Vraag & Antwoord

OS Linux

Suse 8.2 en Promise RAID 0

Anoniem
IMworthy
9 antwoorden
 • Ben bezig linux te installeren en loop gelijk tegen een probleem aan. Bij de installatie wordt maar 1 schijf weergegeven. De RAID schijven dus niet (promiste). Nu lees ik dat Raid en vooral met een promisecontroller niet word ondersteund. Jammer want juist daar wou ik linux hebben. De 1e schijf wil ik namelijk gebruiken om Backups te maken van mijn besturingssystemen, programma's en documenten enz.
  Heb geen zin om Raid op te geven, Nog een HD erbij is teveel van het goede en m'n pc budget is op. Dan moet linux maar de la in.

  Echter, hoeveel heb ik volgens jullie nodig voor een goedwerkende installatie? zou ik linux dus naast windows op de 1e schijf op een aparte partitie passen? Veel ruimte heb ik niet over na alle backups. schijf is 40 GB, kan misschien 10 GV vrijmaken. Is dat voldoende?
 • 10GB is ruim voldoende, maar waar lees jij dat Promisechips niet werken met GNU/Linux? Het geeft idd wat problemen, maar jij trekt je conclusie wel heel snel.
  Kijk eens op www.vosberg.be en zie daar onder SuSE hoe je dat onboard Promisechippie onder 8.1 aan de praat krijgt en laat die methode nu vast ook voor 8.2 werken (tis toch een onboardchippie, die Fastrak blabla?)
 • Yups, onboard (MSI KT3 ultra aru).

  Ben net in aanraking gekomen met linux en zou er vooralsnog weinig van begrijpen. Buiten dat heb ik weinig tijd, zal strax weer naar zee moeten.

  Ben nu maar weer bezig internet delen aan de praat te krijgen. (project loopt al 2 mnd :evil: )

  Als 10 GB genoeg is zal ik het voorlopig maar zo doen.

  (verw88 al dat ik van jou het eerste een reactie zou krijgen, zo fanatiek ben je wel :wink: ).
 • Ja, jij bent net als BA een zeebonk hè :D

  Als je normaal SuSE 8.2 gaat installeren draait alles zo, RAID is alleen nog een zorgekindje idd. De howto van vosberg is BTW duidelijk hoor en ook een leek moet het lukken.

  Ik en fanatiek? Ga toch weg ;)
  Vind het idd leuk om mensen te helpen en zeker als dat mensen zijn die eens een goed OS willen proberen :P
 • [quote:79e4747500]Ja, jij bent net als BA een zeebonk hè
  [/quote:79e4747500]

  Mwa, bonk[b:79e4747500]je[/b:79e4747500]

  [quote:79e4747500]Vind het idd leuk om mensen te helpen en zeker als dat mensen zijn die eens een goed OS willen proberen [/quote:79e4747500]

  Ja, daar zijn we inmiddels wel achter ja. :wink:

  [quote:79e4747500]Als je normaal SuSE 8.2 gaat installeren draait alles zo[/quote:79e4747500]

  Ja, maar eerst moet ik de organisatie weer helemaal omgooien. dat zal wel weer even duren.
 • Konden ze die drivers niet alvast als een module maken? nu moet je eerst een module maken en kun je de boel dan pas installeren. En begrijp er geen f.k van. Misschien dat linux echt goed is als je het kent maar op dit moment loop ik alleen maar tegen problemen aan. Een flinke valse start :evil:
 • http://www.promise.com/support/download/download2_eng.asp?productId=15&category=driver&os=1

  Die zijn er dus alleen tot SuSE 8.0
  Je moet idd eerst zelf die module maken die werkt met de SuSE 8.2 kernel. Je zou op internet kunnen kijken of er al iemand is die dat heeft gedaan, anders moet je SuSE met development sectie eerst even op die 10GB installeren, vervolgens de kernelsource van een ftp mirror van SuSE halen (zit niet op de cd's van Personal) de module maken, zoals hier beschreven:
  http://www.vosberg.be/doc/suse/raidprom.shtml
  en SuSE installeren op je RAID array.

  Het staat tot in commando beschreven wat je moet doen dus het is geen kwestie van snappen.
 • [quote:97fa2b0f07]Het staat tot in commando beschreven wat je moet doen dus het is geen kwestie van snappen.[/quote:97fa2b0f07]

  Download de source drivers, en compileer deze op een andere pc:

  tar xzvf 2_relb25.tgz
  cd 2_relb25
  make

  Ja, dit klinkt voor mij als windows gebruiker toch vreemd in de oren. K, 'k zal eerst Suse moeten installeren maar op dit moment…
  en een kernelsource… mja, tuurlijk.

  k, ga er nu mee aan de slag. eerst ff partition magic weer ff aanzwengelen voor die 10 GIG.
 • Je moet dus idd eerst SuSE met development tools installeren op die 10GB, vervolgens de SuSE kernelsource van een mirror halen ( ftp://ftp.nl.uu.net/pub/linux/suse/i386/8.2/suse/src/kernel-source-2.4.20.SuSE-62.src.rpm ) en installeren (erop klikken, en vervolgens op de knop 'installeren met Yast2' klikken). Dan vraagt hij om een rootpasswd, deze invoeren.
  Vervolgens open je een konsole (alt+f2: konsole).
  [code:1:e671adc269]su[/code:1:e671adc269]
  geef je rootpasswd en je kunt de commando's van de vosberg site invoeren. Vervolgens maak je een howto van hoe je dit gedaan hebt onder SuSE 8.2 en die mail je met de gecompileerde module naar mij toe, zodat de volgende zich niet gek hoeft te zoeken :D
  De howto komt dan op de wiki als ie af is (zie NedLinux), zodat iedereen hem kan verbeteren en updaten en zo maken we GNU/Linux nog makkelijker voor iedereen en heb jij je eerste daad voor de open-source community gedaan.
  Als je SuSE dadelijk hebt draaien op je RAID schijven geeft dat waarschijnlijk best voldoening, denk daaraan ik je strijdt tegen de onwillige raidchip :P

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.