Vraag & Antwoord

OS Linux

pI 200mhz en 120GB HDD , gaat dat werken?

Anoniem
Marcel de Reus
9 antwoorden
 • hallo,

  Van een goede kennis heb ik een oude pentium 200 mhz gekregen, ik weet niet eens zeker of het een pI of pII is ook nog niet hoeveen ram erin zit, het zal niet zoveel zijn.
  Nu had ik het idee om met een controller-kaartje, of nog liever direct aan de flatcable een 120GB harddisk te hangen. Kan dat met linux?
  Is er een manier om dit te laten werken? Ik zat aan Slackware te denken, daarmee ben ik nog helemaal niet bekend, maar ik ben erg nieuwsgierig, maar het mot allemaal wel kennen.

  Een mp3-server / internetbrowser leek me een leuk project om het te leren kennen. De pc is verder best stil, (passief gekoelde cpu), alleen de voeding zal misschen herrie maken, maar daar is wel wat aan te doen.

  Bestaat er misschien een heel lichte, uigeklede gnome/kde-versie als grafische interface, waarmee een mp3-server en een browser bediend kunnen worden?

  vrgr!
  CM.
 • Ik denk dat een 120GB harddisk niet eens herkent wordt door je moederbord.
  Zoek het type moederbord eens op en kijk dan hoeveel dat ie aankan, eventueel na een bios update.
 • daar ben ik bang voor. als het van de bios-updates afhangt, gaat het waarschijlijk niet werken. Ik ben een newbie wb linux, dus wellicht onterecht hoopte ik dat linux op dit gebied gekkere dingen toestaat dan windows.

  Stel het moederbord ondersteunt zulke schijven niet, dan zou het alsnog moeten werken met een pci-ide-controller?

  Ga gelijk even kijken of ik wat specs kan vinden in deze kast.

  ___
  Het is een vectra xa6/200dt.

  Ik las ergens dat fdisk op linux de bios negeert en dicteert wat de schijfgrootte is. Geen idee waar het over gaat en of het wat is, maar het klinkt goed!
 • Ja gaat gewoon werken :D

  maar …
  Je kunt er waarschijnlijk niet van booten tenzij je een boot/root partitie maak die niet verder gaat dan 8 gig (misschien zelfs maar 2 )
  de rest van de schijf wordt hoogst waarschijnlijk gewoon de de kernel erkent en is dan dus toegangkelijk.

  Beter is het om gewoon een primaire schijf in die bak te hangen welek wel door debios herkent wordt en waar op je dan je systeem zet.
  de 120Gig schijf kun je dan mbv. smb/nfs in je netwerk gaan delen voor opslag ed.

  Derde mogelijkheid vergt wat meer werk
  je moet dan nml. een bootdiskette maken zodat die je linux box kan starten.

  Veel succes ermee :D
 • [quote:28aeb7d47a="CaféMartin"]hallo,
  Bestaat er misschien een heel lichte, uigeklede gnome/kde-versie als grafische interface, waarmee een mp3-server en een browser bediend kunnen worden?
  [/quote:28aeb7d47a]

  Er zijn veel meer window managers die ongetwijfeld prima op een pentium 1 lopen: fvwm, blackbox ehm… er zijn er in elk geval een heleboel, maar hoe die heten weet ik niet.
 • Het kan veel makkelijker: op de site van de fabrikant van je schijf kun je een diskmanager downloaden die een deel van het BIOS vervangt en ervoor zorgt dat je de hele schijf ziet.

  Ik zelf heb mijn desktop als sound-blaster ingesteld, omdat mijn laptop maar één watt speakers heeft en op mijn desktop heb ik een Logitech Z-540 boxenset en een Creative Audigy :)
  Ik heb de muziek op mijn notebook staan als ogg's, vervolgens log ik in over SSH op mijn desktop, mount met NFS mijn muziekmap en speel hem af. Klinkt omslachtig, maar is erg praktisch. Ik kan zo op iedere GNU/Linux bak waar ik toegang tot heb mijn muziek afspelen en via mijn lapto bedienen (XMMS over een X-tunnel).
 • Super! hahaha Het kan gewoon! Monster, wstolk, computerbacterie, Marcel, bedankt voor jullie reacties!
  Ik probeer het eerst wel met een progje van de hdd-fabrikant. In de standaard harddisk van deze pc zit niet meer dan 2,5gb, ik weet niet of dat genoeg is als linux ook moet uitgerust worden met, maar niet met meer dan, een grafische interface, een mp3-speler en Mozilla of Opera.
  Kan zoiets met red Hat of Mandrake, of kan ik beter gaan leren spelen met Slackware? Ik heb geen bal verstand van code, scripts en kan nog niet eens een tar.gz installeren! (ik ben ook helemaal niet nieuwsgierig..)

  hey Marcel dat klinkt eigenlijk wél als een handige constructie. Zo heb je geen samba oid nodig, nietwaar? Maarre, wat is een x-tunnel, is dat een ssh-verbinding? Hoe zet je dat op?

  Groeten,

  Maarten
 • Ik zou lekker met Slackware gaan spelen, 2.5GB is ruim voldoende.

  Ik geef op mijn laptop (css2) in een shell met [code:1:507c4fdd65]xhost +css1[/code:1:507c4fdd65]
  css1 (mijn desktop) toestemming om contact te maken met de xserver.
  Vervolgens log je in over ssh, zet je met alsamixer het volume goed, mount je de files met NFS en zet je met [code:1:507c4fdd65]export DISPLAY=css2:0.0[/code:1:507c4fdd65] de DISPLAY variabele op screen 0, display 0 op css2 (laptop). Vervolgens start je xmms en zie je het schermpje verschijnen op mijn laptop :)
  Dit kan op een netwerkje, maar het mooie is. Ik kan ookvanuit Australië de muziek thuis aanzetten als ik zou willen :)
 • ehmm .. ik heb nog een lange weg te gaan voordat ik aan deze code toekom.
  Eerst maar eens slackware zoeken, dl en installeren. De 120gb harddisk moet nog geleverd worden (deze week).

  Jij gebruikt ook slackware, als ik het goed heb, of gebruik je deze code op allerlei verschillende distributies?

  [quote:bf0f1a247f]Dit kan op een netwerkje, maar het mooie is. Ik kan ookvanuit Australië de muziek thuis aanzetten als ik zou willen [/quote:bf0f1a247f]

  cool
  Gebruik je dan alleen 'xhost +css1' of moet je eerst echt inloggen?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.