Vraag & Antwoord

OS Linux

drive fouten

[quote:26cf328846="BoGuS"]ghehe....thx..ik ga het eens proberen. Ik zal jullie op de hoogte houden ! Maar nog even 1 vraag : Veroorzaken dit soort meldingen nu daadwerkelijk fouten in de data op de schijf of kan ik ze eigenlijk gewoon negeren ..?? :roll: ....de data op die schijf is nogal belangrijk en 80gig regelmatig backuppen is ook nogal een werk.[/quote:26cf328846] Tja helemaal zeker weet je het natuurlijk nooit maar.. Kijk ff met hdparm wat die allemaal voor info geeft over je HD. [code:1:26cf328846] hdparm -I /dev/hdc [/code:1:26cf328846] als root dus en pas op :D hdparm -h geeft al een zee van info over het gebruik.

Anoniem
wstolk
7 antwoorden
 • Op mijn naar volle tevredenheid werkende RedHat bestandsserver, bestaande uit een PIII 650, 256 MB , CD , HD 15Gb en HD IBM 82 Gb (en hier gaat het nou net om) krijg ik vreemde meldingen over deze grote harde schijf. Ondanks dat de schijf ogenschijnlijk goed werkt vertrouw ik het toch niet helemaal. In mijn logs vindt ik onderstaande meldingen…
  [quote:34860da818]hdc: read_intr: status=0x59 { DriveReady SeekComplete DataRequest Error }
  hdc: read_intr: error=0x04 { DriveStatusError }[/quote:34860da818]
  Dit is afkomstig uit mijn kernel startup log. In mijn system logs staan, want het zijn er veel, gelijksoortige meldingen.
  [quote:34860da818]Mar 19 14:14:29 server kernel: hdc: read_intr: status=0x59 { DriveReady SeekComplete DataRequest Error }
  Mar 19 14:14:29 server kernel: hdc: read_intr: error=0x04 { DriveStatusError }[/quote:34860da818]
  Kan iemand mij vertellen wat hier aan de hand is en hoe ik dit kan verhelpen ?!?!?!
 • Test eerst je HD maar eens op hardware-defecten…
 • Die schijf is wel goed … Ik heb nog es ff gegoogled en ben legio van dit soort problemen tegen gekomen. Het blijkt dat het een kernel probleem is…..maar wat hier nu aan te doen is en of het schadelijke gevolgen kan hebben voor mijn schijf weet ik nog niet. Ik had gehoopt hier iemand te vinden met dezelfde soort problemen ..
 • Voor zover ik weet (en dat wil nog wel eens tegenvallen :cry: ) heeft Linux wat moeite met HD's die groter zijn dan 68 GB. Nou zit er op die grote HD's nog wel eens een jumpertje om een beetje te smokkelen zodat hij wat kleiner lijkt. Valt dat te proberen?
 • is hdc je harddisk?

  ik heb een CD-ROM op hdc, en inderdaad heel vaak dit soort errors in mijn logs. Maar nooit met mijn harddisks.
 • Ik ben de laatste tijd erg veel met hele kleine en dus oude HD's bezig en heb deze melding dus regelmatig en dat terwijl de schijf ogenschijnlijk gewoon goed werkt.

  Maar wat ik vermoed (bij mij tenminste) is dat
  enerzijds DMA niet goed werkt
  anderzijds de schijfcache niet in orde is

  Tip
  zet in je bios alvast uit dat het niet gecasht wordt en dat je video niet gecashed wordt
  Dit reduseerde op de testbak al het aantal foutmeldingen. Ik snap het verband echter niet helemaal maar ach als het werkt ben ik tevreden :D
 • ghehe….thx..ik ga het eens proberen. Ik zal jullie op de hoogte houden ! Maar nog even 1 vraag : Veroorzaken dit soort meldingen nu daadwerkelijk fouten in de data op de schijf of kan ik ze eigenlijk gewoon negeren ..?? :roll: ….de data op die schijf is nogal belangrijk en 80gig regelmatig backuppen is ook nogal een werk.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.