Vraag & Antwoord

OS Linux

Welke Linux distributie voor beginner?

Bovendien is er geen aankondiging voor rc3, maar deze staan wel op alle up2date mirrors.

Anoniem
LB06
36 antwoorden
 • Suse kun je alleen maar in de winkel kopen (kijk eens bij Donner op de Lijnbaan), Mandrake kun je als ISO downloaden en op CD fikken
 • Niet om lullig te doen…. maar lees de faq hiero eens…. is errug goed namelijk….
 • Ik heb zopas 2 installaties gedaan: SUSE en Red Hat.
  Suse lijkt me het eenvoudigste (vooral qua installatie), maar eerlijk gezegd op linux gebied ben ik een echte leek.
  Hoplijk betert dit :wink:
 • Ik lees op het forum over verschillende linux distibuties,welke distributie is voor een beginner redelijk eenvoudig te installeren.O.a genoemde distributies Mandrake,Redhad 8.0,Suse 8,2
  Waar zijn ze eventueel te bestellen.
 • # SuSE 8.2 komt 14 april uit, daar zou ik even op wachten. Is te koop bij oa Dynabyte, Donner, Mediamarkt in Rotterdam.

  # SuSE is IMHO bij uitstek de ideale distro voor beginners, maar ook Mandrake is erg geschikt. Daarvan komt 9.1 bijna uit dus dan moet je daar even op wachten.

  # Ik zie nu oppeens dat hier 2 mensen uit Rotterdam komen, er is namelijk een soort mini Linux Club Rotterdam geboren een tijdje terug. Emile Kneppers, Richard Meijer (dpinguin), Erik den Toom en ik hebben twee weken terug een meeting gehad bij mij thuis en ik heb net vandaag een mail weggestuurd voor een datum voor een volgende meeting in april/mei. Jullie zijn van harte welkom natuurlijk, je leert veel van elkaar en het was vorige keer echt reuze gezellig.
 • RedHat 8, kost niets en gemakkelijk te installeren. Mandrake, alhoewel daar nog geen definitieve versie van is geloof ik. Ik ben ooit met RedHat begonnen en eigenlijk altijd gehouden. Heb wel een tijdje SuSe 4.3 gehad, maar die was toen niet erg gebruiksvriendelijk. Een klasgnoot van mij draair SuSe 8.1 en dat ziet er (mede door Yast) ook erg simpel uit…..

  Beetje eigen keus dus. Ik ben begonnen met het veel lezen van sites en ook veel screenshots kijken. Uitenindelijk is het ondanks de adviesen die een ieder geeft een persoonlijke mening. Je moet dus toch zelf beslissen. Wel kan ik zeggen dat ik RedHat als beginner wel prefereer boven de meeste andere distro´s…
 • # Mandrake 9.0 is er gewoon hoor.

  # Mandrake en SuSE kosten natuurlijk ook niets, maar ik houd altijd aan dat het om te beginnen altijd handig is gewoon een doosje te kopen, zoals ik in een ander recent topic al heel uitgebreid vertelde zit er bij SuSE een heel leuk boekje, dat je introduceerd in Linux en na het lezen hiervan ben je in principe klaar en weet je alles wat nodig is om Linux te gebruiken.
 • Dat is waar, maar ik heb het anders gedaan. Namelijk RedHat 8 gedownload en een LPI-boek van 45€ besteld. Die is distributie-onafhankelijk (alhoewel het SuSe boekj dat natuurlijk gedeeltelijk ook is) Dat is natuurlijk ook een goede keus.

  Wat betreft Mandrake, je hebt gelijk. Ik dacht dat er alleem nog een beta was. wanneer komt RedHat 8.1 nou :cry: :cry: :cry:
 • # Mandrake bestaat al heel lang, de 9.1 versie is idd nog beta.

  # Tot mijn vreugd is het SuSE boekje eigenlijk bijna geheel distro onafhankelijk. Het legt dingen uit over de principes van Linux (zoals hoe om te gaan met de root gebruiker, hoe de directory three van Linux in elkaar steekt), over hoe KDE en GNOME werken en het geeft een korte maar zeer nuttige cursus commandline.

  # Het is ongeveer 180 bladzijden dik en leuk en vlot om te lezen, minpunt is dat het volledig in het Engels is, wat voor sommige mensen een probleem is :(
 • Mandrake 9.1 Bamboo is inmiddels gelanceerd. Er staat een officiële aankondiging op de frontpage. De mirrors zijn nog overbezet, maar je kunt volgens mij ook gewoon rc3 downloaden, omdat de md5sums gewoon hetzelfde zijn en rc3 dus gewoon de final is. Nu is het nog even wachten op SuSE 8.2 om te beslissen welke ik ga kopen (wil graag de distro bakkers steuenen).
 • Suse en Mandrake zijn het beste te installeren, bij Redhat moet je waarschijnlijk aan de slag met partition magic of een andere partitie-manager omdat Redhat niet uit zichzelf de partities splitst.

  Bij PCM computermagazine zit deze maand overigens een DVD met Redhat 8.0 erbij (2cds die je zelf moet branden) , kun je in de supermarkt kopen, ik neem aan dat de documentatie op de cd erbij staat.

  Persoonlijk vind ik Suse de beste keus voor beginners, mandrake 8.1 gaf me een wat mindere indruk.
 • Was SuSE 8.1 niet behoorlijk buggy? (Mozilla, Evolution)

  Hier moest er iig nog flink wat aan worden gesleuteld.
 • # Je kunt dan beter de LinuxStarter kopen ipv de PCM, deze heeft ook 2 RedHat 8.0 cd's en een heel blad vol met informatie over Linux.

  # Nee, SuSE 8.1 werkt prima, vele gebruiken het hier. Je moet alleen ff een symlink aanpassen, omdat nu ook je DVD in scsiemulatie wordt gezet.
 • Mozilla draait alhier goed met SuSE 8.1
  Evolution gebruik ik niet, maar een paar tests in het verleden leverden geen crashes op.
  Galeon draait alhier niet onder SuSE (althans de meegeleverde versie, die crasht bij de eerste de beste html-code)

  Max
 • [quote:73c8f70821="maximilaan"]Mozilla draait alhier goed met SuSE 8.1
  Evolution gebruik ik niet, maar een paar tests in het verleden leverden geen crashes op.
  Galeon draait alhier niet onder SuSE (althans de meegeleverde versie, die crasht bij de eerste de beste html-code)

  Max[/quote:73c8f70821]
  Bij mij waren in Mozilla de fonts lang niet zo mooi als in Mandrake of RH. En Galeon crashte ook ja, maar die gebruik ik toch niet… :lol:

  Ben trouwens erg benieuwd naar SuSE8.2
 • # Over Mozilla gesproken, hier in Slack Current zijn de Mozilla fonts helemaal ernstig lelijk. Ik hoop dat daar in de offiële 9.0 wat aan gedaan is.
 • [quote:659fe11f08="computerbacterie"]Suse en Mandrake zijn het beste te installeren, bij Redhat moet je waarschijnlijk aan de slag met partition magic of een andere partitie-manager omdat Redhat niet uit zichzelf de partities splitst.
  [/quote:659fe11f08]

  RedHat komt standaard met fips mee.. een progsel waarmee je partities op kan splitsen. Volgens mij is er geen enkele distributie die partities kan splitsen als jij doelt op het kleiner maken van FAT32 partities.

  RedHat annaconda/disk druid kan de rest prima verzorgen.
 • Fips is zeker niet de meest gebruikvriendelijke optie. Diskdrake van MDK kan FAT verkleinen, vergroten, etc. Met 9.1 kun je zelfs NTFS resizen. M.i. een veel betere oplossing dan fips.
 • Ik heb geen ervaring met andere distro's dan redhat, ik ben begonnen met 7.2, maar net nadat ik een nieuwe hd had gekocht (speciaal voor linux), dus ik had geen problemen met partitioneren. Ik zou sowiso als je nog niet zeker weet of je linux wilt, en je winNT/2k/XP hebt, eerst ff proberen met VMware ofzow
 • [quote:9ade9c6447="LB06"]. Met 9.1 kun je zelfs NTFS resizen. M.i. een veel betere oplossing dan fips.[/quote:9ade9c6447]

  ik dacht het niet:

  [quote:9ade9c6447="mandrake.com"]
  In addition to automatically configuring all the devices on a machine, the installation procedure provides many unique features such as offering various filesystems (including journalized filesystems Ext3, ReiserFS, XFS, and encrypted file systems), setting up RAID disks and resizing MS-Windows FAT32 partitions.
  NTFS partitions are now supported (read-only).
  [/quote:9ade9c6447]

  kortom.. FAT32 kan verkleint worden .. NTFS absoluut NIET..het is readonly.. NTFS read-only support staat al standaard aan in de kernel van RedHat 8. Mandrake is hier echter laat mee (niet dat NTFS support nuttig is)

  fips is absoluut geen bottleneck voor de keuze voor een distributie. fips is zeer goed gedocumenteerd t(heb zelfs een nederlandse howto over fips gezien) Daarin tegen is fips erg krachtig. Bovendien wordt fips bij veel distributies meegeleverd en is op elke distributie hetzelfde. een installer van een distributie verschilt van de rest.
  Dat fips niet gebruikersvriendelijk zou zijn is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Iemand die met partities rommelt moet zowieso weten wat hij doet. of het nou met muisklikken is of met het gebruik van het toetsenbord.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.