Vraag & Antwoord

OS Linux

Laptop kopen met Linux of zonder OS?

Anoniem
ahbart
28 antwoorden
 • Hoi, er zijn enkele fabrikanten zoals Acer en Asus die laptops zonder OS aanbieden, zodat er Linux kan worden geïnstalleerd zonder dat je [i:387492d27b]verplicht voor Windows betaalt[/i:387492d27b]. Maar winkels die daadwerkelijk modellen zonder OS leveren zijn lastig te vinden. Dell biedt prachtige wizards om een custom laptop bij elkaar te klikken, maar qua OS is er maar één keuze. Grr. :evil:

  Wie heeft goede ervaringen met bepaalde laptops of zie ik soms winkels over het hoofd waar lege of Linux laptops te koop zijn?
 • Afgelopen week zat er een foldertje bij C!T, waarin PC's worden aangeboden zonder OS. Ik zal vanavond eens kijken of die ook laptops leveren.

  BTW: ik zou zelf nooit een Dell-laptop kopen. Toshiba schijnt ongeveer de meest degelijke laptops te leveren. Acer is een goede tweede.
 • Er is een obscuur computerzaakje genaamd Mycom dat Asus laptops zonder OS levert.
 • Met Toshiba-laptops heb ik goede linux-ervaringen. Alleen zit er af en toe een typisch winmodem in….

  Verder vind ik het een goede zaak om linux mee te leveren ipv niks. Als je een auto koppt doen ze er toch ook altijd een beetje benzine in zodat je gelijk kunt rijden….
 • Wat zouden we eraan kunnen doen dat het zo lastig is een laptop met Linux te krijgen?

  Ik heb nu al heel wat webwinkels gemaild, tot dusver geen antwoord.

  Ik vind het waardeloos, zo wordt het nooit wat met de concurrentie in deze "vrije" OS-markt.
 • >Wat zouden we eraan kunnen doen dat het zo lastig is een laptop met Linux te krijgen?

  Wij niet zoveel op zich. Veel laptops worden gemaakt voor windows. Vaak zit er hardware in waar nog geen linux-drivers in zitten.

  Wat we wel kunnen doen is alle merken/types opsommen die probleemloos met Linux (en welke distro) werken. Dat zou kunnen…
 • nou daar is http://www.linux-laptop.net/ natuurlijk prima voor.

  maar het is zo irritant dat je bij aanschaf gewoon moet betalen voor iets dat je helemaal niet wilt! Daar klopt toch iets niet?? :roll:

  Ik ben trouwens een lijstje aan het maken met Nederlandse winkels die lege of Linuxlaptops verkopen…
 • www.computerland.nl

  Op de website staat niets over een OS, maar in de folder staat dat ze zonder worden geleverd. Ze hebben Acer, Asus en Jewel
 • Je kunt natuurlijk de laptop die je op het oog hebt in de winkel testen met een knoppix-cd-rom.
  Als die werkt, dan weet je dat je zonder problemen linux er op kunt installeren.

  Max
 • Er is af en toe wat te doen over mensen die hun MS Windows licentie niet accepteren. Het scenario is zo'n beetje als volgt: je koopt een nieuw PC of laptop en daarop staat veelal MS Windows (of je krijgt het er zonder meer bij) maar je weigert de draconische licentie-voorwaarden, levert de software vervolgens in (hoe doe je dat als de boel al op je harde schijf staat?) en claimt je geld terug. Dat zou namelijk moeten kunnen volgens diezelfde licentievoorwaarden

  In de praktijk word je tussen winkel, PC-fabrikant en onze bekende monopolist heen en weer gestuurd. Ik geloof dat ik er op HCC-net wel eens een hilarisch verslag over gelezen heb, maar ik kon het zo snel niet vinden.

  Hier heb je overigens weinig aan … maar misschien is het wel een aardige manier om een hoop energie kwijt te raken!
 • [quote:983a58fc74="water"]www.computerland.nl

  Op de website staat niets over een OS, maar in de folder staat dat ze zonder worden geleverd. Ze hebben Acer, Asus en Jewel[/quote:983a58fc74]

  Heb ik ook gezien. Weet iemand iets meer van die Jewels? Alternate.nl heeft er ook een, een aktie zelfs, ze worden in Nederland geproduceerd ( www.jewelnotebooks.nl ). Lijken me leuke machines!
 • Toshiba's zijn erg duur in verhouding tot de prestaties, Dell's liggen op dat gebied wat beter.
  Jewell's zijn mijn tweede keus, zeer goede laptop's en ze worden zonder OS gelevert.
  Mijn eerste keus is de laptop die ik zelf heb (anders zou ik hem ook niet hebben) namelijk een Targa Visionary XP. Wordt eens in de zoveeltijd bij de Lidl verkocht een heeft een veel betere prijs/kwaliteitsverhouding dan de eerder genoemde merken. Ik ben er reuze tevreden mee en Slackware draait er hier prima op. Er wordt wel het één en ander aan software meegelevert waaronder Windows XP Home, maar dat heb ik er gewoon vanaf gemietert. Ik wilde idd eerst gewoon de licentie weigeren, maar dat gaat dus niet met een OEM-PC, aangezien je de licentie accepteerd op het moment dat je de PC koopt. Windows XP was al geactiveerd dus ik kon het niet teruggeven. Ik ga nu eens kijken of het wel legaal is om het te verkopen, alles zit nog dicht namelijk :)
 • Stond de licentie volledig afgedrukt op de buitenzijde van de verpakking, zodat je hem kon doorlezen voordat je het product kocht?
  Zo neen, dan is de licentie niet rechtsgeldig, en kun je, zoals in de EULA staat je geld terug vragen….
  Tenminste, als je tijd en zin hebt om zo'n strijd met lidl aan te gaan.
  Windows mag zowiezo volgens de EULA niet worden doorverkocht, dus die kun je niet aan iemand anders kwijt.

  Max
 • Ik heb zelf een Jewel OS loos gekocht bij Computer land vorig jaar..

  De configuarie wordt (in elk geval door Mandrake Linux 9.0 en 9.1) out of the box herkent

  geluidskaart is trident compatible.. videokaart is vaak een SIS kaart, netwerk kaart idem dito.

  Prima laptops voor linux gebruik dus :)
 • Nee, maar je moest tekenen dat je met alles akkoord ging. Overigens mag je AFAIR de retail versies iig wel doorverkopen.
  Er zat BTW ook nog andere dure software bij die ik misschien kan verkopen :)
 • Dat meeeen je niet. Most je bij de lidl eerst een verklaring ondertekenen?
  Belachelijk ;)
  Maar dan nog, bevatte datgene wat je ondertekende de gehele EULA?
  Zo neen, dan isie niet rechtsgeldig (en mag je de zooi dus ook legaal doorverkopen)

  Max
 • Nee alleen een formulier dat alles erin zat en dat je akkoord ging met alle voorwaarden. Het zou mooi zijn als ik het mocht verkopen, maar gaat het ook werken op een andere PC dan deze laptop?
 • [quote:2801374e6c="Marcel de Reus"]Ik ga nu eens kijken of het wel legaal is om het te verkopen, alles zit nog dicht namelijk :)[/quote:2801374e6c] http://www.microsoft.com/netherlands/legalesoftware/faq/default.asp#4 :roll:
 • Ok zelfs al was de verklaring geldig dan mag het dus nog. Ik heb nu zoiezo niks met die voorwaarden te maken zoals Max al zegt dus ik ga het gewoon één deze dagen in "te koop aangeboden" zetten. Ik hoop wel dat ze hem dan kunnen activeren op die andere PC :roll:
 • Er is echter één ding. Als je NIET zelf om inzage in de voorwaarden hebt gevraagd en WEL hebt ondertekend dat je ermee akkoord gaat, is dit alles WEL rechtsgeldig! Het is hetzelfde als met Algemene Voorwaarden ed. Als er staat 'bij het tekeken van deze verklaring gaat u akkoord met de algemene voorwaarden' en je vraagt NIET om inzage ben je wettelijk verplicht je je aan die algemene voorwaarden te houden. Pas als je je ze niet ter inzage krijgt en als nergens vermeld staat waar je ze zou kunnen vinden (bijvoorbeeld bij kvk ed..) sta je in je recht… Dus, let op wat je doet.

  Een vriend heeft een Acer laptop die ook volledig compatibel is met Linux, er staat bij hem RedHat Linux 9 op.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.