Vraag & Antwoord

OS Linux

netwerk Linux<>Linux

Anoniem
willem43
18 antwoorden
 • Veel gelezen over Samba; hoe krijg je een pc met Linux aan een Windows netwerk.
  In een ander topic constateerde ik dat dit wel aandacht kreeg en een netwerk met allleen Linux pc's maken niet. Tot mijn verbazing stelde Max voor een nieuw topic te beginnen.

  Voor alle duidelijkheid: ik heb een Windows netwerk met 5 pc's. Ik heb veel documentatie over Samba, maar het is me door tijdgebrek nog niet gelukt een Linux pc hier aan te koppelen met Samba, maar …

  Unix/Linux is bij uitstek toch geschikt voor onderlinge communicatie?

  Dus wie helpt met een eenvoudige uitleg hoe je eea snel voor elkaar krijgt. Ik heb Mandrake 9.0 (mooi, KDE3, OpenOffice 1.0.1 etc) :o
 • Wat wil je voor elkaar krijgen is de vraag?

  Als je KDE 3.1 intyped kun je in de adresbalk van Konqueror 'fish://naam@ip' intypen en zo gewoon de andere PC beheersen en via drag en drop tussen meerdere PC's kopiëren.
  Je kunt ook applicaties tunnelen via ssh (ook X) en met scp files kopiëren van de een naar de andere machine. Verder kun je via NFS externe mappen mounten.
 • [quote:9f742928c3="RvP"] Tot mijn verbazing stelde Max voor een nieuw topic te beginnen.
  [/quote:9f742928c3]

  De bewuste thread ging vooral over samba, en niet over een 100% linux-netwerkje.
  Om het dan overzichtelijker te houden stelde ik voor om een nieuwe thread over linux<->linux te openen.

  Ik heb helaas zelf geen Linux-netwerkje, maar heb in andere threads in dit forum wel begrepen dat het opzetten van een NFS-netwerk eenvoudiger is dan een smb-netwerkje.

  Max
 • [quote:31ff93b9a1="Marcel de Reus"]Wat wil je voor elkaar krijgen is de vraag?

  Als je KDE 3.1 intyped kun je in de adresbalk van Konqueror 'fish://naam@ip' intypen en zo gewoon de andere PC beheersen en via drag en drop tussen meerdere PC's kopiëren.
  Je kunt ook applicaties tunnelen via ssh (ook X) en met scp files kopiëren van de een naar de andere machine. Verder kun je via NFS externe mappen mounten.[/quote:31ff93b9a1]

  Dit veronderstelt dan wel dat ik allerlei zaken (IP-adres ed.) al goed heb ingesteld. Bij de installatie krijg ik wel een Wizzard omdat meteen te doen, maar als je niet alles (zeker) weet op dat moment, kies je algauw voor annuleren. Bij de installatie wilde ik eerst mijndesktop en benodigde programa's inrichten. het netwerk komt 'later' wel.

  Kortom uitleg over wat je initieel moet doen is wat ik wil weten. mag op MDK9.0 geend zijn, maar algemeen mag ook.

  (ik verbaasde me alleen over het feit dat het in de Linux-thuis-wereld nog geen algemeen verschijnsel is dat pc's onder Linux aan een netwerk gehangen worden. Win-Win (sorry) en SMB-Win komen al veel vaker voor.
  Da's vreemd als je bedenkt dat Linux en Linuxers dat toch wel simpel voor elkaar krijgen) :D
 • [quote:9865bef017="RvP"]
  Dit veronderstelt dan wel dat ik allerlei zaken (IP-adres ed.) al goed heb ingesteld. Bij de installatie krijg ik wel een Wizzard omdat meteen te doen, maar als je niet alles (zeker) weet op dat moment, kies je algauw voor annuleren. Bij de installatie wilde ik eerst mijndesktop en benodigde programa's inrichten. het netwerk komt 'later' wel.

  Kortom uitleg over wat je initieel moet doen is wat ik wil weten. mag op MDK9.0 geend zijn, maar algemeen mag ook.[/quote:9865bef017]

  Als je onder X je netwerk wil configureren moet je daar denk ik de distributie-specifieke tools voor gebruiken. Bij mandrake heet dat geloof ik drakx of zo iets. Dus kijk eens bij de drakx-modules van mandrake. Zou kunnen dat die in het configuratiescherm staan.

  [quote:9865bef017]
  (ik verbaasde me alleen over het feit dat het in de Linux-thuis-wereld nog geen algemeen verschijnsel is dat pc's onder Linux aan een netwerk gehangen worden. Win-Win (sorry) en SMB-Win komen al veel vaker voor.
  Da's vreemd als je bedenkt dat Linux en Linuxers dat toch wel simpel voor elkaar krijgen) :D[/quote:9865bef017]

  Dat gaat allemaal via de commandline: een netwerk via de commandline instellen en de configuratiebestanden handmatig bijwerken is veel eenvoudiger, sneller en handiger dan via X. Bovendien kun je op die manier verschillende distro's en verschillende soorten computers aan elkaar koppelen zonder dat je je erg moet gaan verdiepen in de verschillen tussen de distro's ook al verschilt de plaats van de configuratiebestanden wel af en toe. Windows naar windows en samba naar windows gaat vaak inderdaad via een GUI, dus misschien dat het daarom bekender is. Linux naar linux gaat met SSH of met NFS.
 • Voor Linux <==> Linux hoef je samba helemaal niet te gebruiken. Je kunt inderdaad met NFS al het nodige doen, en ook met SSH.

  Verder zou je zelfs (als je één van de computers toch alleen maar voor niet 3D-versnelde taken gebruikt) een remote X-login kunnen maken op de lichtere computers, die dan inloggen op de zwaardere.
 • GNU/Linux is een perfect netwerk OS en het wordt daarom ook veel ingezet in allerlei netwerken, met de grootste variatie aan OS'en. Daarom kan GNU/Linux zo goed praten met andere OS'en. Een gesprek opzetten tussen twee GNU/Linux machines is dood simpel.

  1) Heb je een router? Zet beide netwerkkaarten via je Mandrake Configruatiecentrum op DHCP.

  2) Heb je een crosscable ertussen zitten? Geef ze beide een statisch IP adres.

  3) Stel NFS in via je Mandrake Configuratiecentrum of typ in Konqueror [code:1:aaeeaee443]fish://gebruikersnaam@ipadresanderepc[/code:1:aaeeaee443] en je logt zo in over SSH (beveiligt) op de andere PC en kunt doen wat je wilt
 • Een hele thread inmiddels, maar niemand die aangeeft hoe je middels nfs schijven en zo via een netwerk kunt mounten.
  Want daar gaat het hier toch om? (het benaderen van linux-pc met nfs, op vergelijkbare wijze als het benaderen van windows-pc's via samba)

  Max
 • fish is veel makkelijker dan NFS imho, je kunt in Konqueror zo gewoon met drag en drop kopiëren.

  NFS kun je gewoon grafisch in Mandrake instellen als het goed is, dood simpel. Principe werkt zo:

  - je geeft op PC1, PC2 toestemming om een bepaalde map te mounten
  - op PC2 mount je deze map

  via de commandline gaat dat bijvoorbeeld zo:

  - PC1 geeft PC2 toestemming, dat gebeurt in /etc/exports
  [code:1:fd3d67d78c]
  /pathnaarmap ipadrespc2 (ro)
  [/code:1:fd3d67d78c]

  - Op PC2 mount je deze map in je fs:
  [code:1:fd3d67d78c]
  mount -t nfs ipadrespc1:/pathnaarmap /mountpunt
  [/code:1:fd3d67d78c]

  in dit geval is ie dan ro gemount.

  Je moet na het aanpassen van je /etc/exports wel even de daemons herstarten:
  [code:1:fd3d67d78c]killall nfs && killall portmapper[/code:1:fd3d67d78c]

  en deze moeten daarna weer aangezet worden natuurlijk, vervolgens kun je controleren of alles draait met [code:1:fd3d67d78c]rpcinfo -p[/code:1:fd3d67d78c]

  en voor meer info kun je hier terrecht:
  http://nfs.sourceforge.net/nfs-howto
 • He bedankt voor deze uitleg!!
  Wat betreft het herstarten van daemons, is dat niet beter te doen via een commando als dit:
  [b:51ce608250]/etc/init.d/portmap restart[/b:51ce608250]

  Max
 • Uiteraard is het in Linux mogelijk om schijven te mounten via NFS. Echter NFS is al een oud protocoll en niet erg flexibel of fout tolerant.

  - Je moet bv zorgen voor gelijke UIDs en GIDs op server en client.
  - Toegang moet je regelen via export en TCPD
  - Met een netwerk storing kan je vrij gemakkelijk komen te zitten met een mount die niet meer aan de gang te krijgen is.
  - Locking werkt niet altijd even prettig

  Aan de andere kant is het verdomd makkelijk op ff een filesysteem op te pikken. Marcel geeft wat dat betreft een prima aanzet. Verder….. op elk zichzelf respecterend Linux systeem zou een NFS Howto aanwezig moeten zijn. Bij mij in /usr/doc/Linux-HOWTO/NFS-HOWTO

  Je kunt overwegen om Samba voor hetzelfde doel te gebruiken. Tuurlijk SMB/CIFS is een gesloten MS protocol en wij zijn OSS GNU/LInux. Maar Samba is een prima stabiele implementatie van dat protocoll. En het is een stuk flexibeler dan NFS.

  Laatst hoorde ik wel iets wat mijn aandacht trok - maar nog geen tijd voor hen gehad om het uit te zoeken. Iedere Linuxer weet natuurlijk wel (of zou moeten weten) dat het mogelijk is om via scp of rsync bestanden van het ene systeem naar het andere systeem te kopieeren.
  Nu schijnt daar een impementatie van te zijn zodat je ook via ssh/scp filesystemen kunt mounten. Gezien het veilige karakter van ssh lijkt me dit de moeite van het bekijken waard. Ik weet alleen niet meer hoe het heet. (ach een keertje googlen ;))
 • Zoals Marcel aangaf kun je met kio_fish in konqueror andere linux-systemen benaderen over een netwerk.
  Dit gebeurt geheel transparant, alsof het om mappen gaat op je eigen systeem.
  Als het goed is beperkt kio_fish zich overigens niet tot konqueror, maar kun je deze gebruiken in de bestandskiezer van elke kde-applicatie.

  Max
 • Ik denk idd dat je fish bedoeld Bilbo. Ik weet BTW niet hoe rsync werkt, moet ik nog eens naar kijken (of geeft Bilbo een korte uitleg :) ).

  Onder ander lftp beheert het fish protocol overigens, al moet ik daar nog eens naar kijken. Wat voor commando zal Konqueror bijvoorbeeld uitvoeren als ik:

  1 tabblad heb met een fish login op PC 1
  1 tabblad heb met een fish login op PC 2
  ik zelf op PC 3 zit en een file dmv sleur&pleur van het ene naar het andere tabblad gooi?
 • de implementatie van kio_fish is afgeleid van het Fish-protocol uit de aloude filemanager [b:3230434864]mc[/b:3230434864]

  Max
 • Het is het modernere broertje van rcp.

  Rsync is een protocol/programma (?) wat je in staat stelt om over een netwerk bestanden of zelfs hele directory structuren te synchroniseren. Het komt uit dezelfde stal als Samba en is door hun gemaakt om wachtwoord bestanden en dergelijke up to date te houden om zodoende een soort van PDC <=> BDC relatie te verkrijgen. Maar het wordt ook vaak gebruikt om bv ftp mirrors up to date te houden.

  Rsync kopieert niet gehele bestanden maar beoordeelt aan de hand van een algoritme welke delen van een bestand gewijzigd zijn, en past die dan aan. Zodoende is rsync erg snel. Normaal gebruikt het remote shell maar het kan ook net zo goed werken met ssh.

  Voor de rest…. man rsync ;)
 • Ik Ben heel blij met de fish tip.

  Ik zocht al tijden een gemakkelijke manier om gegevens onderverschillende linux computerslinux uit te wisselen.
  Probeerde dat met ftp maar dat was geen succes. Nu met fish://naam@ipnr werkt dat zonder problemen.

  Bedankt

  Egghard :D :D :D
 • Nagekomen bericht……

  Fish werkt op applicatie niveau….. wat ik bedoelde was shfs, wat werkt op kernel niveau.


  verdere uitleg op http://wiki.nedlinux.nl/index.php?page=shfs
 • [quote:bba8852c54="Bilbo"]Nagekomen bericht……

  Fish werkt op applicatie niveau….. wat ik bedoelde was shfs, wat werkt op kernel niveau.
  verdere uitleg op http://wiki.nedlinux.nl/index.php?page=shfs[/quote:bba8852c54]

  He bedankt voor deze informatie.
  shfs ziet er idd beter uit, omdat je hiermee transparant vanuit heel linux kunt browsen op je ssh-shares :)

  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.