Vraag & Antwoord

OS Linux

epson C42UX aan de praat krijgen (suse 8.0)

Anoniem
None
10 antwoorden
 • Ik krijg mijn printer met geen mogelijkheid aan de praat onder suse linux 8.0: ik heb een epson C42UX, maar die wordt niet standaard ondersteund. Weet iemand hoe je die printer aan de praat krijgt?
 • Je zou kunnen kijken of gimp-print of turboprint drivers voor deze printer beschikbaar heeft, en bijv. in KDE deze drivers als standaard instellen.
  Verder kun je proberen bij Epson aan te kloppen, mogelijk zijn ze bezig met het schrijven van drivers.

  Max
 • Ik dacht dat deze gewoon gesupport werd door Gimp-print, foomatic, CUPS, waarschijnlijk zijn echter de benodigde driver files nog niet aanwezig in SuSE 8.0
  Kijk eens op www.linuxprinting.org en je bent al een stuk wijzer.
 • De drivers zijn wel beschikbaar, en ik heb de normale procedures doorlopen zoals die op www.linuxprinting,org beschreven staan, maar ik krijg het niet aan het werk. Ik heb al van alles geprobeerd, misschien ligt het aan suse 8.0. Daarom vraag ik me af of er mensen zijn die deze printer ook hebben en hem wel aan de praat gekregen hebben. Maar ik stel de vraag dus omdat ik weet dat de printer perfect wordt ondersteund.
 • [quote:47cce5a37c="Marcel de Reus"]Ik dacht dat deze gewoon gesupport werd door Gimp-print, foomatic, CUPS, waarschijnlijk zijn echter de benodigde driver files nog niet aanwezig in SuSE 8.0
  Kijk eens op www.linuxprinting.org en je bent al een stuk wijzer.[/quote:47cce5a37c]

  Zie m'n vorige post. :)
  Ik kan nog wel een keer alle procedures gaan doorlopen misschien. Ik moet zeggen dat sommige dingen onder linux wel erg moeilijk gaan zeg.
 • Nee het is gewoon waardeloos dat alles zo snel gaat. Onder SuSE 8.2 zou hij waarschijnlijk in één keer vlekkeloos werken, maar dan moet je weer upgraden, zonder upgraden ook zeer goed mogelijk maar dan moet je waarschijnlijk wat kloten.
  Welke procedure heb je doorlopen? Er zijn er namelijk nogal wat voor de verschillende printing systems. Heb je BTW de modules voor je parallele of USB poort wel geladen? Dit doet YAST namelijk normaal voor je, maar als je het buiten YAST om doet niet natuurlijk.
  Probeer eens:
  parallel: [code:1:2db1ba520f]modprobe parport_pc && modprobe lp[/code:1:2db1ba520f]
  usb: [code:1:2db1ba520f]modprobe printer[/code:1:2db1ba520f]
  Heb je KDE printerbeheer gebruikt? Dat is namelijk wel zo makkelijk.
 • [quote:e9534476be="Marcel de Reus"]Nee het is gewoon waardeloos dat alles zo snel gaat. Onder SuSE 8.2 zou hij waarschijnlijk in één keer vlekkeloos werken, maar dan moet je weer upgraden, zonder upgraden ook zeer goed mogelijk maar dan moet je waarschijnlijk wat kloten.[/quote:e9534476be]

  Ik vind het juist waardeloos dat niet alles zo snel gaat. Je moet de meest vreemde toeren uithalen wil je iets aan het werk proberen te krijgen en dan ben je een halve dag bezig en dan blijkt het nog niet te werken. En als je een programma wil installeren moet je eerst een aantal bibliotheken gaan installeren en dan loopt de compilatie vervolgens stuk op het feit dat het configure-script een bibliotheek niet kan vinden die je al drie keer geinstalleerd hebt.

  [quote:e9534476be]Welke procedure heb je doorlopen? Er zijn er namelijk nogal wat voor de verschillende printing systems. Heb je BTW de modules voor je parallele of USB poort wel geladen? Dit doet YAST namelijk normaal voor je, maar als je het buiten YAST om doet niet natuurlijk.
  Probeer eens:
  parallel: [code:1:e9534476be]modprobe parport_pc && modprobe lp[/code:1:e9534476be]
  usb: [code:1:e9534476be]modprobe printer[/code:1:e9534476be]
  Heb je KDE printerbeheer gebruikt? Dat is namelijk wel zo makkelijk.[/quote:e9534476be]

  Welke procedures ik heb doorlopen weet ik niet meer precies, maar het kan ook aan m'n distributie liggen misschien. Ik krijg bijv. ook mplayer met geen mogelijkheid geinstalleerd en avifile geeft ook problemen. Ik heb van alles op de commandline gedaan maar ik weet niet meer of ik dat met die 'modprobe' heb gedaan. Ik heb ook het configuratiescherm van YAST2 gebruikt om de printer te installleren maar toen deed ie het nog niet. Misschien moet ik een andere distributie bekijken of die wel werkt, ik heb nog debian 3.0 liggen.
 • Printer zelf werkt wel?
  (mijn printer wil ook niet, blijkt achteraf aan de printer zelf te liggen :o
  wat je zou kunnen doen is alle huidige printerconfiguraties via yast verwijderen, en dan bijv. via kcontrol in kde een nieuwe printer toevoegen.
  Gebruik het liefst CUPS, deze biedt de meeste printmogelijkheden.
  Print Yast/kprinter wel een testpagina uit??

  Max
 • Misschien heb je wat aan de driver die je hier kan vinden:www.epkowa.co.jp/english/linux_e/pips_e.html. Heb he tzelf nog niet kunnen proberen omdat die grapjassen van Epson bedacht hebben dat je ook niet zwart-wit mag printen als je kleurencartridge leeg is :evil:
 • [quote:535d176f41="maximilaan"]Printer zelf werkt wel?
  (mijn printer wil ook niet, blijkt achteraf aan de printer zelf te liggen :o
  wat je zou kunnen doen is alle huidige printerconfiguraties via yast verwijderen, en dan bijv. via kcontrol in kde een nieuwe printer toevoegen.
  Gebruik het liefst CUPS, deze biedt de meeste printmogelijkheden.
  Print Yast/kprinter wel een testpagina uit??
  [/quote:535d176f41]

  Mijn printer werkt wel ja, want onder windows doet ie het gewoon. Maar misschien heb je gelijk en moet ik eerst cups en dergelijke er helemaal afgooien en alles volledig opnieuw installeren. Dat is het enige wat ik nog niet heb gedaan.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.