Vraag & Antwoord

OS Linux

[Mandrake 9.0] kernel-smp-2.4.19 met en zonder smp

5 antwoorden
  • Op mijn Dual Pentium III 1000 Mhz met 512 MB RAM 80 GB harddisk met daar op meerdere Linux distro's waaronder Mandrake 9.0 Mandrake 9.0 liep wekelijks vast in X Window System. GeForce 4 Ti 4200 en NVIDIA_kernel-1.0-4191.mdk90smp.i586.rpm NVIDIA_GLX-1.0-4191.i386.rpm Na de zoveelste vastloper heb ik deze rpm's verwijderd met [code:1:503c967a76]rpm -e NVIDIA_GLX...rpm [/code:1:503c967a76] en [code:1:503c967a76]rpm -e NVIDIA_kernel...rpm[/code:1:503c967a76] Ik starte de PC opnieuw op init 3 om de Nvidia source drivers te installeren. Maar na [code:1:503c967a76] Starting postfix: [OK][/code:1:503c967a76] verscheen [code:1:503c967a76] Starting prelude report: Unable to handle kernel NULL pointer dereference at vitual address 000000bc *pde = 00000000 Oops: 0000 CPU: 1 EIP: 0010:[<e0838295>] Not tained enz. [/code:1:503c967a76] Mijn PC was dus vastgelopen en reageerde alleen nog maar op de reset knop. (Reageerde dus niet op Ctrl Alt Delete of Alt F2) Na de harde reboot en de dialoog [code:1:503c967a76] You System appears to have shutdown uncleanly Press Y within 5 seconds to force file system integrity check[/code:1:503c967a76] te hebben beantwoord met [b:503c967a76]Y[/b:503c967a76] (de partitie check was al voltooid) verscheen [code:1:503c967a76] wait_on_irq, CPU 1: irq: 1 [ 1 0 ] bh: 0 [ 0 0 ] Stack dumps: CPU 0: <unknown> CPU 1:c158df20 c0251a5b enz. Call Trace: [<c010b585>] [<c010a870>] enz. [/code:1:503c967a76] PC weer vastgelopen. Na een aantal harde reboots kon ik uit eindelijk wel inloggen in init 3, maar na een paar minuten verscheen weer die [code:1:503c967a76]CPU 0: <unknown>[/code:1:503c967a76]foutmelding. Deze foutmelding heb in mandrake 9 wel eens eerder gehad. Als 'oplossing' heb ik toen Mandrake 9.0 opnieuw geinstalleerd. (met het opnieuw formateren van de / ext3 partitie) In andere distro's op deze PC, SuSE 8.1 Debian 3 Slackware 9.0 RedHat 8.0 heb ik nog nooit zo een foutmelding gezien. :roll:
  • Het lijkt mij dat je systeem wel cpu 1 vind maar een probleem met cpu0 heeft. Vraag: Heb jij mandrake wel verteld dat je twee processors hebt tijdens de setup ?? Want het lijkt er en beetje op dat je geen multi processor kernel draai terwijl de kernel deze wel ziet maar slechts cpu1 kan benaderen en dus over zijn nekkie gaat. Nu je alsnog in kan loggen geeft de output van /proc/cpuinfo eens
  • [quote:5394478199="wstolk"]Vraag: Heb jij mandrake wel verteld dat je twee processors hebt tijdens de setup ??[/quote:5394478199] Zover ik weet regelt de Mandrake installatie programma (net als SuSE en RedHat) dat automatisch. Slackware 9.0 herkent standaard idd 1 CPU, maar heeft daar geen problemen mee. Ik kan met Mandrake 9.0 nog wel inloggen in init 1 (single usermode) Dit is mijn [b:5394478199] cat /proc/cpuinfo [/b:5394478199] [code:1:5394478199] processor : 0 vendor_id : GenuineIntel cpu family : 6 model : 8 model name : Pentium III (Coppermine) stepping : 6 cpu MHz : 1004.523 cache size : 256 KB fdiv_bug : no hlt_bug : no f00f_bug : no coma_bug : no fpu : yes fpu_exception : yes cpuid level : 2 wp : yes flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 mmx fxsr sse bogomips : 2005.40 processor : 1 vendor_id : GenuineIntel cpu family : 6 model : 8 model name : Pentium III (Coppermine) stepping : 6 cpu MHz : 1004.523 cache size : 256 KB fdiv_bug : no hlt_bug : no f00f_bug : no coma_bug : no fpu : yes fpu_exception : yes cpuid level : 2 wp : yes flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 mmx fxsr sse bogomips : 2005.40 [/code:1:5394478199] en dit is mijn [b:5394478199] cat /proc/interrupts [/b:5394478199] [code:1:5394478199] CPU0 CPU1 0: 17503 20248 IO-APIC-edge timer 1: 338 617 IO-APIC-edge keyboard 2: 0 0 XT-PIC cascade 7: 0 0 IO-APIC-level bttv 8: 1 0 IO-APIC-edge rtc 12: 1251 1160 IO-APIC-level usb-uhci, usb-uhci, ohci1394, eth0 14: 16069 16325 IO-APIC-edge ide0 15: 3 3 IO-APIC-edge ide1 NMI: 0 0 LOC: 37667 37666 ERR: 0 MIS: 0 [/code:1:5394478199] :roll:
  • Inmiddels heb ik Mandrake 9.0 2 maal(!) opnieuw geïnstalleerd. Één maal op een andere partitie (/dev/hda10). En één maal op de partitie waarmee ik deze topic startte (/dev/hda7). Die Mandrake die ik op /dev/hda10 installeerde geeft ook die [b:0c76a19f62] CPU 0: unknown [/b:0c76a19f62] foutmelding. Die Mandrake die ik daarna op /dev/hda7 blijkt wel te werken zonder foutmeldingen. (beide met opnieuw formatteren / met ext3) Het verschil in die Mandrake 9.0 met en zonder foutmelding is, dat die Mandrake 9.0 zonder foutmelding heeft in de kernel de smp ondersteuning aan staan. En in die Mandrake 9.0 met foutmelding staat die dus uit, maar wel met een linux-smp in /etc/lilo.conf en met een kernel-smp en een inird-smp in de /boot map. Voor beide Mandrake 9.0 installatie heb ik voor de expert installatie klasse gekozen. Ik heb in die Mandrake 9.0 die wel werkt wel wat meer software geïnstalleerd, maar de belangrijkste software, configuratie en ontwikkeling zit in beide Mandrake 9.0 installaties. Beide Mandrake 9.0 installaties hebben ook kernel-smp-2.4.19.16mdk-1-1mdk. Ik had trouwens in die Mandrake 9.0 smp installatie die niet werkte, kernel source 2.4.20 van kernel.org geprobeerd. Deze kernel werkte wel, maar toen de modules geladen moesten worden, veschenen er verschillende foutmeldingen. Het bleek namelijk dat de kernel source van Mandrake 9.0 iets heeft wat de kernel source van kernel.org niet heeft: Unofficial 3rd party kernel additionals, met onder andere Creative Labs emu10k1 Audigy Support. :roll: BTW Ik heb de topic titel gewijzigd. 8)
  • Die Mandrake 9.0 installatie met smp ondersteuning werkt nog steeds, maar toen ik in KDE 3.03 vanuit Mozilla 1.1 een print opdracht gaf, liep tijdens het printen, het hele systeem (of in ieder geval X Window system) volledig vast. Het printen werd daardoor onderbroken. Ctrl Alt F2 of Ctrl Alt Del of een tweede usb toestenbord konden het systeem niet meer bereiken, zodat ik weer op de reset knop moest drukken. Na deze harde reboot naar init 3 zonder X, werd de print opdracht automatisch opnieuw naar de printer gestuurd en afgedrukt. De Nvidia drivers had ik overigens opnieuw geïnstalleerd. [code:1:14de01fc82] [jolo@node1048e jolo]$ rpm -qa | grep NVIDIA NVIDIA_kernel-1.0-4191.mdk90smp NVIDIA_GLX-1.0-4191 [jolo@node1048e jolo]$ [/code:1:14de01fc82] :roll:

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.