Vraag & Antwoord

OS Linux

wat kan Linux nu eigenlijk ????

Anoniem
None
30 antwoorden
 • [quote:73f4fc1849]- Ik ben toch echt een gamefreak maar je zult hier toch echt geen Windows vinden hoor, ik ben gewoon netjes clean [/quote:73f4fc1849]

  Welke games speel jij dan Marcel?
 • :oops: :oops: :oops:
  Ik heb sinds ongeveer 2 maanden Linux. RH9 om precies te zijn.
  Maar eigenlijk heb ik nog steeds niet de kracht/functies van Linux ontdekt in vergelijking met windows(XP) :oops: :oops: :oops:

  Mis ik iets? :o :o
 • Nou, je houdt in ieder geval een hoop geld op zak. (Tenzij je XP illegaal gebruikt)

  Linux vergt minder van je systeem en biedt je veel meer dan XP als je kijkt naar servertoepassingen. Koop jij maar eens een mailserver van micro$choft. Onbetaalbaar!
  Je moet Linux ook niet zien als een complete vervanger van XP. Je gebruikt gewoon wat je lekker vindt werken en 2 maanden is echt te kort om te bepalen of Linux echt iets voor je is… Je moet het leuk vinden om op ontdekkingsreis te gaan door een nieuw systeem.

  Zelf gebruik ik op dit moment ook RH9 en ik vind het erg gelikt uitzien. De meeste randapparatuur werkt feilloos bij mij. Stukje bij beetje zal ik proberen steeds meer over te schakelen naar dit besturingssyteem. (Ja ik gebruik ook XP)

  Ben je echt een spelletjesfreak en je steekt graag al je geld in de modernste nieuwe hardware om een hoge performance te halen…. Blijf lekker bij XP (Of koop lekker een XBOX). Over een klein jaar komt Micro$choft met een nieuw besturingssysteem uit met allemaal nieuwe babykleurtjes en systeemeisen die er niet om zullen liegen. Iedereen zal wederom z'n geld in eem nieuwe computer steken, want die wordt toch zo langzaam……..

  Nee, ook ik geef toe dat Linux nog verre van ideaal is maar het wordt wel steeds beter. Bovendien wil ik Micro$choft niet al m'n geld gunnen met hun fijne licentiemethoden.
 • Met het verhaal van ancum ben ik het niet helemaal eens:

  - Ik ben toch echt een gamefreak maar je zult hier toch echt geen Windows vinden hoor, ik ben gewoon netjes clean :)

  - Waarom zou GNU/Linux geen complete vervanger zijn van één of ander incompetent OS uit Redmond?

  - Als je de kracht van GNU/Linux nog niet hebt gevonden is dat niet zo raar. Wat heb je behalve internetten, Unreal Tournament 2003 spelen en rondklikken allemaal gedaan met je systeem? Niets meer dan je onder XP deed en waarom niet? Omdat je niet weet dat er veel meer mogelijk is.

  - Voor een normale desktop gebruiker biedt GNU/Linux boven Windows de vrijheid van keuze extra, maar verder zien deze mensen het gewoon als een Windows die er een beetje mooier uit ziet.

  - De power van GNU/Linux is enorm en de mogelijkheden eindeloos. Als je ze wilt ontdekken wordt het tijd dat je eens wat dingen op de NedDocWiki gaat doorlezen, http://wiki.nedlinux.nl

  - Begin eens met het gebruiken van Jabber en GPG voor je email. Lees de howto van Maikel eens en ga leuk je passworden uit je onveilige network vissen (ettercap http://maikel.slackware.nl/howto )

  - Regelt Windows XP je pacemaker of andere vitale functies? Mik het er eens af en eens kijken hoe gauw je de kracht van GNU/Linux vind als je totaal afhankelijk bent. Dit werkt imho veel beter dan stapje voor stapje overschakelen.

  - Durf te investeren. Ben je een echte gamer? Wordt dan Transgaming member.

  Ik kocht simpelweg een doos SuSE 8.0 Proffesional, cd erin, installeren en gebruiken. Windows niet meer gezien daarna. Heb er alleen nog een maand AOE mee gespeeld, omdat dat echt niet lukte onder WineX.
 • Ik heb sinds een half jaar tot een jaar of zo suse 8.0. Ik ben er naar overgeschakeld omdat ik doodziek van windows werd. Dat systeem is werkelijk zo ongelooflijk instabiel dat het niet normaal meer is. Videobewerking: loopt steeds vast. Gamen: loopt steeds vast. Zelfs bij het kopieren van grote bestanden van een paar honder megabyte loopt windows vast. Het is gewoon verbazingwekkend. Af en toe moet het opnieuw worden geinstalleerd, ook irritant. En je kunt nergens bij, dus hoe het besturingssysteem van binnen in elkaar zit weet alleen Bill bij wijze van spreken. Van het windowsregister begrijp ik ook niets. En ik vind windows ook onhandig werken, maar dat heeft misschien te maken met het feit dat ik bang ben dat als ik ergens op dubbelklik het vastloopt. Nou heb ik windows xp op de computer geinstalleerd en daar kun je wel op een normale manier videobewerking mee doen. windows xp is zeker veel stabieler dan windows 9x, maar niet zo stabiel als linux.
  Ik vind linux een erg goed en krachtig besturingssysteem met uitgebreide mogelijkheden. Bovendien is het erg stabiel. De commandline is ook heel handig, ik maak er veel gebruik van want daar zit ook een deel van de kracht van linux in vind ik. Het ligt ook aan de distributie of linux lekker werkt of niet. Redhat 8 vond ik shit, ook al is het wel handig dat er openoffice en ogg vorbis standaard bij zit en dat de fonts er redelijk uit zien in openoffice. Hoe langer je met linux werkt hoe beter je het gaat vinden omdat je steeds meer mogelijkheden gaat ontdekken. 2 maanden is te weinig om wat zinnigs te zeggen over de kracht van linux. Maar wat handig is aan linux is dat er standaard een c++ compiler bij zit, je kunt shell-scripts gebruiken om de zooi te automatiseren, er zijn veel keuzemogelijkheden wat betreft software, ook wat betreft window-managers bijv. Ook een ethernetverbinding tussen twee computers is eenvoudig op te zetten en werkt uitstekend. Bovendien is de software vaak van erg goede kwaliteit. Linux is ook heel goed aan te passen en je kunt overal bij komen. Nadelen van linux vind ik dat de software soms dependencies heeft of niet wil compileren. Ook krijg ik niet alle hardware aan de gang zoals bijv. de printer. Ik vind het knap als mensen alleen nog maar linux draaien want dat heb ik wel nagestreefd maar niet voor elkaar gekregen. Ik draai nu dus dual-boot, suse linux 8.0 en windows xp en windows xp dan voor spelletjes, printen en scannen en voor video's te laten zien op de televisie want xine en mplayer doen het niet goed. Linux is wat mij betreft een absolute aanrader voor computerhobbyisten. Het is in feite een hele nieuwe manier van computeren die computers weer interessant maakt, want op windows ben je gauw uitgekeken.
 • Wat ik het voordeel van linux vindt is de transparantie die het systeem biedt. Vooral bij het oplossen van problemen is dat een verademing vergeleken bij Windows, waar je veel sneller tegen een muur anloopt..
  Verder is de gui veel krachtiger, veelzijdiger..
  systeem is stabieler, en het geheugen loopt niet vol.
  Anders dan bij Windows, waar het systeem na de start super snel is, en na verloop van tijd een slak, wordt Linux juist sneller naarmate hij langer aan staat..
  Ander voordeel is de virusongevoeligheid.
  ik ontvang momenteel een tiental virussen per dag, maar hoef me nergens druk over te maken.
 • [quote:c7b9a1aa34="Marcel de Reus"]

  - Als je de kracht van GNU/Linux nog niet hebt gevonden is dat niet zo raar. Wat heb je behalve internetten, Unreal Tournament 2003 spelen en rondklikken allemaal gedaan met je systeem? Niets meer dan je onder XP deed en waarom niet? Omdat je niet weet dat er veel meer mogelijk is.
  [/quote:c7b9a1aa34]

  ja…dat klopt.
  Ik heb inmiddels wel een boek over RH.
  Ik zal dus nog veel moeten onderzoeken.

  bedankt allemaal
 • Dan zal ik ook nog ff een duit in het zakje doen :D

  Wij werken sinds ruim twee jaar met Linux (SuSE) op de desktop en de omschakeling duurde voor sommige mensen wel twee weken maar dat was er slechts 1 die er toch wat moeite mee had. De rest had na een halve dag door hoe eea. werkte, gestart kon worden en hoe ze de programma's moesten gebruiken.

  Nu zijn er nog steeds mensen die vinden dat Linux niet dat biedt wat XP biedt maar toen we er van de week een felle discussie over hadden moesten ze toch wel toegeven dat het aan hen lag. Ze hebben thuis geen Linux maar XP en dus hebben ze virussen en ook vastlopers, daar hebben ze op de zaak geen last van.

  Sterk voorbeeld dat gegeven werd was het gebruik van de digitale camera.
  Op de zaak wil USB niet goed werken (ik denk dat het iets is dat met het mamaplankje te maken heeft maar vanwege tijdgebrek en het feit dat ik toch een kaartlezer heb heb ik dat nooit verder uitgediept)
  Nu schijnt het zo te zijn dat wanneer je onder XP een camera aansluit hij (als je geluk hebt en de drivers zijn geinstalleerd) direct een viewer oid. opstart die vraagt waar je de foto's wilt opslaan ?? Dat hebben we dus niet met Linux daarin moeten we eerst ff de kaart uit de camera halen deze in een lezer zetten (welke ivm. het usb probleem aan een oud windows bakkie hangt (ook omdat de twee windows-gebruikers die er nog zijn erbij moeten kunnen) de smb-share moeten mounten om vervolgens de plaatjes op te halen.
  Dit vind men dus lastig :( nadat ik ze uitgelegd had hoe veilig XP dus is met dit soort grappen (er zal maar een virus op die kaart zitten !?) en gevraagd had of dat ook onder win98 kon ( niet dus maar dat wist ik :D ) moest men toegeven dat het meer een gewenning was en dat idd. het zeker in een bedrijf niet handig is om dit soort dingen te automatiseren.

  Ook internet geeft natuurlijk weleens problemen, maar daarop heb ik het simpele antwoord dat hetgene ze dan willen bekijken alleen prive zaken betrefd, dat moeten ze dus maar lekker thuis doen, en dat wanneer ze er zakelijk last van hebben en een website werkelijk nodig hebben ze de webmaster attent moeten maken op het gebruik van standaarden.

  Ik werd vorige week helemaal zenuwachtig toen een server twee maal achter elkaar plat ging met een kernel panick :( Toed de grootste zeikerd in het bedrijf erover begon (hij gaf eerst mij de schuld omdat ik een upgrade van de werkstations gedaan had "dus dat moest er wel mee te maken hebben" (ik heb het er bijna in moeten slaan dat er met de servers dus niets gebeurd was !?! :evil: ) en toen ik vertelde dat het nu al de derde keer was in twee jaar gaf hij toe dat dat wel erg weinig was want hij had vriende/kennissen waar de server (win NT versies) minimaal 1x per maand toch wel een tijdje uit de lucht ging (nav. een crash of eoa. update die gedaan moest worden.

  Dus wat nu de kracht van Linux is……
  Ik weet het niet maar misschien is het :
  a way of live
  een gevoel
  een voldoening
  de vrijheid
  de wetenschap dat er geen enge dingen "kunnen" gebeuren met je gegevens
  de wetenschap dat er alleen dingen gebeuren die jij wil/toestaat
  de wetenschap dat je niet afhankeleijk bent van 1 bedrijf dat dicteerd wat jij wel/niet mag
  of gewoon de stabiliteit van dhet systeem (waar je overigens heel snel aan wen en wat je dan ook snel gewoon vind)
 • He leuk verhaal!!

  Valt me wel op dat men hoe dan ook altijd Windows wil gebruiken, en dat systeem bijna als heilig wordt beschouwd. :o
  Waarom eigenlijk?
  Met ander apparatuur heb je dat immers ook niet.
  Zou het bijv. heel vreemd vinden als mijn collega's niet met een Rational-oven kunnen omgaan, en er dus voor pleitten dat we een ATAG krijgen, want die gebruiken ze thuis ook :roll:

  Wat die camera betreft, het is in KDE mogelijk om de camera aan te sluiten, en vervolgens met 1 muisklik deze te openen.

  Max
 • [quote:ce654e9a5e="maximilaan"]He leuk verhaal!!

  Valt me wel op dat men hoe dan ook altijd Windows wil gebruiken, en dat systeem bijna als heilig wordt beschouwd. :o
  Waarom eigenlijk?
  [/quote:ce654e9a5e]
  Dat is een vraag die zelfs software bouwers niet begrijpen.
  Ik had van de week hier een programmeur die zelf ook windows gebruikte op zijn desktop (meestal altans) en toegaf dat hij gewoon accepteerd dat hij vaak twee maal perdag moet herstarten. Ik wordt al gek als ik 1 keer inde maand moet rebooten omdat een progie niet helemaal uit mijn Mem wil verdwijnen en dus resources blijft gebruiken.

  [quote:ce654e9a5e]
  Met ander apparatuur heb je dat immers ook niet.
  Zou het bijv. heel vreemd vinden als mijn collega's niet met een Rational-oven kunnen omgaan, en er dus voor pleitten dat we een ATAG krijgen, want die gebruiken ze thuis ook :roll:
  [/quote:ce654e9a5e]
  Nee maar het schijnt dat dit met windows wel normaal is.
  Ik begrijp het ook niet hoor. Men accepteerd wel dat het herstart moet worden, het systeem een vermogen kost aan updates (tel. tikken), je elke keer een niewue versie moet kopen omdat de jouwe niet meer gebruikt kan worden . Je oude documenten niet meer in te lezen zijn omdat de hele zooi anders in elkaar zit.
  Maar als je ineens een keer een extra handeling moet verrichten dan is het ineens lastig.
  [quote:ce654e9a5e]
  Wat die camera betreft, het is in KDE mogelijk om de camera aan te sluiten, en vervolgens met 1 muisklik deze te openen.

  Max[/quote:ce654e9a5e]
  Niet als USB niet goed werkt he :D
 • [quote:b07919fe17="wstolk"]Nu schijnt het zo te zijn dat wanneer je onder XP een camera aansluit hij (als je geluk hebt en de drivers zijn geinstalleerd) direct een viewer oid. opstart die vraagt waar je de foto's wilt opslaan ?? [/quote:b07919fe17]

  Toen ik dit de eerste keer in Windows zag, vond ik dat erg mooi. Het betrof de pc van iemand anders. Ik had al mijn charmes gebruikt om Linux op die pc te krijgen. Helaas, het moest en zou WinXP zijn.

  Maar goed toen de camera aan de USB poort hing en automagisch de foto's in beeld kwamen, was ik onder de indruk (new toys).

  Een paar maanden later kocht dezelfde persoon een laptop, die nog beter, sneller, groter, mooier was dan de pc en met WinXP.

  Toen we de camera inplugden, kwam er een popup over nieuwe hardware. Ik ben toen drie uur bezig geweest met in het wild rondklikken (zo gaat dat met Windows) om voor elkaar te krijgen wat de desktop uit de doos in een keer goed deed.

  Het hoe en waarom is mij volstrekt onduidelijk (zo gaat dat met Windows ). Ik heb helemaal niets geleerd. Mocht er een derde computer bijkomen dan is het opnieuw hopen en bidden dat de foto's op enig moment op het scherm komen.

  Maar ja zo gaat dat met Windows.
 • [quote:5cb8a4048e="ancum"][quote:5cb8a4048e]- Ik ben toch echt een gamefreak maar je zult hier toch echt geen Windows vinden hoor, ik ben gewoon netjes clean [/quote:5cb8a4048e]

  Welke games speel jij dan Marcel?[/quote:5cb8a4048e]

  Ik speel oa:

  Warcraft III
  Grand Theft Auto III
  Unreal Tournament 2003
  Civilization III
  Unreal Tournament
  Tuxracer (volledige versie)
  Pingus
  Frozen-bubble
  Simcity 2003

  en binnekort ook:
  Morrowind (support bij volgende WineX)
  Medal of Honor Allied Assault (moet ik nog kopen, maar heb weinig geld nu)
 • [b:87425b93f3]Wat kan Linux? Wat kan Linux niet? Verzin ut en het kan….[/b:87425b93f3]

  Thuis…. RH8 en 7.3 op de desktop. FreeBSD/OpenBSD op een server/firewall/proxy.

  Werk…. fax-server, boot-image-afwikkeling voor de werkstations, cdrom-server, print-server, intrusion-detection.

  Bekend…. o.a. webserver, mail-server, webmail, dns, proxy, firewall, desktop, office, samba, perl, c, php, enz, enz….

  Minder bekend…. o.a. spam-filtering, virus-filtering mailserver, network, intrusion, clustering, video-editting, harddisk-recording, groupware, directory-system….

  Voorbeeldje…. je stuurt een mail of een sms naar jou mail-server thuis. Via procmail leest ie het subject "koffie aan" en weet dan dat ie via de seriele poort een stroom-relais moet inschakelen waardoor het koffie-apparaat aan gaat. Alleen dat stroom-relais moet je kopen. Een 486-er krijg je wel gratis…. Linux en de software ook. Kost je bijna niks. Doe dat maar eens met windows bijvoorbeeld.

  Staat tegenover dat ik vanaf win2000 en winXP windows ook prima (en redelijk stabiel (vergeet niet dat al dat X-spul je desktop in Linux je pc ook goed kan laten vastlopen… ligt alleen niet aan Linux zelf dan)) vindt. Kost alleen veel meer…. je blijft steeds bij kopen. Zeker als je aan networking begint….
 • [quote:4fb7bfe1c7="wstolk"]
  Niet als USB niet goed werkt he :D[/quote:4fb7bfe1c7]

  Klopt, maar welke garantie heb je dat het onder WindowsXP wel werkt?
  Collega van me moest en zou XP hebben, maar na enkele maanden omprutsen om USB-ondersteuning in elkaar te krijgen wordt zijn besluit toch weer terug gedraaid.
  USB werkte overigens wel toen servicepack 1 werd geinstalleerd, alleen deed daarna de rest van XP het niet meer zo goed.. :o (de usb-poort na een herstart overigens ook niet meer….)

  Max
 • ik heb "nog" geen linux maar het grootste voordeel vond ik dit meteen:
  [i:2c9ac7116b]Naast de mogelijkheid om RedHat in de winkel te kopen kun je RedHat ook zonder beperking downloaden van Internet, of kopieën van aankopen/verkopen. [/i:2c9ac7116b]
  ik vind dit toch zo ontzettend slim bedacht.
  ik heb nu windows me :oops: en dan kan ik wel overstappen naar XP, maar dat is een illegale cd. dus dan moet je eerst de cd kopieren, dan moet je er een soort crack opzetten dat hij hem herkend als legale versie, zodat je wel gewoon kan update, dan is het ook nog een engelse versie en moet je dus de nederlandse versie eroverheen installeren.
  ook wou ik gewoon wat anders als windows, daarom heb ik een aantal dagen geleden de cd's gevraagt van Redhat 9. ik ben benieuwd
 • de grootste kracht van Linux is voor mij de excellente commandoregel.

  Dit kan windows niet zo makkelijk:[code:1:2620765e9a]for i in *.jpg
  do
  convert $i -resize 800x600 ${i/.jpg/-800.jpg}
  convert $i -resize 160x120 ${i/.jpg/-thumb.png}
  echo "<a href='${i/.jpg/-800.jpg}'><img src='${i/.jpg/-thumb.png}'></a>"
  done > album.html
  nc album.html
  make upload[/code:1:2620765e9a]of dit:[code:1:2620765e9a]mup bladmuziek.mup | psnup -2 | fax send 0123-456789[/code:1:2620765e9a](mup is een programma dat bladmuziek kan zetten)

  Daarnaast vind ik KDE oneindig veel krachtiger dan windows (waar ik bij mn ouders wel eens achter zit, kan niet eens ff split view in explorer doen, geen tabbladen in browser enz enz), en is het allemaal veel goedkoper. Ik gebruik geen illegale software.
 • In het grijze DOS verleden maakt ik wel eens (vaak) tekestbestandjes die dan aan elkaar geplakt moetsen worden. Je weet wel copy 1+2+3 6. Heel simpel eigenlijk, maar ik heb noot kunnen ontdekken hoe dat in windows moest zonder de dos box weer boven water te halen.

  Nu ik er over nadenk….. ik zou ook niet weten hoe het in een Linux GUI zou moeten :D
 • Met het commando split kun je bestanden opsplitsen.
  Deze zet je dan via cat weer in elkaar.

  Max
 • Wat misschien ook kan is dit:
  cat bestand1 bestand2 bestand3 >bestand4

  cat zet dan 1,2,3 achter elkaar in 4.

  Max
 • Grootste voordeel van Linux vind ik nog steeds dat bijna alles gratis is en dat je niet steeds tegen allerlei copieer beveiligingen aanloopt zoals bij Windows. Bij Windows krijg je de virussen kado en men doet er wat mee. Dat kan ik zien omdat ik ze ook krijg op mijn linuxbak in de mailbox.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.