Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux (semi-) professioneel audio opnemen

Anoniem
wbsoft
6 antwoorden
 • Ik geloof ook het meest in een Laptop oplossing. Tegenwoordig kunnen laptops best tegen een stootje. Lijkt me dat je niet persé het allersnelste op de markt hoeft te hebben; een snelle PIII laptop is goed genoeg gok ik.

  Daarnaast is is qua verwerking van je opnames een stuk makkelijker. Je kunt meteen op je laptop aan de gang, of anders via een netwerkje alles overpompen. De vraag is volgens mij wat zo'n losse audio interface gaat kosten en of Linux dat ondersteund.
 • Hoi, ik zit al enkele dagen mij het hoofd te breken over wat nu de slimste manier is op met vrij compact en lichtgewicht equipment concerten (o.a. van mijzelf) e.d. op te nemen, en later op de computer (onder Linux natuurlijk) verder te verwerken, branden etc.

  Ik heb nu een DCC speler/recorder met optische digitale uitgang. Maar er zijn geen DCC bandjes meer te krijgen. :(

  Volgens mij zijn er de volgende mogelijkheden. Ik hoop dat er onder jullie musici en andere wijze mannen/vrouwen zijn die misschien licht op deze zaak kunnen laten schijnen.

  [size=18:df458ec3d8][b:df458ec3d8]1. Minidisc[/b:df458ec3d8][/size:df458ec3d8]

  voordeel:
  * makkelijke compacte apparatuur met goede stereo opname kwaliteit.
  * de HHB PORTADISC MDP500 is voor 1500 euro een zeer betaalbare toch profi oplossing op relatief goedkope media (minidiscs)

  nadelen:
  * MD recorders met digitale uit moet je met een lampje zoeken!! (Behalve de profi apparaten van 1500 euro en meer). Ik wil graag digitale uit anders gaat het geluid wel 3 keer door AD en DA converters.
  * Consumentenmarkt MD recorders hebben soms wel USB maar kunnen dat niet als USB audio device beschikbaar maken. In plaats wordt een proprietairy NetMD protocol gebruikt, inclusief encryptie om mogelijke piracy tegen te gaan. Heel stom als je gewoon je eigen opnames wilt uitlezen! :evil: (NetMD is al wel gedeeltelijk reverse geengineered, google maar eens op FreeMD.)
  * MD drives om in je PC te bouwen bestaan niet (meer).
  * Het lijkt er op dat MD ook langzaam gaat verdwijnen ten gunste van harddisk- en flash- en pcmciakaart gebaseerde oplossingen. Wat denken jullie?

  [size=18:df458ec3d8][b:df458ec3d8]2. Laptop met losse (evt USB) audio interface[/b:df458ec3d8][/size:df458ec3d8]

  nadeel:
  * erg duur (laptop + (USB) audio interface a la M-Audio Quattro)
  * laptop is storingsgevoeliger dan solide in't veld opname spullen

  (groot) voordeel:
  * niks geen proprietairy rotzooi. Gewoon een zeer goede AD converter die het geluid verder gewoon digitaal over de USB direct je laptop inblaast. Op de laptop Linux en [i:df458ec3d8]arecord -f cd concert.wav[/i:df458ec3d8] :-)
  * laptop kan je voor veel meer gebruiken :-)

  [size=18:df458ec3d8][b:df458ec3d8]3. Harddisk gebaseerde recorders[/b:df458ec3d8][/size:df458ec3d8]

  nadeel:
  * heel erg duur (+10.000 euro dat wordt wat mij betreft te dol)

  voordelen:
  * apparatuur is zeer solide, digitale uit en evt USB zullen nooit problemen met Linux gaan opleveren.


  [b:df458ec3d8]Samengevat:[/b:df458ec3d8]
  Wat is de beste oplossing denken jullie? Een open oplossing zonder proprietaire protocols etc. heeft mijn zeer grote voorkeur.
 • Ik zou voor een stevige en degelijke laptop gaan. Hoe specialer, hoe duurder en minder flexibel. Laptop heeft wel één nadeel, ze zijn eenvoudig te jatten en door te verkopen.

  Overigens dalen de laptops de laatste tijd hard in prijs, dus die hoeft niet zoveel te kosten.
 • Je zou kunnen overwegen om naast een portable MD-recorder nog een los MD-deck te kopen. Deze hebben vaak wel een digitale uitgang.
 • Veel laptops zijn voorzien van brakke geluidskaarten (ac97 chipsets)

  wanneer je professionele geluidsopnamen wil doen.. vooral klassiek is het van belang dat je geluidskaart van goede kwaliteit is..

  Met klassieke live conserten is het zelfs van belang om van 16bit 44100 - 48000 hz af te stappen en richting 20 tot 24 bit te gaan.
  wanneer de AD converter bin 16 bit dit soort opnamen gaat maken wordt de kwaliteit van met name live klassieke muziek minder.
  Denk maar eens aan de achtergrond opnamen, het hoesten van iemandi n het publiek.. dit heeft weer met name te maken met noise reduction en filters (limiters e.d.) die gebruikt worden bij het afmixen van een opname

  Een laptop kan dus wel.. maar hoe wil je bijvoorbeeld een Aardvark of een Terratec XL hierin krijgen?
  Duurdere kaarten hebben overigens wel de aansluiten om met minidisc e.d. om te gaan.

  Betreft software kan ik een aantal pakketen opnoemen die van belang zijn om te gebruiken bij professionele opnamen.
  De echte profesionele pakketten zijn jammergenoeg alleen voor Win32 en Macintosh beschikbaar: denk maar aan Cubase en Logic Audio Platinum..
  Maar ook Cooledit Pro of soundforge (beiden kosten ongeveer 500 dollar, Cubase en Logic Audio kosten zelfs + 1000 dollaR)

  Goede OSS software is er nog nauwelijks.. op een enkele na:
  Muse: Een goede Cubase replacement.. werkt alleen nog niet echt stabiel en VST plugins kunnen niet gebruikt worden.

  voor een CoolEdit (wave/audio bewerking) is EZound een goede replacement. Wellicht is Pro Tux (een OSS tegenhanger van Pro Tools) ook een optie.

  Het maken van goede opnamen is erg van belang..zeker als je per instrument onderscheid gaat maken in het aantal tracks bij een opname.
  Dan is een sporendek of Tascam HD Recorder toch wel een must.. wil je het goed doen..Digitale/analoge mixers kunnen ook uitkomst bieden.
  Voor korte opnamen zou een Akai sampler uitkomst kunnne bieden.

  goedkope HD recorders kun je wellicht tweedehands krijgen..dus ga op zoek bij marktplaats voor een vostex-je of een tascam

  Voor een goede kwaliteit biedt minidisc wel redelijk uitkomst.. alleen je kan er maar 1 track mee opnemen…. en daar zit het met minidisc nu juist het probleem.

  kortgezegt is een laptop met profesionele audiokaart geen slecht idee.. het mooiste zou zijn als je meerder Line-In ingangen hierop kan krijgen..
  let ook op dat de laptop een ontzettende groot uitgemeten configuratie krijgt.. grote HD, veel CPU en veel geheugen…een Raid-0 oplossing voor de schrijfsnelheid zou mooi zijn..maar ja..daar weet je het antwoord wel op. :(
 • Minn partner zweert bij minidisk. Wordt bijons overal voor gebruikt, van het overnemen van oude bandrecorder tapes tot het overzetten van cd's, videogeluid, viocerecorder, etc. etc.
  Alle mindisks die ik alhier tot nog toe gezien heb beschikken over zowel een coaxiale als optische digitale uitgang.


  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.