Vraag & Antwoord

OS Linux

[Suse 8.2] Kan Kernel Source nergens vinden.

Anoniem
None
29 antwoorden
 • Ik gebruik Suse 8.2 Personal Edition. Om vmware te installeren moet ik vmware-config.pl draaien Deze zegt mij dat ik de kernel source geinstalleerd moet hebben. In het installatie menu van YaST2 selecteer ik de optie bron bij het Standaard Kernel maar dit installeert volgens mij niets. vmware-config.pl zoekt standaard in /usr/src/linux/include, ik heb alleen een /usr/src directory. Ik heb kernel 2.4.20

  Kan iemand mij vertellen waar ik de Kernel source kan vinden?
 • Je kan kijken of die op de installatie CD-ROM staat. Anders kan je hem downloaden van http://www.kernel.org en dan uitpakken in je /usr/src/ directory. Kijk op http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.4/ daar staat 'ie bij. Je kan hem ook downloaden van ftp.kernel.org (op www.kernel.org staan alle manieren om hem te downloaden).
 • De kernelsource staat op een van je installatiedisks, en moet via yast te installeren zijn.
  Evt kun je hem ook vinden op ftp.suse.com of een van de mirrors.
  Het is niet aan te raden een generieke kernel van kernel.org te downloaden.
  Staat de source wel op je disk, maar zoekt vmware in de verkeerde map? maak dan een symbolische link tussen de map die vmware verwacht, en de daadwerkelijke map.
  Bijv.
  [b:17d1b101ff]ln -s /map/waarin/de/kernelsource/staat /mape/waarin/vmware/deze/verwacht[/b:17d1b101ff]

  Max
 • Heb gezocht op de ftp site van suse maar kan het nog nergens vinden :oops: Zou iemand hier een link neer willen zetten naar de kernelsource op de ftp site?
 • Hoi,

  DE SuSE kernel in SuSE 8.1 staat in de directory:

  /suse/i586/kernel-source-2.4.19.SuSE-69.i586.rpm

  Als je SuSE 8.2 op DVD hebt, moet je dus even in de /suse/i586 directory zoeken: 'ls *kernel*'. Installeren kan via yast2 of via 'rpm -i <filename>' gevolgd door SuSEconfig.

  Succes,

  Philip

  N.B.: de ftp-versie van SuSE 8.2 staat nog niet online, dus niemand kan jou die link geven…
 • Wanneer ik in YaST2 een vinkje zet bij "Bron" van Standaard Kernel dan wordt bij mij weten kernel-source geinstalleerd maar wordt dan niet in /usr/src opgeslagen :cry: Vermoed ook dat het geen kernel-source is. Kan het nergen vinden. Ook zie ik het nergens op de ftp site van suse. Graag een linkje als iemand dat heeft :oops:
 • In yast2 zoeken op kernel, zet je een vinkje voor [b:18465f0ac1] kernel-source.[/b:18465f0ac1] En je controleert dit met [code:1:18465f0ac1] jolo@node1048e:~> rpm -qa | grep kernel
  kernel-source-2.4.20.SuSE-30
  jolo@node1048e:~> [/code:1:18465f0ac1]
 • Ik heb even gezocht in de package list van Suse 8.2 Personal en Professional. De kernel-source zit alleen in de Professional editie en niet in de personal. Vandaar dat ik het niet kan vinden.
 • In suse 8.0 staat de kernel source op cd nummer 3 in de /suse/zq1 directory.
  met Yast2 moet dit gewoon te installeren zijn. In suse 8.2 is de source toch niet weggelaten. Volgens mij mag dat niet volgens de linux afspraken. gpl oid.
  klopt toch?!
  Bart
 • Dat mag wel, de source is immers wel op internet te vinden onder de GPL.

  Ik vraag me BTW af of SuSE dan niet tijdelijk illegaal is nu 8.2 nog niet op de ftp server staat?
 • Er staat nergens in het gpl dat je via het internet de software ter beschikking moet stellen.
  SuSE is slechts verplicht om de broncode van de gpl-onderdelen ter beschikking te stellen aan haar (betalende) klanten. Dat kan via een meegeleverde cd-rom, of via bijv. ftp.

  SuSE hoeft haar software echter niet publiekelijk openbaar te maken.
  Dat ze, en de meeste andere distro's, dat wel doen is puur uit vrije beweging.

  De kernelbroncode staat volgens mij zeker op een van deze cd's.
  Lijkt me sterk dat de personal version geen broncode-cd heeft?

  Max
 • Idd, dat is mij bekend. Alle producten die op GPL gebaseerd worden moeten ook onder GPL uitgegeven worden en de source moet dus bij het eindproduct zitten of via internet aangeboden worden.

  Als het nu dus zo is dat de Personal geen kernelsource op de CD's heeft dan handelt SuSE dus in strijd met de GPL licentie. Er zit immers een SuSE kernel op die Personals CD's, die gebaseerd is op de linux kernel die onder de GPL/BSD licentie valt en dus moet de source op de CD meeglevert worden of op internet staan en beide is dus niet het geval op dit moment.

  Tijd voor een mailtje naar SuSE?
 • Zou je kunnen proberen, maar ook als de kernelbron niet wordt meegeleverd met de personal edition, wat mij sterk lijkt, overtreden ze de gpl niet.
  SuSe hoeft in principe de broncode alleen op verzoek ter beschikking te stellen, en als deze dus idd niet op de cdrom's aanwezig is zou de vraagsteller een mail naar suse kunnen sturen met het verzoek de kernel-broncode naar hem toe te sturen..


  Max
 • OK, niet dat het er verder toe doet, want SuSE is gewoon een top bedrijf. Ik bedoelde meer een mail om er op te wijzen als het mis zou zijn, zodat ze er geen gezeik mee krijgen.

  //patrick
  Je hoort het, als de source echt niet op de CD staat, SuSE mailen. Ze moeten hem dan aan je geven.
 • [quote:83b2e21e1c="Marcel de Reus"]. Ik bedoelde meer een mail om er op te wijzen als het mis zou zijn, zodat ze er geen gezeik mee krijgen. .[/quote:83b2e21e1c]

  OK, maar je mag aannemen dat SuSE dergelijke zaakjes goed voor elkaar heeft.
  Zeker in Duitsland, waar een advocaat zonder opdrachtgever een procedure tegen je kan aanspannen als blijkt dat je in strijd met het belang van iemand anders handelt
  (Linus is nu de beer, omdat de merknaam linux op producten is vastgelegd die niet door hem zijn uitgebracht….)

  Max
 • Idd, hij zou de merknaam Linux vrij moeten geven. Ten eerste denk ik niet dat het gaat gebeuren en ten tweede boeit het me ook niet ook. Of het stuk software nu Linux of Flaflip heet, als het maar werkt en bovendien zal ik er echt niet mee zitten als er dadelijk een M$ Linux verschijnt (die fake ken ik al), ze doen maar.
 • Zo, ik heb inmiddels een mailtje gestuurd naar Suse waar ik de kernel source kan vinden.
  Misschien staat de source er wel onder een andere naam op en niet de reguliere naam met de woorden kernel en source. Heb nog even gekeken op mijn oude Suse 8.1 Personal Edition en daar heb ik het zo gevonden.

  Ik kan me ook niet voorstellen dat er geen kernel source opstaat gezien het feit dat je altijd modules moet kunnen compilen.

  Is het misschien handig wanneer ik een screenshot van de cdrom listing hier post?

  Ik hoor het vanzelf wel van Suse, en natuulijk laat ik het jullie weten.
 • Hier het mailtje van Suse:

 • Gewoon nog een mail sturen, ze MOETEN die source geven conform de GPL anders zijn ze in overtreding.
 • Nou ik heb nog een mailtje gestuurd en hier is het antwoord:
  Ik vroeg Suse waar ik dan de software kon vinden op de ftp site

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.