Vraag & Antwoord

OS Linux

Harddiskfoutmeldingen

10 antwoorden
  • Kan iemand mij vertellen wat de onderstaande foutmeldingen betekenen of waar ik de codes kan opzoeken: hda: multwrite_intr: status=0x51 {DriveReady SeekComplete Error} en hda: multwrite_intr: status=0x04 {DriveStatusError} Dit verschijnt nu om de haverklap op de console en in /var/log/messages. Op een gegeven moment wordt er gemeld dat of DMA disabled wordt, of dat er een reset plaatsvindt die succesvol is. Twee weken geleden waren deze problemen er niet dus ik snap er niets van. Ik hoop dat iemand mij wat inzicht kan verschaffen in deze meldingen zodat ik er iets aan kan doen. Groetjes, LibraOne
  • Wat vor pc? Hoe oud? Staat dma aan voor de hd's?
  • Ja die ken ik en ik heb hem alleen maar met oude kleine harddisks. Als je in lilo.conf hetbt staan lba32 (of zelfs lba48) en hdparm geeft aan dat je dma aan hebt staan kun je deze melding vaak krijgen met vooral schijven onder de 2,1 Gb maar soms ook nog met disks van 8 Gb. als deze dma niet goed ondersteunen. Op zich kan het geen kwaad maar zelf vertrouw ik het ook niet helemaal. Dit probleem doet zich echter pas voor bij de 2.4 kernel en niet met de 2.2 kernel
  • [quote:4da118a9a7="MrLeeJohn"]Wat vor pc? Hoe oud? Staat dma aan voor de hd's?[/quote:4da118a9a7] Het is een oude Compaq Deskpro 2000 Pentium 133 machine. Ik weet niet precies hoe oud 'ie, maar volgens de huidige tijding zou ik 'm bejaard noemen ;). Er zit een Quantum CY2160A FAST ATA-2 2,1GB HD in die op zich DMA mode 2/PIO mode 4 aan moet kunnen. DMA stond inderdaad aan zag ik in de instellingen van HDPARM. Ik heb dat overigens niet zelf ingesteld dat die DMA aan moet staan. Ik heb zelf het idee na wat lezen in de manpage van HDPARM dat wellicht de controller en de harde schijf elkaar niet zo aardig vinden als het om DMA gaat. Daarom heb ik nu DMA maar even uitgezet (snik...) en ben aan het monitoren of de foutmeldingen nog opkomen. Ben nu pas 10 minuten verder na uitzetten DMA, normaal had ik dan al een paar foutmeldingen te pakken. Maar ik wacht het nog even af of het zo blijft. Groetjes, LibraOne
  • [quote:c6595f24e7="wstolk"]Ja die ken ik en ik heb hem alleen maar met oude kleine harddisks.[/quote:c6595f24e7] Het is een 2.1 GB hd. Ik neem aan dat die onder de categorie klein valt. [quote:c6595f24e7]Als je in lilo.conf hetbt staan lba32 (of zelfs lba48) en hdparm geeft aan dat je dma aan hebt staan kun je deze melding vaak krijgen met vooral schijven onder de 2,1 Gb maar soms ook nog met disks van 8 Gb. als deze dma niet goed ondersteunen.[/quote:c6595f24e7] Ik gebruik geen lilo maar grub en kon geen instellingen in grub.conf vinden over lba. Daarom heb ik met hdparm DMA maar uitgezet. Bedankt voor het op weg helpen. Is er overigens ergens een overzicht van die codes? Ik heb me rot gezocht op het web maar kan alleen forumberichten vinden over een paar maar niet alle. [quote:c6595f24e7]Op zich kan het geen kwaad maar zelf vertrouw ik het ook niet helemaal.[/quote:c6595f24e7] Precies, ik ook niet. Deze machine moet worden ingezet als mailserver en moet gewoon stabiel en zonder gekke dingen draaien. Dan maar wat minder snel allemaal zonder die DMA... niks aan te doen. Bedankt voor het op weg helpen. Groetjes, LibraOne
  • Nou breekt mijn klomp. Nadat ik DMA had uitgezet en had gereboot kreeg ik na geruime tijd toch weer die foutmeldingen. Toen ik hdparm /dev/hda deed stond DMA weer vrolijk aan? He? Hoe kan dat nu weer? Moet ik nog iets doen na de hdparm wijziging om het definitief te maken?
  • Even in je init scripts kijken waar DMA weer ingeschakeld wordt ?
  • Ik vrees dat niet je initscripts maar je kernel DMA automatisch inschakelen. Dat komt waarschijnlijk omdat de chipset driver die de kernel voor je bord gebruikt DMA standaard activeert.
  • [quote:d8097bf20e="Marcel de Reus"]Ik vrees dat niet je initscripts maar je kernel DMA automatisch inschakelen. Dat komt waarschijnlijk omdat de chipset driver die de kernel voor je bord gebruikt DMA standaard activeert.[/quote:d8097bf20e] Inderdaad bleek dat het geval te zijn. Wat ik ook deed met hdparm de problemen bleven bestaan, ook nadat ik in /etc/sysconfig/harddiskhda de gewenste parameters had opgegeven. Het werd gewoon 'overruled' door de chipsetdriver (waarschijnlijk). Uiteindelijk heb ik de boel overgegooid naar een andere harde schijf. De problemen zijn nu over. Toch vind ik het jammer dat die codes die in de foutmeldingen staan niet op te zoeken zijn. Dat zou wellicht een hoop duidelijkheid geven.
  • Kun je keen kernel parameter meegeven bij GRUB of LILO, iets in de vorm van [code:1:ec6c6aad66] dma-hda=off [/code:1:ec6c6aad66] of iets dergelijks ?

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.