Vraag & Antwoord

OS Linux

[mdrake 9.1] ik hoor geen geluid

Anoniem
None
7 antwoorden
 • als ik een mp3'tje wil afspelen hoor ik geen geluid.
  ik heb een terratec dmx 6-fire 24/96 geluidskaart.
  linux selecteerd automatisch de "snd-ice1712" driver.
  hoe zou ik kunnen checken wat er fout gaat.

  twan.
 • hoor je helemaal geen geluid, of alleen niet bij het afspelen van mp3-tjes?
  Welke desktop gebruik je (kde, gnome, iets anders)?

  Max
 • Graag even wat meer informatie, maar het volgende:

  - Gebruik je redhat? Gebruik je xmms? Zoja, ga dan even naar http://www.xmms.org en download de RPM die de plugin voor MP3 ondersteunt. Installeren doe je met een dubbelklik of vanaf de console met [code:1:6a15321b6a]rpm -ivh bestandsnaam.rpm[/code:1:6a15321b6a]

  - Gebruik je geen RedHat en heb je geen geluid. Doe dan eens het volgende, op de KDE (ga ervanuit dat je die gebruikt) panel onderin je beeld klik je met rechts en kies je toevoegen, applet, KMixApplet Zet hier je geluidsinstellingen maar eens hoog, hoogstwaarschijnlijk heb je nu wel geluid.

  Nog steeds niet? Kijk dan eens vanaf de console met [code:1:6a15321b6a]lspci[/code:1:6a15321b6a] of Linux de soundcard wel ziet… Ik ga ervanuit van wel…
 • ik heb geluid :)

  ik heb mandrake 9.1 met kde. ik hoorde helemaal geen geluid geen mp3's geen wav's etc.
  ik heb dus de KMixApplet toegevoegd en daar 1 voor 1 de schuifjes omhoog gedaan en nou bleken 4 schuifjes (4.1 luidspreker systeem) - ergens in het midden van alle schuifjes - het volume te regelen. harstikke bedankt.

  nou heb ik alleen nog een probleem en dat is de cd-rom speler. ik kan geen tracks afspelen vanaf cd. ik heb de kast al open gemaakt om te kijken of de cd-rom is verbonden met de geluidskaart en dat is die door middel van de digitale uitgang op de cd-rom en de digitale ingang op de geluidskaart. verder heb ik op dit forum al gezocht op dit probleem en daar vond ik een beschrijving van 'maximilaan' over "cd's automatisch afspelen" maar dit werkte niet bij mij. heb dus nog wat hulp nodig. oh ja, misschien dat dat er iets mee te maken heeft. in 'konqueror' staat in de map "/mnt" mijn cdrom met daarvoor een icoontje van een blauw mapje met een slotje dit heb ik ook bij de floppy. heeft dit er misschien iets mee te maken? want in 'konqueror' kan ik de inhoud van de muziek cd niet zien. data cd wel.

  ik speelde net een mp3'tje vanaf harddisk en toen die afgelopen was wilde ik hem nog eens spelen en nou blijft xmms hangen. is er net zoals in windows xp een task manager (ctrl+alt+del) waarmee je kunt zien welke programma's lopen en waarmee je ze ook kunt beeindigen?

  groet,
  twan.
 • audiocd's hoef je niet te mounten, je kunt ze rechtstreeks benaderen vanuit je cd-speler (kscd ) of xmms (geef bij xmms de map op waar de cd normaliter gemount wordt, bijv. /mnt/cdrom )
  Wil je de audio-cd openen (bijv. om te rippen), typ dan [b:e42ded33a5]audiocd:/[/b:e42ded33a5] in de adresbalk van Konqueror, of een andere KDE-applicatie.
  KDE toont dan een virtuele mappenstructuur met ogg, mp3, wav etc…
  De muziek wordt automatisch omgezet naar het formaat van de geopende map wanneer je de bestanden van daaruit opent of kopieert.

  Als je een applicatie wilt afschieten, dan kun je dat doen via [b:e42ded33a5]Ctrl+Alt+Escape[/b:e42ded33a5]. Je muis wordt dan een doodskop, en schiet een venster af als je op te titelbalk daarvan klikt.

  Nettere manier om een applicatie te beëindigen is via een takenmanager, zoals ksysguard. Deze vind je terug in je startmenu, of start je via [b:e42ded33a5]AltF2[/b:e42ded33a5] door de naam [b:e42ded33a5]ksysguard[/b:e42ded33a5] te starten.
  Een processentabel kun je starten via de toetsencombinatie [b:e42ded33a5]Ctrl+Escape[/b:e42ded33a5]
  klik op de programmanaam, en vervolgens op [beëindigen (kill)]


  Vanaf de prompt werkt eea natuurlijk ook.
  via [b:e42ded33a5]top[/b:e42ded33a5] krijg je ook een processentabel te zien.
  druk op de [b:e42ded33a5]h[/b:e42ded33a5] om een lijst met opties voor top te weergeven. met de toets [b:e42ded33a5]k[/b:e42ded33a5] kun je in top een applicatie afschieten, geef na het indrukken van de toets het pid-nummer op van de applicatie die er aan geloven moet.

  Vervolgens heb je ook nog [b:e42ded33a5]ps[/b:e42ded33a5]
  met het commando [b:e42ded33a5]ps ax[/b:e42ded33a5] krijg je ook een processenlijst te zien. Anders dan top is deze lijst statisch.
  Zoek in de lijst het pid van de applicatie die je wilt afschieten, en typ vervolgens [b:e42ded33a5]kill pid-nummer[/b:e42ded33a5]
  Luistert de applicatie niet? doe dan [b:e42ded33a5]kill -9 pid-nummer[/b:e42ded33a5]

  Wil je snel vanaf de prompt een applicatie afschieten, zonder de processenlijst te openen?
  met [b:e42ded33a5]killall naam[/b:e42ded33a5] schiet je rechstreeks alle applicaties die naar deze naam luisteren af. Dus [b:e42ded33a5]killall xmms[/b:e42ded33a5] schiet alle instanties van xmms af.
  [b:e42ded33a5]killall -9 xmms[/b:e42ded33a5] schiet de applicatie af als hij bij het vorige commando weigert te verdwijnen.
  Onder killall zit wel een addertje, je moet wel exact de naam weten van de applicatie, zoals hij in de processenlijst wordt genoemd (StarOffice heeft bijv. soffice), verder gebruikt bijv. KDE voor de meeste van haar applicaties een eigen init: kdeinit. Hierdoor kun je via killall niet alle kde-applicaties bereiken.

  Succes, Max
 • als ik kscd open dan begint die de cd af te spelen en hij laat de juiste track titels en artiesten zien maar ik hoor absoluut geen geluid. probeer ik het in xmms dan klik ik met rechts op de xmms player, dan krijg je een popup menu kies ik voor play file, opent die "load files" ga ik naar de directory /mnt/cdrom dubbel klik, doet die niks. vul ik nou onder aan bij "selection: /mnt" –> cdrom/ in dan komt die met de volgende error :

  directory unreadable: input/output error

  heeft het niks met dat slotje in konqueror te maken, alsof de cdrom speler op slot zit en der niet bij kan.
 • Is het volume van kscd actief, en is het cd-geluid in kmix geactiveerd?
  xmms zou moeten werken, als kscd de speler kan openen (niet tegelijk natuurlijk ;) ) probeer evt. met xmms om /dev/cdrom te openen, ipv /mnt/cdrom (kijk even in /etc/fstab welke /dev/ er gebruikt wordt…)

  max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.