Vraag & Antwoord

OS Linux

Backup strategie

Anoniem
water
6 antwoorden
 • Wat ik wil is mijn systeem ongeveer éénmaal per maand dusdanig backuppen, zodat ik bij één of andere crash snel de backup weer kan terug zetten, zodat ik direct weer een draaiend systeem heb.

  De reden dat ik dit wil is dat Gentoo we eens een tikkeltje instabiel wil zijn als je experimentele software installeerd. Een beperkte backup heb ik niets aan, want dat compilen duurt dan weer zo lang.

  Vraag 1: wat moet ik wel en wat moet ik niet backuppen?
  Vraag 2: doe ik dit vanaf een draaiend systeem of kan ik beter booten met een cd en zo op een aparte partitie de backup maken?
  Vraag 3: je kunt met tar files uitsluiten, kan dit ook met volledige dirs?
 • Hier staan een paar hele sterke tools bij:

  http://www.ibiblio.org/pub/Linux/system/backup/!INDEX.html
 • omdat het specifiek over een gentoo systeem gaat: Kun je niet emergen met de buildpkg optie ingeschakeld in je /etc/make.conf ?

  dan vind je in /usr/portage/packages/All/ altijd een binair pakketje terug, wat je zo kan emergen, als een update ongedaan gemaakt moet worden.

  het backuppen van /home is natuurlijk een ander verhaal. Ik gebruik daarvoor rsync naar een andere PC met een fikse hd erin.
 • Wbsoft, bedankt, ik ga er eens naar kijken. Uiteraard worden /home en /etc apart gebackupped.

  EDIT: Ik kan de optie in /etc/make.conf of /etc/make.globals niet vinden. Ik kan natuurlijk wel de optie meegeven met emergen.

  Maar: als ik toch een backup wil maken om een compleet systeem te kunnen terugzetten, hoe kan ik dat het beste aanpakken. Aan tooltjes heb ik niet zoveel, want ik wil eventueel met een bootable cd de boel kunnen terug zetten.
 • Tja als je die tools nou eens bekijkt kun je zien hoe je een juiste backup kunt maken dan kijken hoe je een bootable cd moet maken en klaar.
 • dan heb jij hele ouwe make.globals en make.conf files! :)
  [code:1:b515ca1b4b]
  # Default maintainer options
  #FEATURES="digest sandbox noclean noauto buildpkg"
  # Default user options
  FEATURES="sandbox ccache"
  [/code:1:b515ca1b4b]
  Gewoon dus buildpkg toevoegen aan FEATURES.
  Wat betreft eenmalige backup om op een bootable te branden zou ik zeggen: mkisofs, met de optie -x kun je /proc, /tmp en de directory waar de image komt te staan (bijv /root) uitsluiten van deelname. MySQL databases kun je beter backuppen met mysqldump.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.