Vraag & Antwoord

OS Linux

misbruik van recht

Anoniem
None
12 antwoorden
 • Ik vind dat iedere zichzelf respecterende rechter een aanklacht van een licentiehouder /eigenaar van unix tegen linuxbedrijven (met natuurlijk als doel de linuxbedrijven het onderspit te laten delven….) moet zien als misbruik van recht. Het recht moet zich niet lenen als manier om concurentie rechtstreeks de nek om te draaien daar is het niet voor bedoeld! Maar goed met Amerikaanse rechters weet je het natuurlijk nooit….. :-?
 • Daar kan de rechter niets aan doen, dat moet dan zo in de wet geregeld worden. Voorlopig wordt er alleen maar harder aan gewerkt het GNU/Linux lastiger te maken via de wet. Ik noem de EUCD maar als voorbeeld.
 • uh dit gaat over de SCO aanklacht tegen IBM?

  SCO beweert trouwens dat de "vanilla" www.kernel.org kernel niet "tainted" is, maar alleen kernels die IBM bijvoorbeeld meelevert maar ook andere distros.

  blijf het heel vreemd vinden.

  een aantal Caldera (later SCO) medewerkers heeft meegeholpen aan de kernel door het schrijven van GPL code. Dat dat later in Unixware van SCO terecht gekomen is is nog heel wat aannemelijker dan andersom.

  Het zomaar starten van een rechtszaak zonder onderhandelingspogingen vooraf is natuurlijk zeeeeeeer onbeschoft.
 • Das niet waar Marcel, er bestaat wel degelijk een essentieel verschil tussen wet en recht en een rechter kan daar wel degelijk iets mee doen als hij over een zaak oordeelt maar goed dat kan jij weer niet weten. En het feit dat er wel eens rechters zijn die domme uitspraken doen betekent niet dat er geen recht meer bestaat, rechters zijn ook mensen maar helaas zijn het vaak mensen met weinig verstand van IT, en ik vrees dat dit ook geld voor (EU)politici en dat helpt niet natuurlijk.

  Ik was inderdaad boos over SCO wil IBM aanklagen verhaal….. dus moest ik even stoom afblazen gelukkig zijn er hier meer mensen die dit SCO niet in dank afnemen maar goed dat bedrijf zit in de problemen natuurlijk en een kat in het nauw maakt rare sprongen….
 • Die kat heeft anders net wel 1 biljoen dollar van M$ gekregen dus zou nauw hebben ze het niet meer :roll:
 • Het blijft een rare sprong zeker gezien de oorsprong van SCO/caldera
 • [quote:c080b4606c="Marcel de Reus"]Die kat heeft anders net wel 1 biljoen dollar van M$ gekregen dus zou nauw hebben ze het niet meer :roll:[/quote:c080b4606c]\

  Ik neem aan 1 miljard dollar (ms heeft veel geld, maar geen 1 biljoen, wat 1000 miljard is ;) )

  Maarehhh, waar haal je deze info vandaan?

  Max
 • [quote:c565c57340="rodemuts"]Ik vind dat iedere zichzelf respecterende rechter een aanklacht van een licentiehouder /eigenaar van unix tegen linuxbedrijven (met natuurlijk als doel de linuxbedrijven het onderspit te laten delven….) moet zien als misbruik van recht. Het recht moet zich niet lenen als manier om concurentie rechtstreeks de nek om te draaien daar is het niet voor bedoeld! Maar goed met Amerikaanse rechters weet je het natuurlijk nooit….. :-?[/quote:c565c57340]

  Ik begrijp deze conclusie niet.
  Als SCO gelijk blijkt te hebben, en er dus inderdaad code van hen in Linux is terecht gekomen, dan hebben ze zeker recht van spreken.
  Of dat betekent dat ze eindgebruikers kunnen aanklagen die niet beter weten dan dat de licentie klopt, dat is een ander verhaal.
  Zoals de wetgeving nu is kan dat niet, Je kunt niet een klant verantwoordelijk stellen voor mogelijk inbreuk op de licentie van de leverancier van het product.
  Als dat zo was, dan heeft elke Windows-gebruiker een probleem :)

  Verder is het raar dat SCO nu beweert dat de officiele code op kernel.org schoon is.
  Voor zover ik weet biedt geen enkele Linux-distro functionaliteit aan die zeer verschilt met de officiele kernel, eventuele backports ter zijde.
  Verder zit alle functionaliteit waarvan SCO zegt dat die dankzij hun code is ontstaan in Linux in de officiele kernel op kernel.org.
  Mocht SCO idd gelijk hebben, dan is het aandeel veel kleiner dan ze nu beweren en heeft Linux nauwelijks last van dit circus.

  Max
 • [quote:e8056e86e2="maximilaan"][quote:e8056e86e2="Marcel de Reus"]Die kat heeft anders net wel 1 biljoen dollar van M$ gekregen dus zou nauw hebben ze het niet meer :roll:[/quote:e8056e86e2]\

  Ik neem aan 1 miljard dollar (ms heeft veel geld, maar geen 1 biljoen, wat 1000 miljard is ;) )

  Maarehhh, waar haal je deze info vandaan?

  Max[/quote:e8056e86e2]

  Nee 1 biljoen dollar, dat is in europa idd 1 miljard. Amerikanen kennen namelijk geen miljard.
  Van NedLinux natuurlijk uit de newsquote :D
 • Ik ben met je eens dat SCO binnen redelijke grenzen! wel enig recht van spreken kan hebben maar wat ik vnl wilde zeggen is het volgende je kunt binnen het Nederlandse recht niet ongelimiteerd gebruik maken van je (eigendoms)recht. Soms gaat het gewoon te ver! Microsoft die zoals hieronder omschreven rechtzaken zou voeren met als doel linuxbedrijfen om zeep te helpen lijkt een schoolvoorbeeld van misbruik van recht. Van Amerikaans recht heb ik aanmerkelijk minder verstand maar ik kan niet aan de indruk ontkomen dat de redelijkheid die het Nederlands recht nog altijd kenmerkt binnen het amerikaans recht toch met enige regelmaat een stuk verder te zoeken is….

  Microsoft koopt rechten Unix

  Door de 404 redactie

  <http://www.hccnet.nl/404/art/nieuws/unix.jpg> 19 Mei 2003 - Microsoft heeft de rechten voor de Unix-technologie overgenomen van softwarebedrijf SCO. Dit bedrijf kwam vorige week in het nieuws nadat het honderden brieven naar bedrijven had verstuurd met de boodschap dat die bedrijven met de verkoop van Linux-software de rechten van SCO zou schenden. In Linux-software zit volgens SCO originele Unix-code, zo schrijft CNet. Het bedrijf is overtuigd van zijn gelijk en heeft van IBM één miljard dollar geëist in een rechtszaak.
  Microsoft lijkt met de nieuw verworven rechten op de Unix-technologie een belangrijke slag te slaan in de jarenlange strijd die het voert tegen open source-software. Als SCO al een rechtszaak tegen IBM durft aan te spannen, zal Microsoft er zeker niet over twijfelen Linux-leveranciers voor het gerecht te slepen om op deze manier de verspreiding van Linux te frustreren. In ieder geval heeft de softwaregigant nu een belangrijke troef in handen waarmee het Linux-leveranciers in het nauw kan brengen, en de open source-gemeenschap op zijn grondvesten doet schudden. (WH)

  ** Dit wordt weer leuk ontkracht door:

  MozillaQuest Magazine: What sort of impact do you believe this sort of lawsuit filed by SCO-Caldera has on the Linux kernel, GNU/Linux, UNIX, and the Linux and free-software communities?

  Linus Torvalds: None, really. The people I work with couldn't care less.
 • Beetje vreemd nieuwsbericht, Hoe wil MS andere Linuxaanbieders aanklagen?
  Ze hebben de code slechts in licentie, ze zijn dus niet de eigenaar.

  Max
 • Dat onderscheid is inderdaad nogal van belang….
  De schrijvers van dat bericht hadden dat ( in elk geval op dat moment) vast niet door…
  maar al zou het zo zijn dan nog zou het onzinnig zijn als zon aanklacht zou kunnen slagen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.