Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux op de laptop

Anoniem
Egghard
6 antwoorden
 • Naar aanleiding van het artikel in C!T 2 heb ik Knoppix gedownload. Mijn PC startte er prima mee op en alles werkte naar behoren. Hierdoor aangemoedigd liet ik ook een laptop (Compaq Presario 1200) met Knoppix opstarten. Ook nu draaide alles perfect, zelfs de batterijmeter deed het gewoon.
  Kan ik hieruit afleiden dat ik gewoon een willekeurige 'echte' Linux-distributie kan installeren zonder problemen met drivers e.d.? Compaq staat namelijk bekend als nogal moeilijk, wat dat betreft.
 • Niet iedere distributie bevat dezelfde drivers. Waarschijnlijk zullen de bekendste distributies wel draaien als je de nieuwste versies download: Mandrake, Suse, debian, …
  Je kunt natuurlijk ook je knoppix op harde schijf installeren. Zie het forum op www.knoppix.net
 • Als knoppix werkt, dan moet elke Linux distributie in elk geval aan de praat te krijgen zijn. Maar de mate waarin de configuratie automatisch verloopt kan verschillen.
 • Voor wat je er eventueel aan hebt…. dit staat o.a. op mijn tips-pagina….

  Linux op een laptop? Geeft nogal eens problemen met de beeldgrootte… Zo ook op mijn Toshiba Satellite 6000 pro met een Trident Cyberblade XP Ai1 videokaart. Deze kaart staat niet in de lijst; ook niet na kernel 2.4.18. Ik een LCD-XGA-scherm 1024x768(-16)@60Hz (hoewel vesa-generic) ook zou moeten kunnen) met de Trident Cyberblade Ai1-module; driver trident (type 673 in de xf86config-lijst), met mem 8192. HorizSync 31.5-64.3, VertRefresh 50-90.
  Startend als niet grafisch bleef het scherm te klein. Dit bleek op te lossen door een append van "vga=791" aan de kernel-boot, hetgeen betekent 1024x768 16 bits kleuren. En 792 is 24 bits. Dit kan in grub of lilo (of loadlin) ingesteld worden. Verder had ik een klein grafisch scherm. Hiervoor bleek de truuk om in XF86Config in de subsectie display de gewenste resolutie 1024x768 vooraan te zetten. Met Suse8.0 en RedHat7.3 geprobeerd…. perfect!
 • Het probleem van klein beeld op de laptop kan ook met iets anders te maken hebben.
  Zelf gebruik ik wel eens een satalite 1640.
  Als je in het bios gaat, dan zie je een functie 'stretched'.
  Dit zorgt er voor dat proggy's die niet in de 'native-resolutie' werken, toch schermvullend zijn.
  Dit lijdt soms tot enorm wazige, of erg lelijke text / figuren.

  Dit is een zeer irritant probleem en er is volgens mij niks aan te doen.
  Dit komt doordat het lcd scherm vaststaat in een bepaalde resolutie die niet kan veranderen.
 • Ik ben jaren geleden begonnen met het installeren van linux op mijn aldi laptop (lifetec, maar bleek gewoon een asus lg7000 te zijn).
  Suse, mandrake en redhat. Ik heb alleen in het begin enkele problemen gehad met de xserver. Hoe nieuwer een laptop en dus de grafische chip hoe meer kans dat je meer tijd moet steken in het configureren. Hoewel de nieuwste distro's goed, zeg steeds beter, met hardware overweg kunnen.

  Ik kan je de volgende site aanraden: http://www.linux-laptop.net
  Misschien staat je laptop daar bij.
  Gewoon proberen zou ik zeggen. Voor de kosten hoef je het niet te laten en de voldoening is groot.
  Bart

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.