Vraag & Antwoord

OS Linux

overschakelen van ext2 naar ext3

Anoniem
water
11 antwoorden
 • Linux crasht weliswaar niet vaak, maar toch. Je wilt je toch beschermen tegen gegevensverlies, nietwaar? Nu heb ik weliswaar recentelijk de Alt-Sysreq sequenties ontdekt (RTFM!), maar voor het geval er niet aan te ontkomen is om het systeem via de reset-toets of (nog erger) de aan/uit-toets weer aan de praat te krijgen, wil ik m'n partities veilig stellen. Ik had alles op ext2 staan, dus ik besloot het om te zetten naar ext3.

  Dat was een fluitje van een cent. Alles (behalve m'n boot-partitie) staat nu op ext3. So far so good.

  Als m'n systeem nu echt crasht, maakt het naar mijn mening onvoldoende gebruik van de journaling mogelijkheden van ext3: Bij de root-partitie wordt het journal in het geheel niet gebruikt, maar wordt gewoon het filesystem tergend langzaam gerepareerd. Bij de overige partities wordt wel eerst het journal toegepast, maar daarna alles nog gecontroleerd (zonder dat er fouten worden gevonden). Dat levert dus ook niet echt tijdwinst op.

  Waar ligt dit aan? Hoe kan ik gebruik maken van de journaling-informatie voor de root-partitie en de (overbodige?) controles verder uitschakelen?
 • draait jouw systeem misschien nog een fsck voor ext2 bij het booten? (Geen idee hoor, ik gebruik reiserfs)
 • Heb je je partitie wel gemount als ext3? :roll:

  Journaling is niet perfect. Het is nog aangeraden om eens in de zoveel crashes toch fsck te draaien.
 • Eens in de zoveel crashes fsck draaien

  Hoe instabiel je systeem wel niet? :P

  Max
 • Het komt wel eens voor dat wanneer ik X afsluit de kernel dan crasht. Jawel, ik zeg crasht. De scherm wordt helemaal zwart en geen enkele toets op mijn toetsenbord doet het. Normaal schrijft ext3 elke elke 5 seconden iets naar mijn hd (dat kan ik ook zen aan het lampje van mijn hd; die knippert om de 5 secs). Maar als de kernel crasht knippert dat lampje niet meer. Pingen vanuit mijn andere computer geeft geen reactie.

  Ook komt het wel eens voor dat een proces zo vastloopt dat ie niet eens door SIGKILL afgesloten kan worden (dat is een keer bijvoorbeeld gebeurd door NFS; maar da's een lang verhaal). Als dat gebeurt kan shutdown / niet umounten ("Device busy") en wordt de computer afgesloten zonder de root partitie te unmounten.
 • Aha, Maar een kernelcrash bij het afsluiten van X Window, wat voor distro gebruik je, en welke kernel??

  Max
 • [quote:78d265c314="maximilaan"]Aha, Maar een kernelcrash bij het afsluiten van X Window, wat voor distro gebruik je, en welke kernel??

  Max[/quote:78d265c314]


  gebeurd steeds vaker max.. de tijd dat als X plat gaat dat je kernel overeind bleef is voorbij..
  Dit heeft vaak te maken met je Videokaart..waarbij X dus volle toegang heeft tot je vid kaart..
  waarom dit niet anders gaat ben ik ook nog niet achter..maar dat X met je video kaart kloot en andersom bewijst dat een kernel dankzij X dus ECHT strak kan gaan.
 • Bedankt voor alle reacties!

  Ik denk inderdaad dat ik nog een fsck draai tijdens het booten; dat verklaart in ieder geval dat m'n /home-partitie e.a. na de toepassing van het journal nog gaan fsck'en. Maar waarom wordt er geen gebruik gemaakt van het journal bij m'n root-partitie? Die wordt absoluut als ext3 gemount en bovendien geeft fsck (als het systeem is gecrasht) flink wat foutmeldingen, dus er is wel werk aan de winkel. Heeft dat met de plaats in het boot-proces te maken? (Ik weet het; dat is vrijwel een tautologie.)

  Wat de crashes van m'n systeem betreft: dat valt best mee. Normaal werk ik zonder problemen. Maar af en toe gaat het wel mis, zonder dat ik duidelijk kan aangeven waarom. Ik werk onder Mandrake 9.1 met Kde of Fluxbox; verder draai ik gkrellm en karamba. De enige keer dat ik de ene crash na de andere kreeg te verwerken was toe ik een java-applet op het net aan het draaien was; maar ik weet niet of dat aan m'n java VM ligt of aan de applet.
 • BTW wat mis met je postcount, staat namelijk "1", terwijl ik iig in dit topic al 2 berichten van je zie :S
 • [quote:00572fbe91]Aha, Maar een kernelcrash bij het afsluiten van X Window, wat voor distro gebruik je, en welke kernel??[/quote:00572fbe91]

  RedHat 7.2, XFree86 4.1, met een zelfgecompileerde 2.4.20 kernel (met de patches van Con Kolivas)
 • [quote:e9523fc899="KayJay"]
  gebeurd steeds vaker max..
  [/quote:e9523fc899]

  Hoezo?
  [quote:e9523fc899]
  de tijd dat als X plat gaat dat je kernel overeind bleef is voorbij..[/quote:e9523fc899]
  Ben nog geen gevallen tegen gekomen waarbij dit het geval is. RobertV is de eerste..
  En die heeft zelf een kernel gebouwd..
  [quote:e9523fc899]
  Dit heeft vaak te maken met je Videokaart..waarbij X dus volle toegang heeft tot je vid kaart..[/quote:e9523fc899]
  Je doelt op de nieuwste drivers van NVidia en Ati, waarbij je ook een kernelmodule nodig hebt?
  [quote:e9523fc899]
  waarom dit niet anders gaat ben ik ook nog niet achter..maar dat X met je video kaart kloot en andersom bewijst dat een kernel dankzij X dus ECHT strak kan gaan.[/quote:e9523fc899]
  Enige verschil tussen vroeger en nu is dat bepaalde drivers ook een kernelwijziging vereisen.

  Mogelijk dat daar de oorzaak ligt.

  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.