
  Ik hoop eigenlijk dat ik op deze vragen antwoord kan krijgen om voor zeker te spelen en dadelijk niet zonder drivers zit ofzo.

  Alvast bedankt voor alle antwoorden :P :P
 • Voor drivers zal ik niet zo bang zijn..ik bedoel dat je bij RedHat wel goed zit..RH kent erg veel drivers en misschien wel meer dan XP..
  Voor je spellen zou ik het niet zo snel weten maar return to castle wolfenstein,quake3 en Unreal Tournament zijn perfect te bespelen onder Linux.
  Maar je kan je beter afvragen waarom je Linux wilt proberen..om games te spelen of om een stabiel,snel,vrij en veelzijdig OS te draaien waar je (bijna) alles mee kan doen en wat niet vatbaar is voor virussen en standaard een goeie firewall aan boord heeft.
  Daarbij bergen aan software gratis te vinden of te installeren direct van cd en super mooie desktops die er mooier uit zien dan XP.
  Dus ik kan je zoiezo aanraden om Linux (Rh 8.0) er eens naast te installeren en kijk of het je bevalt..zo ja..maak dan de switch die zo veel hebben gemaakt :-)

  M.
 • [quote:8b27831bd2="De Geest Van Oirlo"]
  1. Beschikbaarheid van drivers (oa Radeon8500, heb ergens gehoord dat er slecht te krijgen waren voor deze kaart)[/quote:8b27831bd2]
  Kijk even rond op de site van RedHat, want ze hebben daar een lijst met ondersteunde hardware (waar drivers voor zijn).

  [quote:8b27831bd2]2. Spellen, kan ik gewoon bijv GTA3 en Battlefield draaien onder Linux??[/quote:8b27831bd2]

  Je bedoelt dat je een cd van die spellen er in doet en 'gewoon' installeert onder Linux? Nee dat gaat niet lukken, tenzij misschien onder Wine of dat het spel ook beschikbaar is om onder Linux te spelen. Voor het laatste moet je kijken bij de site van de fabrikanten van de spellen. Ik geef je echter weinig kans.

  [quote:8b27831bd2]3. Iemand betere ideen als Red Hat???[/quote:8b27831bd2]

  Ik heb begrepen dat Mandrake een betere Red Hat dan Red Hat is. En je hebt ook nog Suse. Qua installatiegemak (lees gebruikersinterface) schijnen Mandrake en Suse net even iets makkelijker te zijn. Maar FWIW ik gebruik ook Red Hat en met veel plezier tot nu toe. Heb zelf die andere distro's nog niet geprobeerd.
 • Mandrake is een fijne :) voor spelletjes ben je toch aangewezen op windows denk ik .. alhoewel tuxracer ook erg geinig is , verder is er nog quake , unreal tournament en er zullen er nog wel meer zijn denk ik
 • Reden waarom linux. Ik wil gewoon eff proberen hoe het werkt en aangezien het steeds meer gebruikt word lijkt me het ook wel leuk om er wat mee te plaren. We hebben hier al SUSE 5.1 (ofzo) liggen maar deze snap ik niet helemaal :-? (heb het niet zo op DOS interfaces) Ik wou zowiezo Windows er niet afgooien. Maar als er drivers zijn kan ik altijd gaan proberen. Iedereen bedankt voor de antwoorden. Pa gaat next time in france (heel snelle inet verbinding van HP) red hat downloaden. Dus als ik er niet uit kom horen jullie het nog. :P
 • Persoonlijk zou ik meer voor Mandrake gaan, RedHat begint de GUI aardig uit te kleden om het 'gebruiksvriendelijker' te maken, zelf vind ik het verwijderen van opties juist gebruiksonvriendelijker..

  Max
 • En deze kun je ook gewoon downloaden neem ik aan. (waar?)Nog eff iets, ik d8 dat alle versies een Grafische installatie procedure hebben. Is dit ook zo??
 • op http://linuxiso.org kun je diverse linux-smaken downloaden, en uiteraard op de sites van de betreffende Linux-distributies. SuSE is niet als iso te downloaden, maar wel te installeren vanaf een harde schijf, of via ftp. Caldera kent een per seat license, evenals lindows. Die kun je dus niet downloaden. Kijk ook in de faq van dit forumonderdeel.

  Niet alle Linx-distro's hebben een grafische installatie. Voor zover ik weet hebben Slackware en Debian nog steeds een menu-gestuurde installatiemethode.

  Maar distro's als RedHat, SuSE, Mandrake, hebben wel een grafische installatieprocedure. Alle 3 zijn op dat gebied inmiddels aardig volwassen, en dus vrij eenvoudig te installeren.

  Max
 • Bedoel je versies of distributies? Een versie is 7.3, 8.0 etc. Een distributie (ook wel distro genoemd) is bijv. Red Hat, Mandrake, SUSE. En er zijn ook distro's die geen grafische schil hebben voor de installatie. Maar bovengenoemde zijn wel grafisch.

  Mandrake site: http://www.mandrakelinux.com/nl/ nog in je eigen moerstaal ook!
 • [quote:09d02c442e="LibraOne"]
  Mandrake site: http://www.mandrakelinux.com/nl/ nog in je eigen moerstaal ook![/quote:09d02c442e]

  Yep, en dat wordt gedaan door vrijwilligers (net als de guivertaling van RedHat, SuSe en Mandrake), dus als je tijd over hebt :)

  max
 • Mandrake 9 staat op de dvd van het blad LinuxFormat (engelstalig). Je kunt direct van de dvd installeren, of de iso's op cd zetten. Altijd handig als je jezelf een download wilt besparen - en je krijgt er nog extra software bij ook :D
  't Is geen goedkoop blad (ruim EUR 14) en je hebt een dvd speler nodig (tenzij je de cdromversie koopt :) )

  Greetz, dJezzer 8)
 • Die 14euro heb ik wel over voor een DVD met Linux en een hele hoop extra programma's. Dit blad kan ik gewoon in het "tijdschriften vak" vinden. ftp://ftp.surfnet.nl/pub/os/Linux/distr/Mandrake/Mandrake/9.0/i586/

  Als ik het wil downloaden, moet ik gewoon al deze bestandjes naar me HDD kopieren???
 • en over ISO bestandjes, hoe open ik die dingen eigenlijk. Heb hier ook al een keer mee liggen te stoeien.
 • ISO's zijn cd-images. Die brand je op een cdrom (1 iso per cd). In Roxio Easy Cd Creator (windows software) doe je dat via bestand - beeld branden - /pad/naar/iso.

  Greetz, dJezzer
 • [quote:cd0530861b="De Geest Van Oirlo"]en over ISO bestandjes, hoe open ik die dingen eigenlijk. Heb hier ook al een keer mee liggen te stoeien.[/quote:cd0530861b]

  zo ff uit het bolletje :D
  mount -t iso9660 -o loop /plaats waar hij staat /plaats waar je wil mounten

  Maar als je nog geen linux systeem hebt zul je ze moeten branden op een cdrom. Vrijwel alle Windows brand proggies hebben dacht ik wel die mogelijkheid.
  onder linux is het veel makkelijker want daar wordt veel meer met images (img/iso) gewerkt.
 • Ik zou inderdaad voor Mandrake gaan. Die herkent b.v. bij het installeren al je printer en je grafische kaart, wel zo handig. Verder is Mandrake helemaal wat gebruikersvriendelijker dan Red Hat. Tip: Vergeet bij het installeren niet dit in de expertmode te doen en niet in de standaardmode en de development tools te installeren . Anders wordt je later gek van de 'command not found'mededelingen.

  Emile
 • Ik heb gisteren nog eff het 1e artikel over linux gelezen in de Computertotaal. Hierin komt SUSE het beste uit voor beginners. Ik begrijp alleen wel dat dit nogal wat kost met alle extra programma's. Ik denk dat ik dus voor mandrake ga. Nu nog w88 op kabel inet (komt binnekort) of tot pa naar france gaat.
 • Misschien is het beter om eerst eens de vraag te stellen wat je nou precies met linux wil en wat je ervan verwacht anders kon het nog eens een behoorlijke tegenvaller worden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.