Vraag & Antwoord

OS Linux

netwerk tussen Linux redhat 8.0 en Windows XP

Anoniem
M Kelder
2 antwoorden
  • Hallo ik ben net begonnen met linux redhat 8.0 en dat valt nog vies tegen ik denk dat ik eerst maar is wat boeken moet gaan lezen. Nu is mijn vraag is het mogelijk om een netwerk tussen Windos XP en Linux te maken. Ik kan ook nog niet eens een programma instaleren zoals norton, nero of mijn modem drivers. Moet ik dan al met sripts enzo gaan werken??? Nu ik net ben begonnen met linux denk ik "hoe krijg ik ooit al die commando's en srips in me hoofd'' denk ik dit goed of leer je dat vanzelf wel, ik ken tot nu toe aleen nog maar reboot en poweroff.
    :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
  • [quote:c8cd1c423b="roderick3"]Hallo ik ben net begonnen met linux redhat 8.0 en dat valt nog vies tegen ik denk dat ik eerst maar is wat boeken moet gaan lezen. Nu is mijn vraag is het mogelijk om een netwerk tussen Windos XP en Linux te maken. [/quote:c8cd1c423b]Ja, dat kan. Omdat Windows geen NFS ondersteund moet dit met Samba. In dit forum is een pagina met het kopje Linux documentatie. Daar staat uitgebreid beschreven hoe je Samba kunt instellen.[quote:c8cd1c423b="roderick3"]Ik kan ook nog niet eens een programma instaleren zoals norton, nero of mijn modem drivers. Moet ik dan al met sripts enzo gaan werken???[/quote:c8cd1c423b]Er zijn grofweg twee manieren om een programma te installeren. De eerste manier is een rpm-bestand, de tweede manier een .tar.gz-bestand.

    Een rpm-bestand installeer je met[code:1:c8cd1c423b]su -c'rpm -ivh programma.rpm'[/code:1:c8cd1c423b]
    Om .tar.gz-bestand te installeren moet je de develop packages geinstalleerd hebben. Je moet eerst het bestand uitpakken met [code:1:c8cd1c423b]tar -zxvf bestand.tar.gz[/code:1:c8cd1c423b]Er wordt meestal een nieuwe map aangemaakt. In die map staat vaak een bestand "INSTALL". Deze kun je bekijken met 'vim' of 'kedit' of elke willekeure andere texteditor. Daar staat vaak ook in hoe je het programma moet installeren. Over het algemeen is dat[code:1:c8cd1c423b]./configure
    make
    su -c'make install'[/code:1:c8cd1c423b][quote:c8cd1c423b="roderick3"]Nu ik net ben begonnen met linux denk ik "hoe krijg ik ooit al die commando's en srips in me hoofd'' denk ik dit goed of leer je dat vanzelf wel, ik ken tot nu toe aleen nog maar reboot en poweroff.[/quote:c8cd1c423b]In de FAQ en de Documentatie staan er een aantal. Meer informatie over een bepaald commando kun je inwinnen door[code:1:c8cd1c423b]man commando[/code:1:c8cd1c423b]in te voeren. Als je scripts wilt gaan schrijven is[code:1:c8cd1c423b]man bash[/code:1:c8cd1c423b]een goed begin. Over het schrijven van script is op het internet ook veel informatie te vinden: zoeken op bash tutorial levert al veel informatie op.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.