Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux Suse 8.2 en de :evil: promise 376 chip

Anoniem
Marcel de Reus
18 antwoorden
 • Goed hier is mijn probleem:

  Ik heb gisteren Linux Suse gekocht, vol moed probeerde ik naast mijn Windows XP, linux Suse 8.2 te installeren.

  Loop gelijk tegen probleem 1….. Linux zegt dat er geen harddisken aanwezig zijn.

  Ik heb op de support site van suse gekeken. Geen resultaat. De aanwijzingen die er op staan werken niet. Ook op dit forum is het probleem eerder voor gekomen alleen dan met Linux Redhat 8.2, dat heb ik niet en werkt ook niet (heb het geprobeerd)

  Goed, na uren klooien heb ik een extra 40 GB schijf gepakt en deze op de andere IDE controller aangesloten (dus niet de promise controller) Geweldig ik kan suse tenminste proberen, dacht ik.

  probleem 2: Suse loopt vast op "Even de paketten valueren" of zoiets. :x

  Goed dit kon opgelost worden doordat ik de CD gebruik in plaats van de DVD en deze in mijn brander draai. Via mijn Samsung DVD speler looptie blijkbaar vast ?!?!?!

  Na de installatie jaja

  Probleem 3: Vol verwachting Suse proberen op te starten….. Suse loopt VAST AAAAARRRGGGGG….. Ik zie alleen GRUB staan.

  [b:c8f50fad63]

  1: Dus heeft iemand voor mij goed werkende module drivers voor Linux Suse 8.2 ?

  2: Weet iemand waarom ik mijn DVD speler niet voor de installatie kan krijgen ?!??!?!?

  3: Weet iemand waarom suse na de installatie alleen maar met het word GRUB komt aanzetten !?!?!?!

  Mijn systeem:
  Asus P4PE met Intel Pentium 4 3 GHz
  Promise Raid Controller 376 met Stripe 2+0 (s-ata Seagate Barracude V)

  Wie kan mij helpen ?
  [/b:c8f50fad63]
 • Kijk eens op www.vosberg.be bij SuSE, daar vind je een verhaal over een andere Promise chip onder SuSE 8.1 dat misschien toch nuttig kan zijn.

  Weird, gaan capslock en numlock knipperen bij het prob met die DVD? Dat betekend namelijk kernel-panic, de enige echte crash die GNU/Linux kent. Ik had het laatst bij iemand met een oude brander, dat ie daarop een kernel-panic gaf telkens maar weer. Verder nog nooit gezien (da was 1 op de 20 machines oid waar ik GNU/Linux ok geïnstalleerd heb).

  SuSE loopt niet vast, hij is namelijk geeneens geboot. Grub is de bootloader en die zou SuSE dus moeten gaan booten. Normaal krijg je een mooie grafische weergave met keuzes als Linux, Failsafe en Windows, heb jij dit niet?

  SuSE 8.2 is een zeer goede keuze BTW en het kopen al helemaal. Omdat je het gekocht hebt zit er ook support bij en je kunt dus contact op nemen via de telefoon met SuSE en je key doorgeven en als het goed is gaan ze je dan helpen met het RAID probleem etc.
 • [b:770d39da1c]
  Omdat je het gekocht hebt zit er ook support bij en je kunt dus contact op nemen via de telefoon met SuSE en je key doorgeven en als het goed is gaan ze je dan helpen met het RAID probleem etc. [/b:770d39da1c]

  Ja helaas staat er bij het nummer dat je kan bellen met grote koeie letters "GEEN RAID SUPPORT" maar goed ik heb ze een mail gestuurd.. Hopelijk reageren ze er op….

  De info van de vosberg site had ik zelf ook al op een andere site gevonden… Dit werkt gewoon niet… Ik heb geen PDC20276 chip maar een PDC20376 dacht ik… of te wel gewoon de Promise Fasttrack 376

  Ik heb wel de drivers voor Fasttrack TX4000 gevonden… Deze schijnt ook voor mijn kaart te werken. Volgens de readme van de file dan….. Bij mij werkt het natuurlijk weer niet…..
 • Ik geef het op…. Als ik het forum lees van andere sites, zie ik dat er mensen zijn met hetzelfde probleem die al maanden bezig zijn. De datum van die posts gaat vanaf begin april tot vandaag…

  Oplossingen zoals een bootfloppy maken en dan de kernel recompilen en dan een update installatie zijn voor een verkeerde chip en ook nog eens aso veel werk

  Linux is er dus toch niet helemaal. Je kan suse natuurlijk niet de schuld geven dat promise geen linux support geeft voor zijn kaarten/chippies maar support voor hardware is wel het grote probleem van linux.

  2 jaar geleden dacht ik ook over te stappen op Linux. Toendertijd Linux 7.0 Dat was ook een ramp. Zeker omdat er geen support was voor mijn videokaart. Inmiddels wel… Maar ja ik heb inmiddels ook alweer een andere PC.

  Naja…. Misschien dat Suse 9.0 wel support heeft voor mijn Raid controller maar ja als dat over 2 jaar pas is heb ik meestal wel weer een andere PC en zit ik waarschijnlijk met ander support probleem.

  Mijn servertje draait trouwens wel prima met Linux Redhat 9.0….. Mail-servertje, webservertje en samba-servertje werken prima :D

  Ooit zal het me lukken om alleen Linux te draaien maar niet vandaag. Windows blijft als een virus op mijn schijf staan…….
 • [quote:8e47f78b9a="G_ij_s"]Ik geef het op…. [/quote:8e47f78b9a] Nu al? :P Dus je hebt zo een Raid Controller als in deze topic: http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=83857&highlight=pdc20376
  Die FastTrakdriver TX4000 is er voor SuSE 8.0 en 8.1 http://www.promise.com/support/download/download2_eng.asp?productId=104&category=driver&os=1 Voor SuSE 8.2 zou je het met source code kunnen proberen of wachten op de SuSE 8.2 drivers. :roll:
 • http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=83857&highlight=pdc20376

  Deze had ik al gelezen…. Heb ik niets aan gehad…… Die TX4000 werkt ook niet want ik heb de 8.0/8.1 drivers geprobeerd en de README opgevolgt….

  Dus kortom (voorlopig) einde verhaal….. Ik weet niets meer te bedenken… Het is nu wachten op support…. Maar ja dat heb ik dus al eens eerder gehad met mijn oude videokaart…. Dat heeft meer als een jaar geduurd….

  Volgens de suse site is het een bug die in de kernel van Suse 8.2 zit….. Hiervoor moet een nieuwe kernel compilen…. Zucht maar die is alleen voor de oude chip…. Als het echt zo is dat het een bug is werkt geen 1 drivers dus…..
 • En heb je ook deze topic gelezen? http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=89118&highlight Deze gaat dan wel over Promise 20276 maar is wellicht toch bruikbaar.
  Als het niet werkt, kun je het beste hier posten wat je precies (stap voor stap) geprobeerd hebt met eventuele foutmeldingen. :roll:
 • Ja de faq van suse heb ik al door gespit. Maar inderdaad mijn promise chip word inderdaad herkent maar werkt niet ?!?!

  Ik moet dan volgens suse "At the boot prompt" dit invullen ide2=0xb800,0xb4002 ide3=0xb000

  Verder krijg ik geen foutmeldingen…. Gewoon heel simpel een scherm met "Geen harddeschijven gevonden"

  Suse zegt dat er 4 adressen zijn…. Dit klopt niet omdat ik een Promise chip heb die maar 3 harddeschijven kan aansluiten ……3 HD's dus 3 adressen….

  Is trouwens ook grappig dat ik perse de DVD en de CD nodig heb voor mijn installatie…. Ik moet perse van mijn brander booten maar ergens in de installatie gaattie zoeken naar paketten en moet het perse de DVD in de DVD speler hebben anders kan het geen paketten vinden…..

  Als ik er geen 94 euro aan weggegooit had, had ik me kapot gelachen :lol:

  Maar goed ik moet er nu mee gaan kappen, want ik merk dat ik met dingen ga gooien….
 • [quote:b184b5478d="G_ij_s"]
  Ik moet dan volgens suse "At the boot prompt" dit invullen ide2=0xb800,0xb4002 ide3=0xb000
  [/quote:b184b5478d] Hmm, heb je dit wellicht een typ foutje gemaakt bij het overtypen, of heb de info van de SuSE Database verkeerd begrepen. 0xb4002 zou dan 0xb402 moeten zijn. En voor alle zekerheid zou je [b:b184b5478d] hwinfo –storage_ctrl [/b:b184b5478d] hier kunnen posten. Hoe meer info, des te groter de kans dat we je kunnen helpen. :wink:
 • [quote:4e439f83b0="G_ij_s"]
  Linux is er dus toch niet helemaal. Je kan suse natuurlijk niet de schuld geven dat promise geen linux support geeft voor zijn kaarten/chippies maar support voor hardware is wel het grote probleem van linux.
  [/quote:4e439f83b0]
  Nee, GNU/Linux is er zeker nog niet helemaal maar dat is idd te wijten aan fabrikanten als Promise en niet aan GNU/Linux zelf. Reverse enginering en zelf drivers schrijven is een klote werk en duurt heel langn en gebeurt dus allen voor heel populaire hardware.
  RAID is een bekend gebrek onder GNU/Linux, veel RAID controllers werken niet of slecht. Kijk echter naar een andere oplossing ipv zo snel op te geven, GNU/Linux is zeker de moeite waard.
  Koop bijvoorbeeld een losse kaart van 3ware, deze hebben uitmuntende GNU/Linux support en het zal dan ook vlekkeloos werken.

  [quote:4e439f83b0]Naja…. Misschien dat Suse 9.0 wel support heeft voor mijn Raid controller maar ja als dat over 2 jaar pas is heb ik meestal wel weer een andere PC en zit ik waarschijnlijk met ander support probleem. [/quote:4e439f83b0]
  Daar zou ik niet van uitgaan, Promise is gewoon een rukbedrijf. En andere support problemen vallen heel erg mee. GNU/Linux ondersteund meer hardware dan Windows NT 5.x hoor. Alleen RAID en een aantal scanners etc zijn vaak problematisch. Over het algemeen wordt echter alles prima gesupported.

  [quote:4e439f83b0]
  Ooit zal het me lukken om alleen Linux te draaien maar niet vandaag. Windows blijft als een virus op mijn schijf staan…….[/quote:4e439f83b0]
  Misschien aanstaande donderdag? Er is in Dordrecht een OSS-meeting door mij en wat anderen georganiseerd en iedereen is van harte welkom en jij dus ook. We zijn nu met zo'n 18 man, waaronder een paar echte die-hards die je vast kunnen helpen.
  Dus als je zin hebt om te komen, check het topic ff en geef je op.
 • Een andere RAID Controller kopen vind ik zoiets stoms… Heb ik een goed werkende chip in mijn PC moet ik een aso dure RAID Controller kopen…. Nee dank je….

  Promise lijkt me wel een populaire chip/kaart….. Het is samen met highpoint toch wel 1 van de bekendste RAID Controllers die er zijn… In thuis gebruiker land tenminste…..

  Op het werk hebben we wel een paar test pc's gemaakt met Linux Redhat 9.0 …… Gaat wel aardig, zeker omdat het maar pentium 133 zijn. Jammer alleen [b:35110ba971]weer[/b:35110ba971] dat openoffice weer SUPERRRR traag is…. Waardoor je het toch weer niet zinvol kan gebruiken. Trouwens gek want op mijn Athlon 1700+ (Mijn servertje :D ) draait openoffice ook errug traag….. Dus openoffice is een traag pakket of er gaat iets fout met redhat.

  Het is erg jammer dat ik telkens weer tegen een muur oploop van problemen…. Wanneer ik deze afbreek kom ik er telkens weer achter dat er nog 1 achter zit…..

  Ik probeer dus op het werk ook linux systemen te krijgen… Zeker als ik hoor over palladium en TCPA…. Bovendien kan dit aanzienlijk in de kosten kan schelen maar hoe kan ik het ooit uitleggen dat Linux goed is, als er telkens weer van die problemen optreden.

  Ik hoor ze nu alweer zeuren… "Goh met Windows kon dat welll" :x

  Openoffice komen ze ieder geval niet onderuit…. Office 2000/XP kost ons ieder jaar 4000 euro.
 • OpenOffice is statisch gelinkt en dus langzaam, zelf compilen is de oplossing en dat is geen leuke ;)

  Als je donderdag komt zul je SuSE in actie zien in het kleinbedrijf, we zijn namelijk te gast bij Walter (wstolk) op het houtbedrijf waar hij werkt en daar gebruiken ze al jaren SuSE.
  Op de meeting gaat hij ook de bakken upgraden van SuSE 7.3 naar SuSE 8.2 dacht ik dus waarschijnlijk erg interessant voor jou om eens met hem te babbelen.

  Problemen heb je altijd wel, die had je ook toen je met Windows ging werken. Dat van die RAID controller is gewoon domme pech.
 • [quote:201276837c]OpenOffice is statisch gelinkt en dus langzaam, zelf compilen is de oplossing en dat is geen leuke [/quote:201276837c]

  Interresant…. Wat bedoel je precies statisch gelinkt ? Wat kan ik veranderen omdit sneller te krijgen ?

  Openoffice werkt net zo goed als Office als je er 1maal inzit…. Maar vooral voor de oudere pruttel bakkies is dit juist het probleem…. Halve minuut wachten is erg vervelend…..

  Geloof dat ik nu helemaal offtopic zit, krijgtie zo een slotje :wink:
 • [quote:b3dd1278a5="G_ij_s"]
  Interresant…. Wat bedoel je precies statisch gelinkt ? Wat kan ik veranderen omdit sneller te krijgen ?
  [/quote:b3dd1278a5]
  Statisch gelinkt betekend dat OpenOffice zijn eigen libaries gebruik ipv de shared system libraries.
  Je kunt OpenOffice dus zelf compilen en hem de system libraries laten gebruiken en optimalisaties voor je processor meegeven en dan zou hij een stuk sneller moeten starten.
  http://tools.openoffice.org/dev_docs/build_linux.html
  Leef je uit :D Mij is het ondanks een aantal pogingen nog nooit gelukt.

  [quote:b3dd1278a5]Openoffice werkt net zo goed als Office als je er 1maal inzit…. Maar vooral voor de oudere pruttel bakkies is dit juist het probleem…. Halve minuut wachten is erg vervelend….. [/quote:b3dd1278a5]
  Office? Wat is Office?
  Dan laat je hem toch gewoon automagisch opstarten op bureablad 2 oid bij het inloggen, is ie na het checken van je mail al opgestart :)

  [quote:b3dd1278a5]Geloof dat ik nu helemaal offtopic zit, krijgtie zo een slotje :wink:[/quote:b3dd1278a5]
  Absoluut niet, jij hebt wat problemen en dingen die je kwijt wilt over GNU/Linux en dit is jouw topic dus we heben het over de zaken waar jij het over wilt hebben.
 • [quote:4141adcd54="G_ij_s"]
  Interresant…. Wat bedoel je precies statisch gelinkt ? Wat kan ik veranderen omdit sneller te krijgen ? [/quote:4141adcd54]
  Soffice is statisch gekoppeld aan haar bibliotheken.

  Laat ik dat uitleggen via een voorbeeld:
  kword is een tekstverwerker die gebruikt maakt van oa kdelibs en qt.
  kword is dynamisch met deze bibliotheekverzamelingen gelinkt. Dat betekent dat wanneer je kde als desktop gebruikt, beide bibliotheekverzamelingen reeds in het geheugen zijn geladen en dus zo door kword kunnen worden gebruikt. Gebruik je bijv. Gnome, dan is de eerste start van kword iets trager, maar elke andere kde-applicatie (die dus de zelfde bibliotheekverzameling gebruikt) die daarna wordt opgestart start wel snel op, doordat die niet nog een exemplaar van qt en kdelibs in het geheugen hoeven te plaatsen.

  OpenOffice is statisch gelinkt.
  Dat houdt in dat deze niet, of nauwelijks gebruik maakt van de op je systeem aanwezige gedeelde bibliotheken. Bij de eerste start van een openoffice-onderdeel moet deze applicatie, net als kword onder Gnome, eerst alle benodigde bibliotheekverzamelingen in het geheugen zetten voordat de applicatie zelf kan draaien.
  En dat duurt op oude systemen soms langer dan een halve minuut, op snellere systeem toch ook nog wel een seconde of 10.
  OpenOffice heeft nog een ander probleem, het was al beschikbaar onder Linux, toen Linux eigenlijk nog geen goede omgeving had voor een dergelijk complex softwareproduct.
  openoffice heeft daardoor zijn eigen com/ole, eigen klembord, eigen windowmanager, etc. etc. etc. Als je openoffice dus onder kde of gnome draait, dan draaien er 2 deksktop-omgevingen op elkaar :o . Dat vergt dus lekker van je systeem.
  Laatste probleem van openoffice is dat het hele pakket is samengevat in 1 binair bestand.
  Start je dus openoffice-writer, dan start je eigenlijk alle andere componenten (spreadsheet, tekenprogramma, etc..) ook meteen mee op.
  Al deze problemen worden momenteel door SUN onder handen genomen en zoetjes aan opgelost.
  Zo heeft openoffice geen eigen desktop meer, geen eigen bestandsbeheerder, en zijn er nog enkele dingen uit gesloopt.
  Ximian is overigens bezig om de relevante onderdelen van Gnome in OO te verwerken, waardoor de suite minder statisch wordt, en sneller.
  Daarnaast zijn er voor kde en gnome OO-starters beschikbaar, die oa er voor kunnen zorgen dat het programma sneller opstart (door de bibliotheekverzameling reeds bij de start van de desktop in het geheugen te knallen, een geliefde manier die van Mircrosoft is afgekeken (en oorzaak no 1 is van waarom Windows steeds trager wordt..)


  [quote:4141adcd54]
  Geloof dat ik nu helemaal offtopic zit, krijgtie zo een slotje :wink:[/quote:4141adcd54]
  Valt mee hoor, wij zijn wat gezelliger en pragmatischer alhier.
  Nakeuvelen mag best, tenzij de topicstarter zich hier aan ergert..

  Max
 • [quote:2778ad1312="G_ij_s"]Een andere RAID Controller kopen vind ik zoiets stoms… Heb ik een goed werkende chip in mijn PC moet ik een aso dure RAID Controller kopen…. Nee dank je…. [/quote:2778ad1312]Toch is dat juist een goede instelling.

  Ik werk natuurlijk al jaren lang met Linux, maar ik koop alleen hardware die goed wordt ondersteund. Ik vraag gewoon in de winkels of er Linux support is. (Natuurlijk check ik ook zelf xfree86.org, alsa-project.org, linuxprinting.org en mostang.com/sane, etc.)

  Daarmee geef je hardwarefabrikanten ook een signaal af. Je koopt ook geen hardware die door Microsoft Windows niet wordt ondersteund als je MS Windows wilt draaien (maar de meeste hardware fabrikanten maken natuurlijk wel eerst windows-drivers).

  Eerst hardware kopen en daarna kijken of Linux er soms ook op wil werken kan soms lastig zijn. In alle hardware-categorieën zijn gewoon genoeg producten met meer dan uitstekende Linux-support (en soms is die zelfs beter dan onder Microsoft Windows, m.n. bepaalde printers en scanners).
 • Precies, dat is ook de manier die ik hanteer en ik voeg daar nog aan toe dat ik kijk naar hoe goed de zaken ondersteund worden, hoe lang al en of de broncode en specificaties van de drivers respectievelijk apparaten vrij zijn. Want het is natuurlijk van de zotten dat je iets koopt en dat je vervolgens niet mag weten hoe het werkt.
  Zo kijk ik ook naar andere zaken, als websites, service's, etc. Zo werkte Girotel niet onder GNU/Linux, nou ok dan moet ik ook de Postbank niet meer. Formulier ingevuld, boze brief erbij en mijn pin kaart in twee stukken opgestuurd en de boodschap was duidelijk, want mijn rekening bestaat inmiddels niet meer.
 • [quote:143ad1196a]Toch is dat juist een goede instelling. [/quote:143ad1196a]
  Kan wel wezen… Maar ik heb het nu inmiddels gekocht en als je gaat kijken op naar 3ware s-ata controllers dan kom je toch snel boven de 300 euro….

  [quote:143ad1196a]Ik vraag gewoon in de winkels of er Linux support is. [/quote:143ad1196a]
  Het probleem is dat promise dus wel linux support heeft :wink:

  Het probleem gaat echter zitten in de laatste Suse 8.2…… Promise heeft dus drivers tot 8.1 maar die werken dus niet op 8.2. Het grappige is dat de chip herkent word (Hij vind een Asus Onboard Promise Controller). Hij vraagt daarna of suse de PDC en de ATARAID module moet laden….

  Volgens Suse is het een bug in de kernel. Nieuwe kernel gedownload en van geboot maar de harddisken vindtie nog steeds niet…. Waarschijnlijk omdat het om de PDC20276 gaat en niet de PDC20376

  Het kan dus nog steeds…. Als promise voor Suse 8.1 drivers heeft gemaakt… Binnenkort misschien ook voor 8.2. Blijf hopen :lol:

  [quote:143ad1196a]Zo heeft openoffice geen eigen desktop meer, geen eigen bestandsbeheerder, en zijn er nog enkele dingen uit gesloopt. [/quote:143ad1196a]
  Hmmm je hebt gelijk dat ze het probleem aan het verhelpen zijn… Heb zojuist de beta 1.1 geprobeerd en die werkt inderdaad al een stuk sneller.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.