Vraag & Antwoord

OS Linux

LAN-browsen, LISa

8 antwoorden
  • Sinds kort heb ik Red Hat 8.0. Daarin werkt alles perfect, behalve een soort Network Neighborhood zoals in Windows. Ik zou willen zien welke machines allemaal op het LAN aanwezig zijn. Ik heb: kabel via chello, een router en 4 pcs: een met winXP, een met Win2000 server, een met Win98 en een met Win2000 Prof. De win2000 server moet worden vervangen door Linux 8.0, maar pas als alles draait en dat betekent voor mij ook Oracle9i. Jammer genoeg wil het LAN browsen maar niet lukken. Ik krijg de melding dat host localhost niet bereikt kan worden. Pingen naar alle machines loopt perfect. Apache web servers geven spontaan hun sites door, en ook samba heb ik met goed fatsoen geinstalleerd. Vervolgens ook nog een rpm opgehaald waarmee ik het NTFS-systeem te lijf kan. Windows2000server partitie kan ik nu prima lezen, maar dat is de lokale machine. Het netwerk wil Konqueror maar niet op ... Kortom: alles lijkt aanwezig om succesvol via het lan te kunnen browsen. lan://jeeves geeft dus de foutmelding. Maar bij smb://jeeves/websites (/websites is een van de shares op die machine) vraagt Konqueror om een usernaam en wachtwoord; geef ik het verkeerde wachtwoord, dan moet ik dat opnieuw invoeren, maar als het wachtwoord correct is krijg ik de bestande van de share niet te zien. Het bestand hosts ziet er echt prima uit. Wat doe ik nou fout/wat begrijp ik nou niet?
  • probeer het eens met LinNeighberhood. Dit werkt vaak wel goed.
  • Wow, er is maar liefst een RedHat8.0 rpm van! Vanavond direct maar even kijken of dat werkt ... Overigens wel jammer om het met een pakket op te lossen, want ik had liever begrepen wat ik nou mis. Moet iets met DNS te maken hebben, maar wat? Dank je wel.
  • [quote:7128339c9f="RodeHoed8"]Wow, er is maar liefst een RedHat8.0 rpm van! Vanavond direct maar even kijken of dat werkt ... Overigens wel jammer om het met een pakket op te lossen, want ik had liever begrepen wat ik nou mis. Moet iets met DNS te maken hebben, maar wat? Dank je wel.[/quote:7128339c9f] kijk eens of in /etc/hosts staat [code:1:7128339c9f] 127.0.0.1 localhost [/code:1:7128339c9f] verder moet je als root LISA instellen. overigens welke KDE heb je ?
  • Ik weet zeker dat die entry er in staat. Ik heb aan de tabel ook de ip-adressen en de namen van de andere machines op het LAN toegevoegd. Maar ik zit op mijn werk, dus ik ga vanavond zeker nog even checken. Maar, over DNS gesproken, moet er dan niet ergens lokaal een DNS server draaien? Eentje die zelf de namen van de machines in mijn LAN naar IP-adressen kan vertalen? Of vertaalt elk programma zelf op basis van het bestand /etc/hosts de namen naar IP-adressen? Als ik een DNS server heb draaien, moet ik die dan niet ergens terug kunnen vinden in de draaiende services? Ik vind wel Apache (httpd) maar nergens vind ik iets van DNS of wat er op lijkt. "Bind" misschien? [edit time=12:44] O ja, ik heb KDE 3.0.3-3. Die wordt standaard bij RedHat 8.0 geleverd. Is het soms een bug in mijn Konqueror versie? En ... wat bedoel je met "LISa als root instellen". Hoe en waar doe je dat? [/edit]
  • Sorry, verkeerd gelezen. Ik heb LISa inderdaad steeds alle applicaties en instellingen aangemaakt als root.
  • Hey wstolk, Ouwe rot! Dat is een perfecte oplossing: LinNeighborhood... Alle machines inclusief hun shares gewoon als een uitklapbare boomstructuur. Ik kan nu ook de bestanden op de machines zien en gebruiken. Heel mooi. Ik ga toch maar even KDE3.1 proberen voor het geval je bedoelde dat er wellicht een bug in Konqueror zit. Bedankt!
  • heb ik ook geprobeerd, maar als ik dan op de smb-map klik, krijg ik steevast een error. alle bovenstaand is correct ingesteld, maar waarom ik die fout krijg?

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.