Vraag & Antwoord

OS Linux

Hoeveel ruimte en wat voor een bestandsysteem voor Debian?

Anoniem
water
14 antwoorden
 • Ik heb er toch van afgezien om Debian op mijn oude pc te zetten. Ik heb een dvd'tje ontvangen (na een tip van Max), maar geen dvd-speler op mijn oud beestje. Nu wil ik Debian op deze pc zetten. Ik heb ff een hd gekocht van 10GB, nu staat in het readme bestand dat er max. 3GB aan software wordt geïnstalleerd (wat overigens niet aan te raden is ivm crashes). Wat raden de kenners hier aan hoeveel ruimte ik moet vrijmaken voor Debian en wat voor een bestandssysteem. Linux' systeem is ext2, maar is dat ook veel sneller/verstandiger/stabieler dan FAT. Je kunt dan de schijf niet meer benaderen via Windows. Wat zijn de voordelen/nadelen. Iemand suggesties?
 • Ik zou gaan voor:

  /boot 100mb ext2
  swap 512mb swap
  / 5gb reiserfs
  /home 4.5gb reiserfs

  Debian kun je niet installeren op fat32, bovendien is fat32 een brak filesystem.

  reiserfs is een journalings fs en ext2 niet, het is bovendien sneller

  de 5gb voor / is voor eventuele games die je installeert en andere extra software
  de grote /home is gewoon wat er overblijft
 • swap 512 -> virtueel geheugen
  5GB reifers -> Debian
  maar wat bedoel je met die 100MB /boot?
  Trouwens, die 4,5 wat overblijft kan ik ook wel FAT maken, kan ik ook via windows d'r in komen. Ik speel toch vrij weinig games.
 • Onder Linux "hang" je een partitie aan een map (het zogenaamde mounten). Windows kent zelf namen toe, c: d: e: enz. Wat Marcel bedoelt is dat je een partitie maakt van 100 MB en die mount aan /boot.

  Overigens kun je op 100 MB heel wat kernels kwijt. 20 MB is al voldoende en 50 MB is ruim zat.

  FAT heeft als nadeel dat je geen schrijfrechten kunt toekennen. Verder is het problematisch als de boel crashed.

  Voor bestanden die je wilt uitwisselen zul je een fat-partitie moeten aanmaken, maar voor de persoonlijke map onder Linux (/home) kun je beter een partitie met ReiserFS, ext2/3 oid aanmaken.
 • /home kan zelfs geen fat32 partitie zijn dacht ik, dan zul je een aparte partitie /mnt/share aan moeten maken
 • Okay, dank je voor jullie uitleg. Ik ga het in het weekend ff proberen. Nu nog weinig tijd ivm rep.week. Als ik er niet uitkom, zeg ik het wel
 • [quote:1c1b96a28e="water"]Wat Marcel bedoelt is dat je een partitie maakt van 100 MB en die mount aan /boot. [/quote:1c1b96a28e]Wat is precies het voordeel van een aparte /boot partitie?
 • Een boot partitie kun je aan het begin van je harde schijf zetten binnen de 1024-ste cilinder. Lilo heeft moeite als deze een linux moet starten die geinstalleerd staat na de 1024-ste cilinder.
 • bovendien wordt deze dus vaak ext2 gemaakt vanwege de oerdegelijkheid, tis nogal lullig als je kernels pleite zijn door een brak fs.
 • Bovendien kun je standaard /boot niet mounten, zodat je er ook niets kan verkloten.
 • Aha, da's duidelijk. Ik ben tot nu toe een beetje aan het klooien geweest met Mandrake 9.1 en eerder. Ik heb nog geen problemen gehad met het booten boven de 1024 ste cilinder. Op mijn 80GB schijf heb ik namelijk de alleen de laatste 6Gb vrijgelaten voor Linux experimenten. Is een aparte /boot partitie trouwens "mandatory" of alleen "good practice"?
 • Good practice

  Max
 • [quote:dc7febe1e8="ancum"]Een boot partitie kun je aan het begin van je harde schijf zetten binnen de 1024-ste cilinder. Lilo heeft moeite als deze een linux moet starten die geinstalleerd staat na de 1024-ste cilinder.[/quote:dc7febe1e8]

  Geldt alleen voor (ver)ouderde distributies, de huidige generatie van lilo kan wel voorbij de 1024- cylinder lezen.

  Max
 • Wordt er ook in de /boot de VMLINUX weggeschreven…..?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.