Vraag & Antwoord

OS Linux

Hoe stabiel is jouw Linux??

Anoniem
None
28 antwoorden
 • Nav de bewering van KayJay, dat de Kernel steeds vaker onderuit gaat dankzij X, iets wat voorheen eigenlijk niet gebeurde (als X vroeger vast liep, dan bevroor de kernel niet, het toetsenbord, beeldscherm en de muis overigens wel)

  Dus nu de vraag, hoe stabiel draait alle bij jullie??

  Kies uit de lijst de meest ernstige crash die je hebt meegemaakt…

  Max
 • Nooit last van vastlopers. Gebruik ook linux alleen maar in de console als server. Linux staat hierom natuurljik ook bekent dat ie stabiel is als server. Alleen wanneer ik mijn usb-modem er perongeluk uittrek zonder de driver te hebben ontladen krijg een kernelpanic. Maar das dan natuurlijk ook m'n eigen schuld….
  Verder heb ik nog een tijd op KDE gedraait op een desktop en ook hiermee heb ik nooit vastlopers gehad. Heb het er alleen weer afgehaald opdat ik voor veel dingen toch weet terug naar windhoos moest :oops:

  MVGR,

  René
 • Dit vind ik wat streng[quote:1b4e9e44b8="shoekie"]Alleen wanneer ik mijn usb-modem er perongeluk uittrek zonder de driver te hebben ontladen krijg een kernelpanic. Maar das dan natuurlijk ook m'n eigen schuld…[/quote:1b4e9e44b8]Waarom zou dat 'natuurlijk'jouw eigen schuld moeten zijn? Ik zou eigenlijk denken dat een OS dat aan moet kunnen. Of is dat wat al te gemakkelijk gedacht?

  Overigens het USB modem (nou ja: een USB draadloos ISDN systeem) kan je - naar mijn ervaring - naar believen in- en uitpluggen.
 • 't Is misschien iets te streng, je zou idd een usb device er zou uit moeten kunnen trekken naar mijn mening. Maar het is iets waar ik me niet zo druk over maak als ik het zo makkelijk kan verhelpen door het gewoon niet te doen en gewoon netjes eerst mijn drivers te ontladen.
 • Mijn PC is nog nooit vastgelopen :D
  Alleen konqueror crash welleens, en unstable's van Educat :P
 • Ik vind dat de poll een lijst van checkboxes moet zijn zodat je meerdere antwoorden kunt selecteren.
  Bij mij zijn de volgende van toepassing:
  1. Sommige programma's crashen wel eens, maar het systeem niet
  2. X heeft wel eens een vastloper, maar dat kan ik via toetsencombi of ssh oplossen (heel zelden; komt minder vaak voor dan 4)
  3. X loopt wel eens vast, maar dat kan ik alleen oplossen door een harde reset
  4. X laat het hele systeem incl kernel wel eens crashen (dit is toch hetzelfde als 3?)
  5. Mijn systeem loopt soms om onverklaarbare reden volledig vast

  Al deze dingen maak ik regelmatig mee. 5 komt het minst voor (is volgens mij 1 keer voorgekomen in 2 jaar), 1 het meest, 4 en 3 af en toe.

  Soms crasht X (gebeurt af en toe wanneer ik video afspeel met MPlayer, en best vaak wanneer in Kazaa in Wine afsluit) en moet ik opnieuw inloggen via gdm. Leuk, al mijn programma's afgesloten…
 • heb eigenlijk nooit crashes, behalve soms een app dat nog overduidelijk in ontwikkeling is (Audacity of Sweep heb ik wel eens laten crashen).
 • Ik gebruik Linux (Redhat 7.2)thuis op mijn ftp-server en op mijn desktop (Redhat 8.0 en straks naar 9.0) en heb nog nooit vastlopers gehad (wel in X) maar met alt-ctrl-backspace ben je daar zo weer uit.
  Op mijn werk gebruik ik Linux op mijn Compaq Armada V300 laptop (SuSE 8.0) en op de desk top Redhat 8.0 en ook daar nooit geen problemen
 • Hmmm,

  Nu ik even ingelogd ben kan ik de enquete WEL invullen!!!

  Foutje, Max?

  Het lijkt mij dat iedereen die poll moet kunnen invullen, zonder zich van te voren te moeten registreren, toch? Fraude kan je ook voorkomen door te controleren op IP-nummer bijvoorbeeld. Het is bovendien NIET duidelijk dat je eerst ingelogd moet zijn!

  Groet,

  Philip
 • Om te kunnen reageren in dit forum moet je zijn ingelogd.
  Het invullen van een enquete is een vorm van reageren.

  Max
 • Tja…als desktop zijnde gebruik ik Linux weinig…in de avond uren vaak 2 a 3 uren maar meer ook niet.. ik heb er domweg geen tijd voor…vaak krijg ik wel eens coredumps, een app die onderuit gaat…maar dat geeft niet zo..

  vroeger had ik vaak last met X en het vastlopen van de kernel.. maar sinds ik alleen X gebruik op niewere distributies heb ik geen last meer.. op een of andere reden is de hardware ondersteuning (juiste videokaart drivers) beter geworden, of ik gebruik gewoon goed ondersteunde videokaarten met weinig rommel (radeon ve, halfbakken sis kaarten zonder 3d acceleration, of S3 virge DX's)

  De servers daarintegen die ik beheer hebben geen X..en die zijn een heel stuk stabieler..en staan ook 24/7 aan. (workstations maximaal 12 uurtjes achter elkaar in het weekend) De stabiliteit van deze machines varieert..
  één van die machines stond op 100dagen toen hij een reboot moest hebben (volgelopen /var….dank je wel EXT3)
  de servers die op het XFS filesystem draaien en een enkele nog op ext2 doen het beter…de laagste daarvan is mijn server thuis.. die staat al 92 dagen op full load te stampen.. de overige servers staan op full load met een uptime vanaf +100 dagen tot 700 dagen (een RH6.1 bak met ext2 die batchoutputjes uitspuugt van verschillende systemen) de overige systemen zijn allemaal RedHat btw.

  stabiliteit.. ik mag niet klagen…
 • [quote:cfdbf82bb6="RobertV"]Ik vind dat de poll een lijst van checkboxes moet zijn zodat je meerdere antwoorden kunt selecteren.
  [/quote:cfdbf82bb6]

  Heb je gelijk in, maar helaas kan dat met deze polls niet :(
  Vandaar dat ik de opbouw in ernst heb gedaan, de eerste optie is de minst ernstige de laatste het ernstigst.
  Dus in principe moet je de meest ernstige crash kiezen ;)

  Max
 • [quote:3af108b713="shoekie"] Alleen wanneer ik mijn usb-modem er perongeluk uittrek zonder de driver te hebben ontladen krijg een kernelpanic. Maar das dan natuurlijk ook m'n eigen schuld….
  [/quote:3af108b713]

  neen, daar zou het systeem op berekend moeten zijn.

  Max
 • [quote:bbdf46744c="RobertV"]4. X laat het hele systeem incl kernel wel eens crashen (dit is toch hetzelfde als 3?)
  [/quote:bbdf46744c]

  Vraag is wat onduidelijk gesteld misschien, bij 3 bedoel ik dat Linux zelf niet is vastgelopen, maar dat je desondanks een harde reset nodig heb, bijv. omdat je geen netwerk hebt vanwaaruit je de boel kunt lostrekken, of simpelweg niet de know how om dit te doen….


  Max
 • Alleen mplayer kan mijn systeem helemaal vast laten lopen… kan ik ook reproduceren…. als ik de cd-lade wil openen tijdens het starten van een dvd in mplayer krijg ik strepen op de desktop en loopt alles knoeper-vast.

  Anders nog nooit gehad…..
 • Alles wat ik probeer met AGP op mijn machine hangt zwaar, SiS chipset met NVidia kaart, zowel met nvagp als kernel agp. Maar dat zijn "bekende" problemen geloof ik en vallen niet echt onder de stabiliteits score dan.
  Alleen de stekker werkt dan nog in zo'n geval… Zonder dit soort 3D/hardware fouten uptimes van meer dan twee jaar gezien op linux. Dus geen klachten.
 • Nooit crashes hier, alleen soms enkele programma's. Heel af en toe Konqueror en soms lopen Ut2k3 en tuxracer vast, denk dat dat aan de ATI driver ligt, maar die zijn gewoon te killen vanaf een andere tty.
 • [quote:ddd26bac6b="MrLeeJohn"]Alleen mplayer kan mijn systeem helemaal vast laten lopen… kan ik ook reproduceren…. [/quote:ddd26bac6b]

  Bij mij loopt X helemaal vast als ik een filmpje in mplayer voor de 2e keer wil laten afspelen :-?

  Maar da's verder de enige die X echt helemaal laat vastlopen.

  Systeem loopt verder gewoon door, ik hoor de notificatie voor nieuw mail, en als ik mijn modem er uit trek zie ik kppp tegensputteren 8)

  Maar ja, reset is de enige oplossing..

  Max
 • Hm, het crashen van een [b:e278ddb5db] smp kernel [/b:e278ddb5db] ontbreekt in de poll. Nu het me gelukt is vanaf de cliënt pc de host pc te pingen, heb ik er een voorbeeld van. In Redhat 9.0 geïnstalleerd op een dual cpu host pc kan er bij het opstarten gekozen worden tussen het opstarten met een uni kernel en smp kernel. Met de uni kernel kan ik de netwerk driver van mijn Audigy 1 de eth1394 gewoon laden
  [code:1:e278ddb5db]
  [root@node1048e root]# modprobe eth1394
  ether1394: eth2: IEEE-1394 IPv4 over 1394 Ethernet (ohci1394)
  [root@node1048e root]#
  [/code:1:e278ddb5db]
  Maar als ik dat probeer met de smp kernel, dan gaat de cursor op de volgende regel knipperen en het systeem reageert niet meer op het toetsenbord. Alleen numlock en capslock werken dan nog. Vanaf de cliënt pc kan er dan niet meer gepingt worden naar de host pc.
 • Een symlinkje maken van Kmail instellingen van een andere user laat X compleet crashen.

  Verkeerde instellingen in je bios in combinatie met ACPI/APM kan er voor zorgen dat je systeem in coma raakt. Het reageert dan niet meer op input van toetsenbord of muis.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.