Vraag & Antwoord

OS Linux

Beste gids, site of boek voor een echte newbie met linux

Anoniem
LibraOne
7 antwoorden
 • Hallo mensen,
  Heb vandaag als hardcore xp'er maar eens een gooi gedaan naar linux en heb redhat 9.0 aan het lopen gekregen….sound werkt nu alleen de gforce nog maar ja….tar files? root? leuk maar ik snap er nog niet echt veel van op dit moment, alhoewel ik dit wel al onder linux aan het typen ben…..lol
  Mijn vraag nu is : Heeft iemand een tip voor me met welk boek ik het verst kom? Sites zijn aanvullend ook te gebruiken maar niet altijd even handig aangezien je niet overal internet hebt… Linux voor dummies lijkt me geen succes , want die serie boeken vind ik maar echt onoverzichtelijk…of ligt dat aan mij??? Maar anyway, als jullie tips hebben , hoor ik deze graag. ( Ziet er trouwens wel strak uit dat linux…..)
 • [quote:45c7cb466d="Iceking"]Hallo mensen,
  Heb vandaag als hardcore xp'er maar eens een gooi gedaan naar linux en heb redhat 9.0 aan het lopen gekregen….sound werkt nu alleen de gforce nog maar[/quote:45c7cb466d]
  Gefeliciteerd!!!
  [quote:45c7cb466d]
  ja….tar files? root? leuk maar ik snap er nog niet echt veel van op dit moment,
  [/quote:45c7cb466d]
  Tar-bestanden zou je onder Windows Zip-bestanden noemen, root is de administrator :D

  [quote:45c7cb466d]
  alhoewel ik dit wel al onder linux aan het typen ben…..lol
  Mijn vraag nu is : Heeft iemand een tip voor me met welk boek ik het verst kom? Sites zijn aanvullend ook te gebruiken maar niet altijd even handig aangezien je niet overal internet hebt… Linux voor dummies lijkt me geen succes , want die serie boeken vind ik maar echt onoverzichtelijk…of ligt dat aan mij??? Maar anyway, als jullie tips hebben , hoor ik deze graag. [/quote:45c7cb466d]
  Pfoei!!
  Welk boek het beste is hangt een beetje af van wat je precies met linux van plan bent. Wil je het als desktop systeem gebruiken, als server, wil je alles via de GUI doen, of een commandline guru worden?
  Waar je vooral op moet letten is dat je een recent boek neemt.
  Veel boeken die je in de winkel liggen praten over het experimentele Gnome, of de niet vrije KDE.
  Deze boeken lopen op gui-gebied dan hopeloos achter. Op http://nl.linux.org vind je diverse recensies over Linux-boeken
  op www.comcol.nl vind je een reeks boeken, met omschrijving.

  [quote:45c7cb466d]( Ziet er trouwens wel strak uit dat linux…..)[/quote:45c7cb466d]
  Hmm, da's niet Linux, maar dat is (waarschijnlijk) Gnome :P

  Max
 • Thx , zag er al meteen een staan uit de serie academic, die zijn wel vrij compleet…
  En ja , vergeef me …het is de kde….lol ik leer weer bij zie ik…

  Linux staat nu gewoon op een aparte hd , omdat ik ermee aan het stoeien ben , dus gewoon zo vanuit een eerdere topic de iso's gemaakt en stout begonnen ermee.Keep in mind dat ik 5 maanden geleden niks wist van pc s ( ja ik speelde spelletjes ja…)en nu html redelijk kan lezen, een eigen website heb geknutseld, mijn eigen cat5 kabeltjes maak ,een adsl netwerk heb met een router, 2 laptops, 2 desktops en op de aankomende derde desktop ( mis nog een processor…) wil ik dan een server gaan draaien onder linux, aangezien je veel hoort over de betere performance en security van dit os. Met een beetje redelijk boek moet dit wel gaan lukken…lukte met Windows ook…. :lol: Er valt nog zoveel te leren….
 • Mooiste is natuurlijk een RH-gericht boek.
  Voor 9.0 zijn die er vast nog niet, maar een boek over 8.x zal ook nog wel kunnen denk ik, zolang je rekening houdt met enkele verschillen in de details (zoals andere configuratieGUI's)
  Het beste kun je onderaan beginnen met leren, dus eerst hoe je zaken onder de motorkap vanaf de prompt kunt instellen.
  Later kun je dan proberen die via de GUI te doen.
  Voordeel van de prompt is dat je meer controle hebt, en als het dan later eens mis gaat, je niet meteen met je handen in het haar zit.
  Qua ervaring lijk je een beetje op mij toen ik begon. Ik had ongeveer een half jaartje ervaring met Win'96 toen ik begon met Linux.
  Was in het begin veel zweten (helemaal omdat je toen alles via een prompt moest regelen), maar als alles eenmaal naar je wens draait geeft het flinke voldoening, en heb je echt het gevoel zelf baas te zijn over je pc, en niet andersom…

  Max
 • [quote:326e86f300="maximilaan"]Ik had ongeveer een half jaartje ervaring met Win'96 toen ik begon met Linux.
  Max[/quote:326e86f300]
  Mmmmm, die versie heb ik dan ffies gemist ben ik bang :-) :lol:
 • De "tien minuten gids unix" natuurlijk. Of ieder ander "Unix in vogelvlucht" boekje om je op weg te helpen. Hoewel je veel grafisch kan regelen ontkom je niet aan kleine shellscriptjes en dergelijke. En als je dan later eens met SSH of wat dan ook je eigen bakkie opzoekt zul je jezelf helemaal dankbaar zijn. Ik ben zelf de terminal steeds meer gaan gebruiken in ieder geval.
 • ik heb via www.mensys.nl het boek:
  red hat Linux 8 bible (engels) gekocht

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.