Vraag & Antwoord

OS Linux

linux <--> linux

Anoniem
Tycho
15 antwoorden
 • Ik denk idd dat SuSE al een geschikte partitie voor / gevonden heeft, en die wil gaan gebruiken. Deze suggestie moet je dus verwijderen, en veranderen in de juiste partitie op de eerste harde schijf.
  Wat ook wil helpen is eerst de harde schijf partitioneren tot de juiste partities met partition magic.

  Max
 • ik zit met een brandende vraag:

  Ik heb hier thuis 2 harde schijven op de 1ste staat windows 2000 en de 2de staat suse personal 8.2

  Nu wil ik het volgende.
  Ik wil windows 2000 vervangen door Suse professional 8.

  Ik heb het al geprobeerd, maar ik moet dan 2 "/" punten aangeven, en dat kan dus niet..

  Dus is er een mogelijkheid waarbij ik pro langs personal kan zetten?

  Greetz
 • Jawel… in lilo of grub kun je best een root naar /dev/hda1 en een tweede naar /dev/hda2 hebben. Let wel op: je kunt maar 1 mbr hebben: b.v. /dev/hda. Misschien bedoel je dat?
 • nee ik bedoel dat niet helemaal.

  Ik wil linux suse profesional 8 en linux suse 8.2 langs elkaar draaien.
  Ik kan dat niet instellen, want als ik bij pro mijn "/" pount wil instellen, zegt die dat die al bestaat (dus bij personal 8.2)

  Snap je wat ik bedoel?

  Greetz
 • Hmmm … en als je de eerste '/' met 'e2label' nu hernoemt tot 'suse82/' of zoiets. Wel de 'bijbehorende '/etc/fstab'en grub of lilo aanpassen. Let op: ik spreek even uit m'n hoofd, maar zo heb ik een soortgelijk probleem met Red Hat Linux 9 naast Red Hat Linux 8.0 opgelost, maar wel slechts op één schijf.

  Meer details nodig?
 • Beetje warrig.

  Waarom moet je 2 x "/" aangeven? eentje lijkt me meer dan genoeg.
  Installeer gewoon SuSe 8.2 op de schijf van Windows en laat deze grub in het mbr zetten.
  pas vervolgens grub zodanig aan dat deze suse 8.0 ook in het bootmenu heeft staan, waarbij je in grub tevens aangeeft welke partitie als root ('/') door suse 8.0 wordt gebruikt.
  Je kunt vanuit suse 8.2 ook suse 8.0 zien, maar dan niet onder de map '/', maar de map /'data1' of iets in die trant.

  Succes, Max
 • Max,

  Ik ben maar een Red Hat newbie (< 1 jaar) maar heeft het er niet mee te maken dat er dan twee ext3-partities kunnen ontstaan met het label '/'? Bij de eerste SuSE installatie (die van 8.2 trouwens) is er waarschijnlijk een partitie aangemaakt met als label '/' en zonder ingrijpen wordt er straks nog een partitie aangemaakt (nu door SuSE 8.0) met als label '/'. Gevolg: vast ellende …

  PeBo
 • SuSE werkt niet met labels voor zover ik weet.
  In ieder geval werkt suse 8.0 niet met labels.

  Max
 • Labels van partities (of is het netter devices te zeggen?) zijn een eigenschap van ext2 (en dus ext3) zou ik denken - en vast van andere filesystems. Het zou mij verbazen - maar: ik heb nog nooit met SuSE gewerkt! - dat SuSE niet werkt met ext2 of ext3 (of een andere fs dat label ondersteunt).

  De vraag van Grezly doet dat ook vermoeden, want waarom zou SuSE 8 pro anders beginnen te klagen over een tweede '/'? Het ligt niet voor de hand dat het hier mountpoints betreft, want SuSE 8 pro heeft natuurlijk helemaal niets te maken met de mountpoints van de installatie van SuSE 8.2 (op een andere harde schijf, zelfs).

  Maar goed, misschien moet Grezly zelf zeggen uit welke hoek hier de wind waait … voor hetzelfde geld denk ik te veel vanuit mijn situatie: wee Red Hat Linux versies op één harde schijf, waarbij ik denk dat er dan geen twee gelijkluidende labels mogen zijn.
 • Ik zal het proberen nog iets uitgebreider te vertellen (t kan best zijn dat ik het fout heb hoor):

  Ik heb 2 harde schijven, op de eerste staat Windows 2000, en op de tweede schijf staat Suse Personal 8.2.

  Nu boot ik met de Suse Professional 8.0 op, omdat die te installeren, over windows 2000, dus de eerste schijf.

  Nu heb ik die partitie dus verwijderd.
  Als ik hem nu wil aanmaken, moet ik toch voor Suse Professional 8.0 ook een root pount ("/") aanmaken???

  Als ik dat namelijk doe, zegt die, dater al een root point is..

  Snappen jullie nou een beetje wat ik bedoel of niet?

  Greetz
 • Waarschijnlijk denkt te installer te goed met je mee. Hij herkent een reeds bestaand systeem en gaat er vanuit dat je die partities wilt gebruiken.

  Je moet er voor zorgen dat op de schijfruimte van Windows, een nieuwe partitie wordt gemaakt (ext2, ext3, rfs, xfs, of wat je wil). Vervolgens moet je aangeven dat die partitie wordt gebruikt als / voor het nieuw te installeren systeem. Pas op dat de installer niets doet op de partities van het reeds bestaande linux systeem (niet formatteren, niet mounten).

  Waarschijnlijk moet je aangeven dat je een expert bent of wilt customizen om de "gebruikersvriendelijkheid" van de suse-installer te omzeilen.

  Als ik een voor mij nieuw systeem installeer, trek ik meestal de harde schijven die ik op dat moment niet nodig heb uit mijn pc om te voorkomen dat "bugs/features" van de installer mij de das omdoen.

  Denk eraan dat dit een van de momenten is die in tranen kan eindigen. Je kunt met een verkeerde keuze, een bestaand systeem om zeep helpen.
 • Nou, om bij mijn punt te blijven, zou ik wel benieuwd zijn wat er gebeurt als Grezly (als root) iets doet als:[code:1:c0d85a4276]e2label /dev/hdb1[/code:1:c0d85a4276]Lees vooral de manpage van e2label en vervang /dev/hdb1 door de rootpartitie van jouw huidige SuSE 8.2 systeem. Of heeft SuSE 8.2 (bij Grezly) een ander fs dan ext2 (of ext3)?
 • SuSE gebruikt ReiserFS als standaard bestandssysteem.
  Verder gebruikt SuSE standaard geen labels.
  Mogelijkerwijs kun je dat wel handmatig doen, maar dit staat los van het probleem van grezly.

  Ik denk dat Robian gelijk heeft, SuSE ziet een Linux-partitie-indeling op de 2e schijf, en wil die schijnbaar gebruiken voor de nieuwe installatie

  Max
 • [quote:e3d763816d="robian"]

  Je moet er voor zorgen dat op de schijfruimte van Windows, een nieuwe partitie wordt gemaakt (ext2, ext3, rfs, xfs, of wat je wil). Vervolgens moet je aangeven dat die partitie wordt gebruikt als / voor het nieuw te installeren systeem. Pas op dat de installer niets doet op de partities van het reeds bestaande linux systeem (niet formatteren, niet mounten).
  [/quote:e3d763816d]

  Dat is het probleem nu juist net, als ik pro wil installeren, en ik vul handmatig "/" in, dan zegt die dat die al bestaat, er is geen mogelijkheid voor…
 • Welk partitioneervoorstel doet suse?
  Kun je dit voorstel niet geheel annuleren?
  Aangezien het om 2 schijven gaat, is het geen optie om de 2e schijf tijdelijk los te koppelen?

  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.