Vraag & Antwoord

OS Linux

Bad blocks; wat nu?

Anoniem
RobertV
5 antwoorden
 • De harde schijf van mijn oude computer is niet zo best meer. Hier en daar zitten een paar bad blocks die zelfs voor kan zorgen dat de harde schijf vastloopt. Het enige wat ik dan nog kan doen is mijn computer uit en aanzetten (zelfs reset wilt soms niet helpen).
  Ik wil Linux vertellen om die bad blocks niet te benaderen, net zoals Windows' Schijfcontrole dat kan doen. Hoe doe ik dat?

  Op dat systeem draait RedHat 7.3 met ext3.
 • Mocht je ooit nog op kunnen starten:

  fsck.ext3

  Dan backuppen en snel wegdoen die schijf. Meestal zijn bad clusters de start van een hoop ellende en zullen er snel meer volgen.
 • Volgens de info op deze site kan de harddisk getest worden op bad blocks met commando: badblocks :roll:
 • Hij kan wel opstarten, alles werkt nog behalve die paar bad blocks. Ik wil die hd niet weg doen, de computer is toch al oud en wordt maar heel weinig gebruikt.

  Ja, ik weet dat ik fsck kan gebruiken om het bestandssysteem te repareren en badblocks kan gebruiken om te controleren op bad blocks. Maar hoe vertel ik Linux nou om die gevonden bad blocks niet te gebruiken?
 • Lees man badblocks, daar zie je een verwijzing naar man e2fsck, de -c optie moet je hebben. Die runt automatisch badblocks.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.