Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux op mijn PDA Compaq iPaq H3630

Anoniem
maximilaan
13 antwoorden
 • Op mijn pda (een Compaq iPaq) heb ik PocketPC/WinCE eraf gehaald en eerst QNX op geinstalleerd gehad. Daar is relatief weinig mee te doen. Dus installeerde ik Familiar/GPE-Linux. Via deze link is dat echt niet moeilijk: http://familiar.handhelds.org/releases/v0.6/install/install.html .

  En het draait als een tierelier…

  Linux is on the move… dit is maar een klein voorbeeld…. maar dit is een grote vis… http://www.4ux.org/phpBB/viewtopic.php?t=2417 ja, NetWare bovenop Linux… en Novell heeft net http://forge.novell.com geopend voor open-source-projecten…

  Gaat goed zo….
 • Yep, en ook MS brengt Linux-software uit, na de frontpage-extensies, nu ook de windows media player, zij het dat de laatste voorlopig alleen geschikt is voor embedded devices…

  Max
 • Het is de flexibiliteit waardoor Linux een gouden toekomst tegemoet gaat! En men begint het intussen te zien. De grote bedrijven zien het inmiddels… nu de gewone man nog….
 • Ik ben helemaal happy met mijn sharp zaurus.
  Standaard wordt daar linux op geinstalleerd. Maar sinds kort heb ik de opensouce variant geflashed. Openzaurus. Werkt echt super.
  www.myzaurus.com
  www.openzaurus.org

  nog een aanvulling:
  http://opie.handhelds.org/

  Openzaurus en opie draaien ook op de compaq's ipaq's.
  Bart
 • [quote:e47b56d56d="MrLeeJohn"] nu de gewone man nog….[/quote:e47b56d56d]

  Voor de gewone man (en overigens ook de hard/softwarefabrikanten die deze groep 'van dienst' zijn) moet Linux eerst wat meer tot rust komen.

  Het nadeel van Linux op dit moment is de variatie in distro's, de incompatible-heid tussen deze distro's, de snelle upgrade-politiek, en de incompatible-heid tussen versies van deze distro's.

  Eigen voorbeeld:
  Ik heb het tot nog toe niet aangedurft om Win4Lin of destijds WP2000 aan te schaffen, puur omdat ik
  a - bang was dat mijn distro dat niet slikte
  b - ik bij een upgrade het pakket niet meer aan de praat zou krijgen..

  Wat wp betreft zouden beide zijn uitgekomen, en het feit dat corel geen ondersteuning meer geeft onderstreept dat ik de juiste keuze nam om geen corel-software aan te schaffen.

  Max
 • Ach dat val reuze mee, zodra HP/Compaq bijvoorbeeld een deal sluit met SuSE en deze samen een distro ontwikkelen afgeleid van SuSE die preïnstalled op alle HP/Compaq's te vinden is dan is ook jan-met-de-pet zo over. Er zal dan waarschijnlijk een updateservice komen van SuSE in samenwerking met HP/Compaq voor deze mensen en dat gaat allemaal best goedkomen.

  Verder kan dan bijvoorbeeld Dell zo'n deel sluiten met RedHat en hetzelfde doen. Bijna alle software is toch aan boort dus zoveel problemen zal het niet geven. nVidia heeft nu al dat tooltje dat gelijk de drivers voor de goede distro installeert en zo is dat allemaal best op te lossen.

  De variatie is iets wat ik soms niet snap en het ook lastig maakt. Er is vaak gebrek aan een standaard, maar het is ook de kracht van Linux. De concurrentie, de keuze vrijheid en ik denk dat het gewoon bij OpenSource hoort en dat we dit moeten koesteren. Linux blijft linux, dat moet je in je achterhoofd houden en elke linuxdistro is iig beter dan Windows en je kan er van maken wat je er zelf van wilt maken.

  Het zou natuurlijk mooi zijn als bijvoorbeeld Apple ipv met Mac OS X 11 te komen, dadelijk een Apple Linux 1.0 zou uitbrengen met KDE als default desktop bijvoorbeeld en er een HP/SuSE 1.0 en een Dell/RedHat 1.0 zou komen bijvoorbeeld. Uiteindelijk is het allemaal wel compatible met elkaar en we mogen blij zijn dat die verschrikkelijke installers ons tot ju toe bespaard zijn gebleven.
 • Dell had voorheen een deal met RH waarbij voorgeinstalleerde RH-boxen konden worden gekocht.
  Helaas zijn ze hiermee gestopt.
  Volgens de ene bron omdat het product niet liep, en volgens de andere bron omdat dit in strijd was met hun MS-overeenkomst :-? )

  Max
 • Ja dat is mij bekend, daarom gaf ik ook RH als voorbeeld bij Dell. Ik denk dat het een combinatie van beide is geweest. Als het goed gelopen zou hebben had Dell zich echt niets aangetrokken van M$, maar om problemen te riskeren voor een niet lopende service is natuurlijk onzin.
 • >Voor de gewone man (en overigens ook de hard/softwarefabrikanten die deze groep 'van dienst' zijn) moet Linux eerst wat meer tot rust komen.

  Tja… ik vind windows ook niet echt een rustig product. Hoeveel windows-versies zijn er? Hoeveel sp's en patches?

  Maar ik snap wat je bedoelt…
 • [quote:29617e879e="MrLeeJohn"]
  Tja… ik vind windows ook niet echt een rustig product. Hoeveel windows-versies zijn er? Hoeveel sp's en patches?
  [/quote:29617e879e]

  Heel veel, maar in principe heb je daar geen last van met je aangekochte software.
  Nu met XP is mijn software waardeloos geworden, maar dan spreek je wel over 7 jaar later…

  Bijv. bij SuSE kun je de pakketten die gecompileerd zijn voor 8.0 niet gebruiken onder 8.1 !!

  Nou hebben commerciele pakketten hier minder last van, vaak omdat ze statisch gelinkt zijn, maar bij een ideale situatie, waarbij de software flink gebruik maakt van de aanwezige bibliotheken heb je gewoon een probleem bij een upgrade.

  Gelukkig begint Linux aardig uit te kristalliseren, en ziet SuSE, in de vorm van UnitedLinux in dat de vele upgrades niet zalig makend zijn, en deels beter vervangen kunnen worden door updates.

  Max
 • Nee, maar je kunt 8.0 wel updaten naar 8.1, net als je M$ Windows 98 kunt updaten naar XP. Een driver uit Windows 98 is ook niet compatible met een Windows 2000 driver en toch zijn deze vlak na elkaar gereleased (2000 kwam BTW vóór 98 uit).
 • windows 2000 is wezenlijk een ander besturingssysteem dan windows 98
  Kijk, bij een upgrade van bijv. win'95 naar win'98 kun je de software, die je destijds bij win'95 kocht/gedownload hebt, gewoon blijven gebruiken onder win'98. Ook drivers en zo is geen probleem
  bij suse 8.1 is het zo dat deze niet compatible is met software die gecompileerd is voor suse 8.0 of ouder, en niet compatible met rh, mandrake, etc. etc.
  Dat maakt het voor softwarebouwers erg lastig om een gebruiksvriendelijke installatiemethode te maken voor hun producten.
  Ze moeten ofwel een statisch gelinkte applicatie uitbrengen - die dus groter is danhoeft, en meer hulpbronnen vreet.., of verschillende versies voor verschillende distributies/versies uitbrengen.

  Onder Windows kan dit lastig zijn (bijv. bij tools die moeten wennen aan de wijzigingen tussen win95/98/me/nt/2000/xp ) maar onder linux is dat bijna niet te doen.
  TheKompany bijv. is een bedrijf dat aanvankelijk KDE-software maakte, maar nu overgegaan is op QT-software, omdat de incompatibiliteit van KDE tussen de verschillende distributies/versies te groot is om op normale wijze ondersteuning te geven voor de klanten.
  Voordeel van alleen qt gebruiken is dat je alleen rekening hoeft te houden met 1 bibliotheek die kan verschillen…

  Max
 • Dan bouwen ze toch statische pakketen, boeit toch niets. Die paar commerciële pakketen die nodig zijn. Van de rest is er gewoon source dus die kunnen die distro's zelf compilen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.