Vraag & Antwoord

OS Linux

Voor het eerst een vastloper...

Anoniem
Paranoid Android
5 antwoorden
 • Hoi,

  Vanmorgen geprobeerd een cdtje te branden wat resulteerde in een volledig vastgelopen systeem. Ik maakte een iso-bestand van een aantal bestanden die ik vervolgens door heb ge-"pipe"-ed naar cdrecord.
  Het bleek echter dat de bestanden veel meer ruimte in namen dan op de cd paste, maar daar kwam ik later pas achter.
  Het toetsenbord reageerde niet meer (alleen de capslock en scroll-lock lampjes bleven knipperen), de muis werkte niet meer en ook het cd-laadje ging niet meer open.
  Enig idee wat hiervan de oorzaak kan zijn (was wel ingelogd als root :oops: )? Kent iemand dit probleem?

  groetjes
 • knipperdende capslock en scrolllock is kernel panic, moet dus iets ernstig mis zijn gegaan.
 • [quote:e6fb9d520d="Marcel de Reus"]knipperdende capslock en scrolllock is kernel panic, moet dus iets ernstig mis zijn gegaan.[/quote:e6fb9d520d]
  Ok wist ik niet!

  Maar goed het draait ondertussen weer alleen moest ik fsck draaien op de ge-unmounte partitie. Toch vaag dat zelfs de kernel vastloopt door cdrecord.
 • [quote:3476758464="Paranoid Android"]Toch vaag dat zelfs de kernel vastloopt door cdrecord.[/quote:3476758464]
  Ik denk dat je dit kunt zien als hardware probleem, zo iets als harde schijf uit een draaiend systeem trekken.

  cdrecord is behoorlijk low-level. Als jij zegt 1200MB branden, dan doet cdrecord dat blijkbaar zonder klagen of mekkeren. De brave brander kan dat niet aan en gaat wel over zijn nek.

  Ik heb wel eens een haperende cdrw in mijn drive gehad met exact hetzelfde resultaat als jij. De kernel is kennelijk niet in staat om dit soort hardware problemen af te vangen.
 • In feite is het gewoon zo dat je een disk hebt die je dus overvol wil zetten.

  Doe je dit met een HD dan zal de kernel met alle acties stoppen zodra er minder dan (ff uit mijn hoofd) 5% ruimte over is. Maar dan wordt je ram dus niet meer weggeschreven. Gevolg is dat je kernel crasht (gedeeltelijk meestal) en je bij een herstart dus gegevens hebt die niet meer gesynct zijn met je geheugen.
  fsck is dan de enige optie om er " zeker " van te zijn dat je hd betrouwbare info bevat.

  volgende keer dus toch maar ff kijken hoeveel data het nu wekelijk betrefd lijkt me of een proggie gaan gebruiken dat je iso direct in stukken hakt van max 700 mb ofzo.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.